Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast abril
22@Update Breakfast abril
Versio per a Imprimir Enviar a un amic

Disseny obert, una eina d’innovació pel desenvolupament empresarial
El disseny ha estat sempre un element clau en el desenvolupament del món empresarial i ha aportat a la productivitat elements imprescindibles pel seu procés creatiu. En la seva necessitat constant d’investigar i innovar en els vells valors es poden trobar les claus evolutives dels negocis i els seus productes.

L’edició d’abril del 22@Update Breakfast va estar dedicada al Disseny obert, una eina d’innovació pel desenvolupament empresarial. Va tenir lloc a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra i va comptar amb la participació de Viviana Narotzky, presidenta d’ADI-FAD; Alessandro Rancati, membre de la Comissió d’Innovació de 22@Network, i Borja Piñeiro, coordinador del Mercat d’Idees Disseny, qui va estar acompanyat per l’emprenedor i dissenyador Pau Sabater.

L’encarregat de presentar l’acte va ser Enric Urreta, membre de la Junta directiva de 22@Network, qui va ressaltar el valor del disseny, com element clau per al desenvolupament de les empreses, en el seu procés creatiu o d’investigació.

Seguidament, Urreta va presentar Viviana Narotzky, president d’ADI-FAD, que va parlar sobre la tasca que estan realitzant al FAD.Al mateix temps, va realitzar una introducció sobre el concepte de disseny obert, el tema principal de Barcelona Design Festival 2012. Narotzky va voler fer primer un recorregut per la història del Foment de les Arts i del Disseny (FAD), una associació privada, independent i sense ànim de lucre que va ser fundada l’any 1903, amb l’objectiu de promoure el disseny i l’arquitectura dins de la vida cultural i econòmica del país.

El FAD s’ha convertit en el primer centre de referència del disseny i l’arquitectura a Catalunya i Espanya, promocionant la cultura creativa a través d’exposicions, premis i d’altres esdeveniments. El FAD és una “associació d’associacions” va explicar Viviana Narotzky. S’articula en cinc associacions que representen cinc disciplines del disseny (Disseny gràfic; Disseny de l’espai; Disseny industrial; Artistes i artesans; Imatge i moda). Aquesta estructura fomenta i coordina projectes a través del debat interdisciplinari i transversal.

Els treballs que es realitzen al FAD són molts i molt important dins de l’àmbit del disseny a Barcelona. Projectes com la incubadora del FAD o exposicions i creació de base de dades serveixen de gran utilitat als professionals. Cal destacar el prestigi dels premis Laus de disseny gràfic, publicitat i comunicació visual, o els Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme. Com a presidenta de l’associació de l’àrea de disseny industrial, Viviana Narotzky va destacar els premis Delta, al millor disseny industrial, que promou ADI-FAD i que gaudeixen d’una gran projecció internacional –va dir.

Des de l’any passat, el FAD organitza el ‘FADfest’, dins del Barcelona Design Festival, com a plataforma de visibilitat on es proposen continguts i es proporciona suport a les empreses en l’organització d’activitats durant el festival. Aquest és un congrés que neix per apropar a tota la comunitat del disseny un panorama obert i d’intercanvi, sorgit de les pràctiques del codi obert, el copyleft, co-creació el co-working. A l’edició d’aquest any del Barcelona Design Festival està previst multiplicar la presència del FADfest als mitjans internacionals. Per això, elaboraran un pla de comunicació que donarà una visibilitat estratègica a l’estranger. El FADfest tindrà lloc els dies 2 i 3 de juliol.

La revolució tecnològica ha revolucionat també el disseny industrial

Disseny obert, Open Design. Segons va explicar la presidenta d’ADI-FAD, la idea d’un disseny participatiu i compartit és el punt creatiu en el qual es troba actualment el disseny industrial. Hem passat del Fordism (una idea de producció centralitzada en massa i amb un únic disseny i llicència) a una descentralització progressiva de la distribució (post-Fordism). Actualment es treballa amb una idea molt més evolucionada: el network, que es basa amb una distribució on-line i molt més accessible. El Disseny obert treballa amb llicències d’accés directe, especificades mitjançant un llenguatge digital compartit que permet la reconfiguració i l’ampliació del disseny inicial. El Disseny obert -va explicar Viviana Narotzki- permet fabricar productes amb màquines comercialitzades, allunyant-se de l’antic sistema dels motllos artesanals i exclusius que no permetien la fabricació distribuïda a diferents escales.

La revolució tecnològica ha revolucionat també el disseny industrial y els sistemes de fabricació i distribució, va dir. Webs com ‘MakeMe’, que actualment es troba en fase Beta, permetrà descarregar dissenys industrials i adaptar-los a les necessitats particulars.

Les persones amb actitud creativa es qüestionen els seus valors i esperen saber evolucionar cap a un nou paradigma que els permeti regir el seu futur

De la seva banda, Alessandro Rancati, membre de la Comissió d'Innovació de 22@Network, va presentar exemples de disseny obert i d'innovació mitjançant una eina de Design Tthinking desenvolupada per la Comissió i que es posa a disposició d'empreses i emprenedors. The Map of Desing Thinking és una tècnica utilitzada com a representació del coneixement i funciona com un mapa geogràfic, en el qual s’ordenen les coordenades de les empreses, l’estat d’ànim dels emprenedors o els treballadors i els ‘què’ o ‘perquè’ es vol fabricar determinats productes. Totes aquestes qüestions s’ordenen en l’espai, amb una guia per millorar els valors i els elements de producció.

Alessandro Rancati va dir que les persones amb actitud creativa es qüestionen els seus valors i esperen saber evolucionar cap a un nou paradigma que els permeti regir el seu futur. Nous conceptes i realitats com el Open Design, Speed Painting i Fast Drawing aporten noves oportunitats en la generació de dissenys i processos creatius amb les avantatges del procés multiplicador.

Davant les preguntes Why i How, Rancati va explicar la filosofia que mou aquesta nova eina de Design Thinking desenvolupada per la Comissió d’Innovació. Les suggerències per a generar projectes d’Open Design són molt clares, senzilles i concretes. D’una banda, promou que cada empresa pensi com una plataforma de serveis. I una plataforma “no produeix: facilita i connecta” –va dir Alessandro Rancatti. D’altra banda, el Design Thinking “crea una visió i treballa amb temes, deixant que els altres trobin allò que els omple”. En el Design Thinking és important també “oblidar l’ego personal, ja que l’essència de l’Open es permetre que els altres triomfin”.

El Mercat d’Idees Disseny està realitzant tasques molt interessants que permeten posar en contacte els creadors amb els inversors per trobar en el mercat oportunitats de negoci 

Borja Piñeiro, coordinador en el BCD del MID -Mercat d'Idees Disseny i Pau Sabater, dissenyador i emprenedor, van explicar com posar en pràctica la iniciativa de contactar creadors i emprenedors amb empreses i inversors i donar, d’aquesta manera, sortida als seus projectes per introduir-los en el mercat. Borja Piñero va dir que “un emprenedor és aquell que té un projecte i reactiva l’economia”.  La particularitat dels emprenedors és la seva capacitat de prendre decisions de risc. Desafortunadament ,va continuar Piñeiro, existeixen pocs emprenedors, perquè tenen por al risc, especialment en moments de crisi i també per una falta d’educació i formació empresarial o per manca de creativitat i inversors.

Per això, aquest Mercat d’Idees Disseny que coordina Piñeiro des de l’any passat té com a objectiu llançar al Mercat d’Idees Disseny projectes innovadors. El Mercat d’Idees Disseny està realitzant tasques molt interessants que permeten posar en contacte els creadors amb els inversors per trobar en el mercat oportunitats de negoci.

El projecte concret presentat durant el Breakfast d’abril va ser el del jove Pau Sabater, que va crear ‘¿Trapos sucios?’ i ‘Juga pel planeta’. ‘Trapos sucios’ està basat en la idea de reciclar 1.200 uniformes de treballadors que normalment es renoven cada cert temps i encara estan en bon ús. En comptes de llançar-los a les escombraries, Pau Sabater va idear reciclar-los, fent productes de dissenys urbans, com bosses o motxilles.  A través de Mercat d’Idees Disseny va entrar en contacte amb una marca que fabrica bosses ,‘Vaho Works’, i ara estan a punt de sortir al mercat les primeres bosses reciclades, en línea amb un disseny molt actual. ‘Juga pel planeta’ proposa aprofitar un parc infantil per crear un sistema hidràulic de reg que ja ha entrat en contacte amb BDU i Richter.

Pau Sabater va explicar que el Mercat d’Idees li ha donat a les seves propostes “motivació, viabilitat i inversors, a més de contacte amb d’altres emprenedors. Pau és un exemple d’èxit , va dir Borja Piñeiro i va explicar que de les 150 propostes que van rebre al BCD, un comitè d’experts les va analitzar totes i va seleccionar 18 projectes. Aquest 18 millors projectes van ser convidats,  junt amb 22 projectes més que encara no havien desenvolupat bé la seva idea, a un mercat físic, on van tenir el seu temps per presentar i desenvolupar personalment la seva idea. Del total del 40 projectes, 34 van captar l’atenció de la demanda, i es van generar 68 trobades amb possibilitat de compra. Ara acaben de llançar l’edició 2012, per crear emprenedors i talent.

Ja som 117 empreses i institucions implicades en el desenvolupament del 22@Barcelona

Per finalitzar l’acte del Breakfast, Josep M. Piqué, Ajuntament de Barcelona, va animar les empreses perquè es continuïn instal·lant al 22@, ja que per qui té idees i pensaments grans el recorregut existeix i hi ha gent que se n’està sortint. Després de la incorporació de la fundació ARED –va dir- “ja som 117 empreses i institucions implicades en el desenvolupament del 22@Barcelona i en relació amb el barri”.

Josep M. Piqué va dir que actualment hi ha una revolució al mercat econòmic i no podem esperar sortir de la crisi per inèrcia, de forma col·lectiva, sinó que cada emprenedor ha de lluitar individualment. Piqué va recordar que els dies 13 i 14 de juny tindrà lloc el BizBarcelona: punt de trobada entre empresaris, emprenedors, inversors i assessors. En aquest esdeveniment es reuniran les solucions per a la creació, el creixement i la internacionalització d’empreses i projectes empresarials.

Finalment, Enric Urreta va recordar la primera cita de l’ AGOR@Network_Barcelona Global Trends, que tindrà lloc el proper 14 de maig a l’hotel Me de 22@. Aquesta iniciativa tindrà un format de dinar col·loqui periòdic amb un ponent de prestigi internacional que aportarà la seva visió de les tendències de futur en el seu sector o especialitat. L’edició inaugural anirà a càrrec de l’Alcalde de Barcelona, qui parlarà sobre Barcelona i els seus reptes de futur.

Idees claus

-El Disseny obert treballa amb llicències d’accés directe, especificades mitjançant un llenguatge digital compartit que permet la reconfiguració i l’ampliació del disseny inicial.

-Nous conceptes i realitats com el Open Design, Speed Painting i Fast Drawing aporten noves oportunitats en la generació de dissenys i processos creatius amb les avantatges del procés multiplicador.

-Un emprenedor és aquell que té un projecte i reactiva l’economia.  La particularitat dels emprenedors és la seva capacitat de prendre decisions de risc.

Altaveu dels assistents

-Estic d’acord, hem de canviar de paradigma si no volem enterrar les nostres empreses en la seva pròpia soledat. No hem de pensar que som els millors i que no necessitem compartir beneficis amb els altres. Hem d’entrar en el món de les idees i produir allò que realment ens està demanant el mercat. Jo ara vaig constantment a trobades en les quals puc compartir amb altres emprenedors idees i sinèrgies, es fonamental.

-Ha arribat un moment en el qual ens hem de seure i pensar. No crec que sigui una pèrdua de temps poc productiva. El moviment constant, sense pensar què fem no sempre és enriquidor, sinó que ens porta a la monotonia i a la pèrdua de la nostra pròpia raó de ser.


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte