Ajuntament de Barcelona
Start Webmap Documents Newsletter Contact Opinion

Presentation | Urban Innovation | Economic Innovation | Social Innovation
Current affairs | Public contracting | Join
Start arrow Press Room-News arrow Una web per facilitar la col·laboració entre els metges i els pacients
Press Room
Una web per facilitar la col·laboració entre els metges i els pacients
Print E-mail a friend

L'Hospital Vall d'Hebron, juntament amb les empreses ilimit, ISOCO, Stacks i el centre tecnològic Barcelona Digital, han creat una plataforma web on els metges d’atenció primària, els especialistes i els pacients poden comunicar-se d’una manera eficaç i segura.


Principalment, Co4Salut permetrà evitar la duplicitat de proves al pacient, i detectar patologies o establir diagnòstics amb més rapidesa i eficàcia. Aquest divendres es va realitzar la primera prova pilot del projecte entre pacients, metges especialistes i d’atenció primària del CAP d’Horta de Barcelona.

La plataforma permet crear un entorn col·laboratiu entre els professionals mèdics i els pacients. S'ha creat en el marc del projecte d’R+D Co4Salut i impactarà de forma important en els centres d’atenció primària i d’atenció especialitzada, millorant els temps d’espera dels pacients i la qualitat del servei assistencial.

L'Hospital Vall d'Hebron, juntament amb les empreses Ilimit, iSOCO, Stacks i el centre tecnològic Barcelona Digital, han creat la plataforma Co4Salut, que avui ha superat la seva primera prova pilot en real entre pacients, metges especialistes i metges d’atenció primària del CAP d’Horta de Barcelona. Co4Salut és una eina que millora la comunicació, la col·laboració i la compartició del coneixement entre els metges d'atenció primària i els especialistes, i alhora proporciona una relació més directa entre el metge i el pacient.

Amb Co4Salut, el professional mèdic disposarà d'una plataforma on intercanviar informació mèdica, compartir dubtes i consensuar diagnòstics, i així podrà reduir el nombre de decisions incorrectes i millorar la tutela del pacient en funció de les seves patologies, hàbits i historial clínic. Principalment, Co4Salut permetrà evitar la duplicitat de proves al pacient, i detectar patologies o establir diagnòstics amb més rapidesa i eficàcia. A més, la plataforma representa un entorn col·laboratiu no només entre professionals mèdics, sinó també amb els mateixos pacients.

Utilitzant el web, es pot fer un seguiment més complet dels casos dels pacients, i fins i tot interactuar amb ells, com per exemple, demanar-li que periòdicament introdueixi certes dades sobre ell mateix (pes, pressió, etc) en el sistema. Així s’obté informació rellevant totalment actualitzada evitant que el pacient es desplaci innecessàriament a l'hospital. Això és possible gràcies a que la plataforma inclou els serveis i eines TIC necessàries per al processament i accés per part dels metges a la informació rellevant per donar suport a la decisió, a més a més d’eines de col·laboració per demanar informació addicional a metges especialistes o d’altres especialitzacions. L'impacte clínic i assistencial d'aquest projecte és potencialment molt gran i pot tenir repercussions socials i econòmiques importants.

El desenvolupament d'un sistema de comunicació segur, fiable i econòmic seria aplicable als centres d’atenció primària i als d’atenció especialitzada, per promoure estratègies destinades a la prevenció, i per optimitzar el procés de diagnòstic, aconseguint reduir els costos sanitaris i socials, i per tant a millorar la qualitat de l'atenció als pacients.

Avenços tecnològics

Co4Salut es basa en eines innovadores, com ara un cercador intel•ligent de casos similars i segones opinions, fòrums temàtics per debatre temes controvertits, gràfiques que mostren l'evolució de l'estat mèdic del pacient, i eines per prendre decisions col·laboratives en el diagnòstic i tractament de pacients. El projecte Co4Salut s’aborda a partir d’un cas d’ús concret, el tractament de pacients des de la especialitat de l’Aparell Digestiu, però les eines han estat construïdes amb vocació generalista per poder ser traslladades a qualsevol altra especialitat.

Prova pilot al CAP d’Horta

La prova pilot realitzada avui entre pacients, metges especialistes i metges d’atenció primària del CAP d’Horta de Barcelona ha permès observar els diferents comportaments d’aquests vers les tasques de la plataforma, i així avaluar-ne la utilitat, el disseny i altres aspectes relacionats amb la comprensibilitat, adaptabilitat i disponibilitat. Se n’han recollit dades tant quantitatives com qualitatives que ajudaran a poder donar conclusions i resultats per millorar l’eficàcia de l’eina.

Un projecte col·laboratiu d’R+D

El consorci que conforma el projecte està constituït per les empreses ilimit (que n’és la coordinadora), Stacks i iSOCO, així com per l’Institut de Recerca de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (FIR-HUVH) i el centre tecnològic Barcelona Digital. Ha comptat amb un pressupost de 1.241.370€, dins de la convocatòria de Nuclis d’Innovació Tecnològica finançada pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya a través de l’agència ACC1Ó.Members of:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCIOpenLivingLabs Living Labs Global© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Credits · Opinion · Contact