Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast Maig 2012
22@Update Breakfast Maig 2012
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
OlímpTIC, Innovació tecnològica aplicada a l’esport
Els grans esdeveniments esportius, com ara els Jocs Olímpics, impulsen l’activitat econòmica i urbanística de les ciutats, i també plantegen reptes tecnològics fonamentals per a l’obtenció d’un millor rendiment esportiu.

L’edició del 22@Update Breakfast del mes de maig va estar dedicat a la innovació aplicada a l’esport i va comptar amb la participació de Patrik Adiba, CEO d'Atos Iberia – Olympics & Major Events; Xavi Esteve, clúster manager d’INDESCAT, i Jesús de Pablos, fundador de l’empresa 1d3a. A més, Oscar Grau, director de l’oficina tècnica per a la Candidatura Barcelona Pirineu 2022, va explicar què representaria per a Catalunya aquest esdeveniment. Va donar la benvinguda Enric Urreta, membre de la junta de l’Associació d’Empreses i Institucions 22@Network.

En primer lloc, Patrick Adiba, CEO d’ATOS, va comentar que els grans èxits dels Jocs Olímpics Barcelona 92 van donar a la ciutat una gran rellevància mundial i la van convertir en una referència per al desenvolupament tecnològic d’altres Jocs que s’han celebrat després. Amb seu al 22@ des de l’any 1989, l’empresa ATOS ha desenvolupat la gestió total de les Tecnologies de la Informació dels Jocs Olímpics i Paralímpics des de Salt Lake City 2002 fins a Rio de Janeiro 2016. Quan queden només 59 dies per a la propera cita dels Jocs de Londres, Adiba va explicar que ATOS manté una relació privilegiada amb tots el Comitès Olímpics del món i amb el COI (Comité Olímpic Internacional). La companya és el Partner Tecnològic Mundial pels Jocs Olímpics i Paralímpics i cotitza al mercat Eurolist de París.

A la propera cita de Londres 2012, ATOS haurà de gestionar 36 disciplines esportives, 10.500 atletes, 300 esdeveniments amb medalla, 205 països participants, uns 70.000 voluntaris, unes 27 acreditacions de premsa i es vendran 7,7 milions de tickets. A ATOS, va dir Patrick Adiba, hi treballa gent de molts països diferents, i també molts catalans, alguns d’ells antics empleats  de Barcelona 92.

Els Jocs Olímpics de Londres seran els més interactius de la història.

El 27 de juliol de 2012, a les 20:12h començaran els Jocs de Londres –va dir Adiba- i, després de set anys treballant en el projecte, “hem d’estar preparats, passi el que passi” per posar en marxa una gran màquina tecnològica. Aquests seran els Jocs més interactius de la història –va dir Patrick Adiba. La capital Britànica estarà connectada a més de 9.000 milions de dispositius de tot el món i la missió d’ATOS serà integrar totes les companyies i gestionar els serveis.

L’equip d’ATOS treballa amb un pressupost molt ajustat. El COI controla el cost dels Jocs Olímpics que se celebren cada quatre anys perquè mantinguin sempre un balanç econòmic que es  pugui assumir per part de tots els països organitzadors, tant els més rics com els més pobres.

Patrick Adiba va assenyalar que la feina a realitzar per l’organització d’uns Jocs és altament complexa, s’han de tenir en compte grans i petits detalls, perquè tota la informació arribi a tothom en temps real. Per exemple, perquè els resultats de les proves es coneguin, es realitzen a través de quatre sistemes en paral·lel i es facilita als comentaristes de tot el món immediatament, amb informació complementària inclosa. Perquè tot funcioni a la perfecció, ATOS ha realitzat fins a 200.000 hores de testing. La informació és allò més important, fins i tot és més important que la tecnologia- va dir Adiba.

L’objectiu és desenvolupar accions que millorin la competitivitat de les empreses, afavorint la creació de productes i serveis innovadors.

Seguidament, Xavi Esteve, clúster manager d’INDESCAT, i Jesús de Pablos, fundador de l’empresa 1d3a, van presentar exemples d’innovació tecnològica aplicada a l’esport.  Xavi Esteve va explicar que a IDESCAT es dediquen a iniciar projectes i trobar oportunitats de negocis, normalment d’I + D. El clúster manager d’INDESCAT va dir que la industria de l’esport desenvolupa un llenguatge comú entre les empreses i els consumidors. La missió d’aquest clúster català és aglutinar les empreses i centres de recerca vinculats al món de l’esport. El seu objectiu és desenvolupar accions que millorin la competitivitat de les empreses, afavorint el desenvolupament de productes i serveis innovadors.

INDESCAT significa: indústria + esport + Catalunya. Els tres elements imprescindibles del  clúster són els tres punts del seu triangle d’or: el negoci, l’esport i les ciències i la tecnologia. INDESCAT neix a partir d’un procés de reflexió estratègic del sector esportiu català impulsat per la Secretaria General de l’Esport i cofinançat pel Ministeri d’Indústria. INDESCAT va desenvolupar, junt amb la Universitat Pompeu Fabra, el joc interactiu de la Barcelona World Race de 2011 que va tenir un gran èxit. Actualment treballen també a l’àmbit de la salut i el món infantil.

De la seva banda, Jesús de Pablos, fundador de l’empres 1d3e, va explicar la importància de treballar en equip, per “crear mercats i créixer”. Fundada al juny de 2007, 1d3e va començar al camp de l’Anàlisi Esportiu subjectiu amb la Selecció Espanyola de Waterpolo i ha evolucionat i crescut sota el model basat en el pensament 2.0. Un dels seus treballs va consistir en crear una eina d’anàlisis, integrada en els processos i mètodes de treball, per facilitar la feina als entrenadors i jugadors.

Els Jocs d’Hivern significarien un desenvolupament econòmic del territori i la participació de les institucions, el teixit empresarial i la ciutadania.

D’altra banda, Oscar Grau, director de l’Oficina Tècnica per a la Candidatura Barcelona Pirineu 2022, va presentar en què consisteix i què significaria per a Catalunya aquest esdeveniment esportiu. Grau va explicar que el Comitè Olímpic Internacional aposta per les candidatures que combinen una gran ciutat com a seu dels esports de gel, de la Vila Olímpica principal i els equipaments complementaris. Al mateix temps, el criteri del Comitè valora que aquesta ciutat compti amb una cadena muntanyosa propera, com a seu de les proves de neu, amb cabuda per a diverses instal·lacions i una Vila Olímpica de muntanya.

Davant d’aquestes premisses que el Comitè va tenir en compte pels Jocs de Vancouver 2010, Grau va explicar que Catalunya compta amb el Pirineu com una realitat de primer ordre en pla d’igualtat amb Barcelona. A més, els Jocs significarien un desenvolupament econòmic del territori i la participació de les institucions, el teixit empresarial i la ciutadania.

Oscar Grau va assegurar que, si finalment Catalunya aconsegueix la candidatura per als Jocs d’Hivern de 2020, el llegat seria molt important: milloraria el nostre sistema esportiu de neu i gel, les infraestructures bàsiques i finals, i es posaria la marca Pirineu al món, com ja es va fer amb Barcelona.

Finalment, Josep M. Piqué, Ajuntament de Barcelona, va presentar les novetats del districte 22@. També va parlar sobre la importància de crear llegats com ara la Candidatura Barcelona Pirineu 2020 i un model industrial que pugui ser utilitzat en el futur. Piqué va ressaltar la visita dels alcaldes de Londres i Rio de Janeiro a Barcelona, per veure com es van organitzar a la ciutat les infraestructures dels Jocs del 92. Els alcaldes d’aquestes dues ciutats olímpiques estan preocupats pel post-olimpisme i han vingut a visitar el 22@, com a model per a crear empreses i llocs de treball.

Josep M. Piqué va recordar que els dies 13 i 14 de juny tindrà lloc a la Fira de Montjuïc el BizBarcelona i la ciutat tornarà a ser la capital de l’emprenedoria. Aquest és un esdeveniment per trobar noves idees i projectes empresarials. A la Fira de Barcelona, durant aquest dos dies, se celebraran trobades d’assessorament, networking i mercat de finançament, on inversors de primer nivell estaran a disposició de les empreses per valorar projectes.   

Idees claus

-Barcelona 92 va deixar un llegat urbanístic i tecnològic que ha servit de referència a d’altres ciutats olímpiques. Infraestructures com els cinturons, o barris sencers, com la Vila Olímpica, en són un bon exemple. També va quedar per al futur un nou model de negoci, el 22@, que impulsa i gestiona activitats empresarials innovadores.

-Cal fer visible la voluntat política de convertir els esports d’hivern en una de les grans prioritats de la nostra política esportiva. Els Jocs d’Hivern representen una gran oportunitat per a tot un país. Mouen una mitjana de 2.600 atletes. 18.000 voluntaris, acullen 5.000 persones de la família olímpica i reben un milió d’espectadors. Els periodistes acreditats ronden els 10.000. Com a referència, el pressupost de realització dels Jocs de Vancouver 2010 va ser 1.884 milions de dòlars.

Altaveu dels assistents

-Les ciutats que són capaces de reinventar-se i adaptar-se a les noves circumstàncies són les que aconsegueixen concentrar més gent emprenedora. Una ciutat que sap allò que els emprenedors necessiten, és un lloc on es pot invertir i crear negoci. Hi ha molta gent emprenedora, amb idees i ganes de tirar-les endavant, només es necessita un cop de mà, una infraestructura bàsica que ens permeti lluitar pels negocis.

-Els grans esdeveniments esportius han de ser sostenibles. Organitzar uns Jocs Olímpics és una enorme oportunitat de futur. Barcelona va poder organitzar els Jocs de 1992 en un gran moment econòmic i social del país. Encara som allò que va quedar d’aquell entusiasme.Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte