Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa




Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast novembre
Resum del 22@Update Breakfast novembre
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Conceptes i models d’innovació a 22@Network



El 22@ disposa d’un sistema local, la Comissió d’Innovació de l’Associació d’Empreses 22@Network, on les empreses capdavanteres del districte creen sinèrgies entre elles que desemboquen en un ventall de línies d’acció per afavorir el desenvolupament del districte. L’objectiu és que tot un seguit d’empreses, de diferents sectors, grandàries i persones, puguin compartir el coneixement.

L’edició del 22@Update del mes de novembre ha coincidit amb la publicació d’un dels projectes en curs de la Comissió d’Innovació: el llibre que sota el títol ‘Conceptes i models d’innovació a 22@Network’, recull un seguit d’articles de representants de les diferents empreses que formen la Comissió, que tracten un ventall de models d’innovació. Xavier Monzó, director de GRUPO ICA a Catalunya i President de la Comissió d’Innovació de l’Associació d’Empreses i institucions 22@Network i membre del Consell Assessor del Clúster TIC de Barcelona Digital, AEI, va parlar sobre la Comissió, sobre el seu futur i sobre el llibre publicat, i a continuació, José Miguel Solans, cap d’Innovació de Schneider Electric i vicepresident de la Comissió va explicar el model d’innovació d’Schneider Electric.

L’encarregat d’obrir la sessió va ser Josep Maria Vilà, president de l’Associació 22@Network, que va agraïr a tots els responsables de l’elaboració del llibre la seva tasca, i va valorar molt positivament aquesta iniciativa, com una més de les que es duen a terme des de la Comissió d’Innovació. José Emilio Serra, director de Màrqueting i Comunicació de Schneider Electric va ocupar-se de tancar el bloc de benvinguda, valorant també les iniciatives de la Comissió i descrivint la innovació com un camp amb molt de poder.

A la seva intervenció, Xavier Monzó va descriure la Comissió d’Innovació com un conjunt d’empreses que formen, al districte, ‘un sistema local que vol generar procediments, formes de fer, experiències i tota mena de coneixements’. Monzó va voler destacar dos conceptes per definir la Comissió: Sistema i Localitat, que –va explicar- són dos dels conceptes que defineixen un clúster d’innovació, i va parlar de la situació internacional d’aquest tipus de clúster, on es treballa la innovació des de molts camps i amb l’objectiu d’abastar molts àmbits.

La Comissió d’Innovació busca la creació de projectes comuns entre les diferents empreses, en un clima de transparència

La Comissió està formada per 29 organitzacions, entre universitats, empreses i altres tipus d’entitats. Els objectius principals d’aquest conglomerat d’empreses és, d’una banda, la realització conjunta de projectes. També es creen comissions a les pròpies empreses per a cear ‘un clima de confiança i de transparència’. D’altra banda, es busca l’obtenció d’externalitats, ‘generant confiança’ i ‘generant cooperació’.

Les eines de comunicació són importants per a construir una xarxa sòlida, i és per això que la Comissió d’Innovació ha creat noves vies d’informació i intercanvi com són el bloc, la newsletter i el llibre que es presentava a la jornada d’ahir.

Sota el títol ‘Conceptes i models d’innovació al 22@Network’, la publicació recull 15 articles signats per experts en innovació de les diferents empreses, on, tal i com va explicar Monzó, ‘cadascú ha aportat el que ha considerat que era el millor que podia aportar’ des de la seva posició, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest sistema local, presentant valors conceptuals i experiències pràctiques.

Xavier Monzó va tancar la seva intervenció fent una crida a la participació en aquest conglomerat d’empreses, assegurant que ‘la Comissió és un grup obert i a la vostra disposició. Serem millors si som més i més forts cadascú de nosaltres’.

Sense patrocini, el projecte d’innovació no funciona

José Miguel Solans, vicepresident de la Comissió, va exposar el model d’innovació d’Scneider Electric a la seva ponència ‘La gestió de la Innovació a Schneider Electric’.
Solans va explicar que la innovació ha de tenir un enfocament estratègic, i que ha d’estar ‘recolzada per la direcció, sinó no funciona’.

En el cas de Schneider electric, Solans va explicar que la innovació està focalitzada en energies renovables, vehicle elèctric, remote monitoring, smart metering i smart city, en tots els casos gestionat com una oferta., i va explicar les diferents fases del PCO (Procés de Creació de l’Oferta) i el PMP (Project Management Process), i va destacar que cal situar al mercat un producte que excedeixi les expectatives del client.

Per acabar, Solans va insistir en la importància del patrocini de la direcció de l’empresa per a qualsevol projecte d’innovació, ja que sense aquest recolzament, ‘e projecte no funciona’.

Josep M. Piqué, Ajuntament de Barcelona, va tancar les ponències elogiant aquests sistemes d’innovació local en els que té lloc una transversalitat entre empreses i institucions que comparteixen bones pràctiques, va felicitar un cop més la Comissió d’Innovació per l’edició del llibre, i va parlar de les dues ‘I’ que cal reforçar a la situació de post-crisi actual: Innovació i Internacionalització.

Per acabar, va avançar algunes de les activitats que es duran a terme el mes de desembre al 22@, com la Jornada del Col•legi d’Economistes, l’Smart City Expo, que consolida Barcelona com a capital líder de les Smart Cities, o el Fem Talent Fòrum, per l’activació del talent femení, del que se’n celebra la primera edició.


Presentació Schneider Electric



Idees clau

-    La confiança, cooperació i transparència entre empreses és clau per construir un clúster d’innovació eficient que, al mateix temps, reforci les empreses. L’intercanvi local de coneixements i de pràctiques és la clau de l’èxit d’aquests clústers, que neixen a nivell local però amb projecció internacional.
-    La innovació ha d’estar recolzada des de la direcció de les empreses per a que pugui funcionar.


L’altaveu dels assistents

-    Hem d’estar atents als clústers d’innovació internacionals per veure què podem i què no podem aplicar aquí. Veure altres exemples sempre ajuda a millorar el funcionament del propi model.
-    Cal invertir en la innovació, tot i que moltes empreses són reticents per no trobar-ho productiu a priori, la innovació és un gran valor a mitjà i llarg termini.







Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global




© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte