Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast octubre 2011
Resum del 22@Update Breakfast octubre 2011
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Smart Buildings in Smart Cities

L'ús eficient de l'energia és un factor clau per a la sostenibilitat i la reducció de costos, ja sigui en la construcció de nous edificis o en la rehabilitació i en el funcionament de les empreses. Per aconseguir un futur amb garanties econòmiques i mediambientals, és important el coneixement i la pràctica de l’eficiència energètica. L’objectiu és millorar l’experiència de les persones, minimitzar l’impacte ambiental que genera consum energètic sense control i maximitzar la viabilitat econòmica.

L’edició del 22@Update Breakfast d’octubre va estar emmarcada en el Saló immobiliari Barcelona Meeting Point  , que va tenir lloc a la Fira de Barcelona entre el 20 i el 24 d’octubre, i va comptar amb la participació d'AENOR*  i LAVOLA , dues empreses membres de la Comissió de Medi Ambient, Sostenibilitat i Valors de 22@Network . David Beltran, coordinador de l’Àrea de sostenibilitat d’AENOR i Esteve Maneja, responsable de la línia de negoci d’Energia a l’empresa LAVOLA van parlar sobre les normes aplicades a les empreses en l’àmbit de l’energia sostenible. Com a experts en el sector, van destacar la importància que té per a les companyies l’avaluació de la situació energètica com una eina útil, no només per l'estalvi i l'Eficiència Energètica de forma estructurada i sistemàtica, sinó també per contribuir a la reducció de la petjada de carboni i, en definitiva, a la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Va obrir la sessió Teresa Batlle, presidenta de la Comissió d’Innovació del 22@Network, qui va destacar el valor de la sostenibilitat a les empreses. La comunitat 22@Network representa a les empreses que creen xarxes, intercanvien experiències i aprofundeixen en el coneixements de la sostenibilitat i el significat de la gestió energètica.

A la seva ponència, David Beltran, coordinador de l’Àrea de sostenibilitat d’AENOR (l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació), va explicar les activitats d’aquesta entitat privada sense fins lucratius que té com a objectiu millorar la qualitat i competitivitat de les empreses. AENOR aporta la seva experiència en matèria de normes i de certificacions de productes i serveis en organitzacions de tot el món. Com a coordinador de l’Àrea de sostenibilitat, Beltran va explicar els processos a seguir per arribar a ser una empresa o un país sostenible, seguint el model energètic i els nous reptes en matèria de canvi climàtic i seguretat energètica.


És imprescindible  disminuir el consum energètic, racionalitzat el procés i elaborant plans d’estalvi per a les empreses.


El 71% de l’energia que es consumeix a Espanya és de procedència externa. Per això és imprescindible  disminuir el consum energètic –va dir Beltran- racionalitzant el procés i elaborant plans d’estalvi per a les empreses. En l’àmbit energètic ens enfrontem a tres grans reptes: la competitivitat directament relacionada amb la disminució de la intensitat energètica, el canvi climàtic i la seguretat de subministrament.

A Espanya es va crear l’any 2003 l’Estratègia Espanyola d’Eficiència Energètica de la qual s’han derivat diferents plans d’acció i la Llei d’Economia Sostenible, que potencia l’Eficiència Energètica i l’estalvi. Aquesta llei permet que les autonomies gestionin l’eficiència energètica, proporcionant –fins i tot- la discriminació positiva per a les empreses que propicien les energies renovables. AENOR va publicar la norma d’auditories energètiques UNE 216501, que té com a objectiu obtenir un coneixement fiable del consum energètic i avaluar les oportunitats d’estalvi i diversificació d’energia. La Norma UNE 216501 suposa un punt de partida per arribar a implantar un Sistema de Gestió Energètica segons la Norma ISO 50001 o per mantenir i millorar la gestió energètica quan ja s’ha implantat. AENOR ha emès 74 certificats d’acord amb la ISO 50001 a empreses de diferents sectors, des de grans consumidors a serveis, passant per pymes i edificis.

Per implantar una norma ISO –va explicar Beltran- s’han d’identificar els punts febles d’una organització i s’han de planificar els esforços per a la utilització de l’energia. Les empreses han de reciclar i definir quines són les seves oportunitats i objectius i han d’establir mesures i recursos. Però també s’han de demostrar els resultats – va dir David Beltran. El problema en el sector de la construcció és la falta de revisió energètica i tampoc hi han dades de cara al futur. De totes formes –va continuar Beltran- actualment costa menys que abans fer entendre que l’energia és un bé que s’ha de cuidar.

AENOR destaca per les seves auditories energètiques a edificis i el coordinador de l’Àrea de sostenibilitat va valorar les diferencies en la sostenibilitat segons els serveis al quals es destinen les construccions. “No és el mateix un hospital que un hotel -va dir. Segons la seva experiència, els treballs de sostenibilitat energètica sobre edificis hospitalaris, per exemple, han aconseguit fins a un 25 o 35% d’estalvi.


És imprescindible tota l’energia que gastem?

Esteve Maneja, responsable de la línia de negoci d’Energia i empresa de LAVOLA, va explicar quines són les eines i accions que s’han de posar en pràctica a les empreses per aconseguir un bon nivell d’eficiència energètica. Des de 1983, LAVOLA acompanya i ajuda els seus clients a assolir la sostenibilitat econòmica, social i ambiental amb solucions responsables. Maneja va dir que porten realitzades més de 3.000 auditories i han compartit amb els clients riscos i finançaments externs.

L’empresa LAVOLA treballa en projectes d’instal•lacions, edificació, rehabilitació assistencial i certificacions. Tenen com a objectius reduir energia i costos. Per això el primer estudi a realitzar és la rendibilitat econòmica. Maneja va explicar que, davant de qualsevol nou projecte, la primera acció és esbrinar on es gasta l’energia. L’anàlisi consisteix en fer un rastreig de la realitat, començant per la factura i evidenciant desprès els punts crítics. Una vegada fet això, es fixen els indicadors particulars de cada empresa i els costos lligats a l’organització. Esteve Maneja va dir que, a més de marcar els objectius de millora i posar sobre la taula un paquet de bones pràctiques energètiques, qualsevol organització també s’ha de qüestionar si és imprescindible tota l’energia que es gasta.
 
Esteve Maneja va explicar que l’eficiència energètica passa per tenir en compte alguns punts crítics dels edificis i posar en pràctica les bones pràctiques i el bon funcionament de les finestres, les portes, la calefacció o la climatització. S’ha de fer un bon control sobre els aparells i fer cas dels sistemes d’etiquetes energètiques. Un dels elements destacats per l’estalvi d’energia són les llums. És important utilitzar els sistemes d’iluminació més eficients –va assegurar Maneja. A més, ens hem de fitxar especialment en els elements d’ofimàtica a les empreses. En aquests moments estan superant en despesa al consum en il•luminació. Però, en aquest sentit, Esteve Maneja es va sentir optimista, perquè les noves tecnologies ja es fabriquen tenint en compte la sostenibilitat energètica.

El responsable de la línia de negoci d’energia a l’empresa LAVOLA, va dir que hi ha tecnologies sectorialitzades i que la tendència en el futur serà la utilització d’energies renovables. “Estem parlant de tornar a cremar fusta, que és un combustible d’emissió cero”-va dir.  També estan les energies eòliques o geotèrmica, que aprofita la calor del subsòl.

Però, com sabem les aplicacions que podem posar en pràctica a les nostres empreses? Primer, s’ha de fer una auditoria i inventari, i després fer un balanç i plantejar mesures i un estudi econòmic de viabilitat. El balanç està basat en el factor econòmic. Les recomanacions de LAVOLA aniran encaminades a realitzar un pla d’acció molt funcional, amb un calendari i demanant ajudes al client per obtenir subvencions. Maneja va dir que no es limitaran a demanar estalvi als seus clients, sinó també a verificar aquest estalvi. Al mateix temps, va explicar que jan han realitzat 3.600 autories i han aconseguit recuperar la inversió durant 5 anys d’estalvi.

Teresa Batlle va tancar la jornada repetint que la sostenibilitat no és una paraula buida, sinó que forma part d’una realitat molt clara, que els nostres recursos són limitats i hem de conviure amb ells.

Josep M. Piqué, Ajuntament de Barcelona, va avançar algunes de les activitats que es desenvoluparan durant el mes de novembre al 22@. Entre elles, la Fira de Barcelona Smart City Expo 2011 Barcelona : Fira de tecnologies mediambientals, del 29 de novembre al 2 de desembre tindrà lloc a la Fira de Barcelona. Piqué va assegurar que al 22@ es continua treballant per la innovació.

Presentació AENOR
Presentació LAVOLAIdees clau

-Les empreses han de saber com funcionen els horaris energètics i com ens afecten en el moment d’economitzar. Actualment la cultura energètica és molt pobre i contrasta amb la dels nostres pares. S’han d’actualitzar les idees sobre el dia a dia, reforçant el coneixement sobre les diferents formes d’estalviar.

-Es poden utilitzar elements de control als diferents elements dels edificis, com els ascensors, la ventilació, les finestres. El transport és un dels grans potencials estalviadors d’energia a totes les àrees i moments de la productivitat de les empreses. Es pot estalviar quan el proveïdor trasllada el material, a les àrees de logística de les pròpies empreses, en el moment d’enviar el producte a casa del client. Hi ha moltes eines per optimitzar costos a diari.

- L’eficiència energètica és la principal opció per arribar a la reducció dels gasos en un 43% durant els propers 20 anys.L’altaveu dels assistents

-Estic d’acord, la tendència en el futur serà la utilització d’energies renovables, com l’energia eòlica. Però no tothom està d’acord. A moltes zones on s’ha volgut implantar, hi ha gent que  s’ha oposat als parcs eòlics, perquè sospiten que pot perjudicar els valors naturals i el paisatge. Suposem que serà qüestió de temps canviar la percepció de les coses.

-Hauríem d’aprofitar la crisi actual per redimensionar les empreses, donant més valor a l’estalvi de l’energia, perquè això no només afecta a l’economia, sinó al benestar i la supervivència de la Terra.
 


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte