Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast de juny
22@Update Breakfast de juny
Versio per a Imprimir Enviar a un amic

“Corporate entrepreneurship: Applying agile and lean concepts in organizations”En un context econòmic difícil podem implementar solucions àgils, innovadores i orientades al mercat. A l’edició de juny del 22@Update Breakfast es va parlar sobre les empreses start-ups i com s’enfronten a la situació actual, desenvolupant nou valors i noves estratègies que les situï fàcilment a un mercat global cada vegada més interconnectat.  Van intervenir Jerome S. Engel, fundador de l’Entrepreneurship Program a la Universitat de California Berkeley; Ramon Costa, cofundador d’inPreneur, i Itxaso del Palacio, cofundadora de FoundersFit.

Aquesta edició del 22@Breakfast es va realitzar a la Fira de Barcelona en el marc del BizBarcelona , l’esdeveniment que converteix Barcelona en la capital de l’emprenedoria i el món empresarial. Aquesta cita es molt important per als emprenedors que volen trobar noves idees i fer créixer el seu negoci.

Va donar la benvinguda a l’acte Josep M. Piqué, Ajuntament de Barcelona, qui va remarcar la importància de l’edició de juny del Breakfast, ja que es va celebrar en un context europeu de crisi aguda i dins del BizBarcelona que es vesteix positivament per trobar alternatives. “La crisi només està al cap de les persones” –va assegurar Piqué, animant així a “treballar i treballar”.

La innovació és el motor del desenvolupament de nous productes i models de negoci

Seguidament, Jerome S. Engel, president de la Global Entrepreneurship Competition (GEC) i fundador de l’Entrepreneurship Program a la Universitat de California-Berkeley va parlar sobre les principals estratègies que poden utilitzar les empreses per testejar noves idees i comercialitzar innovacions ràpidament. Engel va dir que la innovació és el motor del desenvolupament de nous productes i models de negoci, és la clau per impulsar el creixement en un mercat global.

Jerome S. Engel considera que hem d’aprendre a construir estratègies sòlides i s’ha de comprovar la viabilitat d’un negoci abans de desenvolupar-lo. La idea és obrir nous camps que proporcionin agilitat i construir ponts que connectin l’empresa amb el món exterior. “S’ha de provocar el canvi a través de la innovació” –diu Engel.

Jerome S. Engel ocupa actualment diversos càrrecs a Jupiter Systems, MedAmerica i Adaptive Planning. A la Universitat de Berkeley, és director de la Facultat i President de la creació d’empreses de la Haas School i el Programa de Capital Risc. Actualment ocupa diversos càrrecs a Jupiter Systems, MedAmerica i Adaptative Planning. Engel és un gran emprenedor, capitalista de risc i educador, i és una de les persones que té més coneixements sobre la importància de la innovació a la dinàmica actual de les empreses. Durant la seva intervenció al 22@Update Breakfast de juny va insistir en la necessitat de crear mapes creatius que reactiven la competitivitat.

L’objectiu és reconèixer les diferències per arribar a una producció més flexible, més global, més pragmàtica i oberta

De la seva banda, Ramon Costa, cofundador d’inPreneur i professor associat a EADA Business School va explicar el sistema de treball de la seva empresa, centrada en la gent i els seus projectes. La feina d’inPreneur consisteix en dinamitzar i trobar un nou sistema de treball per als seus clients. L’objectiu és reconèixer les diferències per arribar a una producció més flexible, més global, més pragmàtica i oberta. El mètode està basat en l’experiència i consisteix en identificar les necessitats per realitzar les activitats necessàries durant el procés de treball. Totes aquelles tasques que no siguin necessàries, s’eliminaran. Optimitzar, simplificar i estandarditzar, aquets són els conceptes claus.

inPreneur  és una empresa dinamitzadora d’altres empreses, especialitzada en activar el talent de les persones per ajudar-les a realitzar nous reptes a través d’allò que ells denominen ‘gorifot’ (anar a l’acció). L’empresa ajuda els seus clients i després fa un projecte de seguiment i formació que deixi dins de les organitzacions les bases per interioritzar una metodologia i bones pràctiques de la bona marxa emprenedora.

Ramón Costa va explicar que el secret per al bon funcionament d’una empresa és l’agilitat, per això s’ha de pensar sempre en les estratègies que simplifiquin les activitats del negoci. No sempre cal desplaçar-se per realitzar reunions, no sempre hem de fer servir eines com el correu electrònic per enviar missatges als nostres clients. Amb una mica més de coneixement de les tecnologies o les xarxes socials segurament podrem trobar sistemes més àgils per comunicar-nos a les empreses.

Treballar amb els altres es essencial per tirar endavant un projecte

Finalment, Itxaso del Palacio, llicenciada en Enginyeria per la Universitat Politècnica de Catalunya i cofundadora de FoundersFit , va explicar les seves teories i experiència ajudant les empreses en el seu desenvolupament. Ha treballat com a consultora externa de l’Escola Universitària del Maresme el 2009 i a la Universitat de Mondragón durant el 2009. De juliol de 2008 fins el març de 2009 va treballar com a suport del desenvolupament de negoci del Parc Tecnològic 22@Barcelona. Des de fa anys la doctora del Palacio ha treballat amb empresaris de Silicon Valley i Londres.

FoundersFit ajuda a connectar el talent de dissenyadors i estreteges. Ajuden a provocar trobades entre diferents talents amb el propòsit de crear negoci. Itxaso del Palacio va parlar sobre els objectius del seu projecte i va presentar Joysy John, cofundadora de FundersFit. Amb una llarga experiència en tecnologia, gestió empresarial, estratègia i funcions de venda amb JPMorgan, John aposta per potenciar el lideratge femení.

Itxaso del Palacio està convençuda de la importància de la col·laboració interpersonal i el seu objectiu professional aposta clarament per ajudar els emprenedors en el llançament de les seves empreses. Del Palacio connecta les start-ups, els inversors i els emprenedors. El seu interès principal és realitzar agrupacions d’innovació i emprenedoria tecnològica. FundersFit organitza esdeveniments on es facilita la trobada entre professionals de diferents procedències. Tots tenen l’oportunitat d’explicar les seves idees i projectes i també escolten les iniciatives dels altres.  De la trobada i l’exposició pot sortir després una col•laboració, es pot construir un equip. Itxaso del Palacio creu que treballar amb els altres es essencial per tirar endavant un projecte.

Idees claus

-El network, les xarxes socials, són eines essencials per construir start-ups. Els cost en infraestructura no ha de ser molt alt, però té una gran capacitat de canvi i el seu disseny i comercialització estan orientades als clientes. La comunicació ha de ser continua i oberta i les possibilitats de creixement són importants en aquestes empreses de capital-risc, normalment associades a la innovació i les tecnologies.
-El procés de creació de les start-ups comença com una idea de negoci creativa. Més tard serà necessari trobar els seus elements de diferenciació a través de la innovació. Finalment es desenvoluparà, es crearà el negoci obtenint inversions.

Altaveu dels assistents

-Un repte important per als emprenedors és aconseguir capital. La primera dificultat és desenvolupar bé el projecte, però també s’ha de triar bé el sistema de finançament que més et convé. Com que no sempre tens l’experiència suficient per arribar al capital, anar a trobades internacionals on trobaràs inversors i assessors és vital.
-El concepte que actualment serveix més a l’empresa és la innovació. Això vol dir que necessites explorar constantment el mercat. I el mercat t’ensenya que t’has de formar constantment, has d’inventar coses noves i has de conèixer les noves tecnologies, que són absolutament canviants.Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte