Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast setembre 2011
Resum del 22@Update Breakfast setembre 2011
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Mobile World Capital
 Barcelona va ser designada fa uns mesos la primera Mobile World Capital després d’un procés de selecció de 18 mesos que va deixar fora ciutats com Milà, Munic o París. A partir de l’any vinent i fins el 2018, la ciutat haurà de desenvolupar una sèrie de programes i activitats que beneficiaran tant als ciutadans com a les empreses. Durant set anys Barcelona tornarà a viure un gran moment emocionant i històric. Serà una gran oportunitat per a la tecnologia i la indústria, des de tots els sectors, tant públics com privats.A l’edició del 22@Update Breakfast de setembre han estat presents la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Fira de Barcelona. Tots junts han volgut presentar aquesta nova realitat il•lusionant per a Barcelona; el projecte, les activitats i les idees bàsiques que mouran els objectius de capitalitat mundial de les comunicacions mòbils. L’acte va tenir lloc a l’auditori de l’edifici Media-Tic, al carrer Roc Boronat, 117.

Va obrir la sessió Sònia Recasens, segona tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona. Recasens va dir que la Mobile World Capital és una fita fonamental per al nou govern municipal, perquè genera il•lusió i enllaça perfectament amb els dos objectius primordials del consistori: l’economia i les persones.

“No volem una transformació urbanística, sinó una transformació tecnològica”

Sònia Recasens va recordar la raó de ser del nou projecte de l’Ajuntament ‘Barcelona creixement’, que impulsarà la reactivació de l’economia a la ciutat amb el treball conjunt dels principals agents econòmics i socials. La segona tinent d’alcalde va voler destacar què s’espera dels interlocutors que hi participin: “que tots parlin al voltant d’una taula per aportar solucions”. Barcelona està molt bé situada per a crear negoci i, a més, compta amb el valor de la marca (‘marca Barcelona’) i la seva reconeguda qualitat de vida. Aquests són dos valors molt importants per encarar el gran projecte de la Mobile World Capital. Sònia Recasens va destacar també la feina realitzada per la Fira de Barcelona i la seva transcendental aportació en aquest projecte estratègic per a la ciutat. “No volem una transformació urbanística, sinó una transformació tecnològica, per crear lideratge públic i privat”. El poder públic ha possibilitat uns beneficis fiscals per aquelles persones que col•laborin en fer possible el desenvolupament de la Mobile World Capital: del 15% per a les empreses que inverteixin en publicitat de la fira, bonificacions del 25% per a les persones físiques i del 35 % per a les empreses que facin donacions al consorci a través del règim fiscal de les entitats sense fins lucratius. A més, s'espera que el volum de negoci per a Barcelona durant aquest període arribi als 1.600 M€ i 5.000 llocs de treball temporals cada any. “Som optimistes, pensem que les coses poden sortir bé”- va dir la segona tinent d’alcalde.

La Mobile World Capital té la capacitat de donar un pas endavant

Carles Flamerich, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya , va comparar la Mobile World Capital amb els moments màgics viscuts a Barcelona durant els Jocs Olímpics del 92. Aquesta és una oportunitat que propiciarà la nostra “capacitat de donar un pas endavant” i representarà un canvi per a la ciutat i els ciutadans –va dir. Flamerich està convençut que amb aquest nou projecte es repetirà la complicitat entre la gent i va recordar la cohesió que va haver entre els partits durant el procés de selecció. “Ja veurem què passa amb la crisi - va remarcar - però això ja ho tenim”.

Hem d’apostar pel progrés lligat als mòbils, d’aquesta manera mourem el país per situar-nos al mapa mundial. Les tecnologies són tan importants que arriben molt lluny i van a parar a molts sectors. El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat considera que Barcelona ha de ser un exemple mundial.

Agustí Cordón, director general de la Fira de Barcelona , va assegurar que la Mobile World Capital va ser des del començament un projecte col•lectiu. “Va haver molta col•laboració, també del Govern d’Espanya”- va dir. Però si no haguéssim tingut abans el Mobile World Congress no hauríem obtingut el de la Capital. Cordón va destacar la importància del congrés i la col•laboració que han aportat el ministeri, la Generalitat, la Cambra de Comerç, Turisme de Barcelona i altres institucions. Però la Mobile World Capital no és la continuació del congrés. La Mobile encara s’ha de posar en marxa, s’ha de començar a treballar a partir d’ara. “Volem que Barcelona sigui un capital industrial i tecnològic”- va assegurar Cordón. Pel director general de la Fira de Barcelona, la Mobile World Capital ha d’estar al costat de la gent, generant una agenda pròpia, amb gran impacte industrial i social, com una eina dinamitzadora de l’economia. El Mobile World Capital ha d’incorporar un lloc on passin coses, que acosti el món de la Mobilitat a la gent, promocionant concerts i altres activitats musicals com el Sónar; esdeveniments esportius com el tennis, la Formula 1 o els èxits del Barça, i ofertes artístiques i culturals destacades com ara el festivals de cinema de Sitges.

Fem servir Barcelona com un laboratori per tirar endavant proves i solucions multisectorials

Agustí Cordón va explicar que també el propi espai físic de la Mobile World Capital serà un element promocional, amb l’organització d’exposicions, rodes de premsa i d’altres actes promocionals. La seva ubicació ha de ser un element més per apropar-se a la gent i hauria de situar-se en “un lloc emblemàtic” (encara no definit) “on el públic pugui transitar fàcilment”.

El director general de la Fira de Barcelona, va destacar el caràcter estratègic i l’impacte industrial de la Mobile World Capital. Barcelona es convertirà en un laboratori per tirar endavant proves i solucions multisectorials. Cordón considera prioritari arribar a alguns sectors com l’energia o la sanitat. S’han de posar en valor les capacitats de les tecnologies i el món del coneixement, fent que treballin en la mateixa direcció el capital públic i el privat. Tota aquesta activitat - va dir Agustín Cordón- haurà de ser cohesionada per un equip gestor. Finalment, el director general de la Fira de Barcelona va posar sobre la taula la importància d’atreure cap a Barcelona empreses d’altres països.

Manel Sanromà, gerent de l’Institut Muncipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona va voler donar un missatge de tranquil•litat sobre les capacitats tecnològiques de la ciutat per acollir un esdeveniment tan important. El missatge va ser que l’Ajuntament està preparat per començar a treballar. L’alcalde, Xavier Trias -va dir Sanromà- ha arribat amb un “mòbil sota el braç i amb una ciutat preparada per a les tecnologies”. Manel Sanromà va dir que el nou equip de govern municipal vol treballar per a la ciutat del futur i va explicar que Barcelona es va crear partint de l’agricultura, va créixer amb la indústria i ara s’ha de desenvolupar amb les tecnologies, creant barris productius i fent una ciutat interconnectada.

És imprescindible que la capital del mòbil sigui també la capital de la mobilitat

El gerent de l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona considera imprescindible que la capital del mòbil sigui també la capital de la mobilitat i va anunciar que s’està creant un nou sistema d’antenes a la ciutat. Fins ara ha resultat molt difícil col•locar-les –va dir. La comunicació és una sortida per allunyar-se de la crisi i hem d’aprofitar aquesta oportunitat. El gerent de l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament va explicar també que es bàsic que una ciutat com Barcelona tingui infraestructures pròpies, serveis relacionats amb la mobilitat o projectes de R+D i una xarxa de Wifi distribuïda per la ciutat. “A banda de tenir edificis, Barcelona té tecnologies pròpies” –va dir. Per demostrar això, el gerent de l’IMI va anunciar que Barcelona compta ja amb serveis d’utilitat per als ciutadans que poden fer servir a través dels seus mòbils, com, per exemple, l’aplicació del Bicing, de la Mercè, de la Nit dels Museus, i també del Festival Grec o de la Setmana de la Poesia.

En aquest sentit, Manel Sanromà va parlar sobre l’iCity, el nou projecte que ha aprovat recentment la Comissió Europea i que lidera l’Institut Municipal d’Informàtica. El programa compta amb més de sis milions de pressupost i es desenvoluparà en tres anys. A més a més de l’Ajuntament, participaran en aquesta iniciativa empreses com Abertis, Cisco, la UOC i el Citilab de Cornellà, així com també ciutats com Londres, Gènova o Bolonya. L’iCity desenvoluparà serveis d’interès pels ciutadans a partir d’algunes infraestructures TIC municipals (Wi-fi corporatiu i xarxa de fibra òptica corporativa). L’Ajuntament pretén posar en valor les infraestructures de la ciutat per a que les empreses puguin crear els seus serveis d’interès públic.

Va acomiadar el 22@Update Beakfast de setembre Josep M. Piqué, conseller delegat de 22@Barcelona i va anunciar algunes de les propostes per als propers 22@Update Breakfast. L'innovadora proposta Smart Mobility o Barcelona Meeting Point , que se celebrarà del 19 al 23 d’octubre, són alguns dels temes.

Fotos del breakfast
Enllaç al vídeo 'Barcelona, capital del mòbil'

Idees clau

-La Mobile World Capital generarà grans dosis d’il•lusió i enllaçarà perfectament amb els objectius de prioritzar l’economia i les persones. S’ajudarà a les empreses i es crearan llocs de treball. La comunicació és una sortida per allunyar-se de la crisi i hem d’aprofitar aquest moment i aquesta oportunitat.

-S’han de posar en valor les capacitats de les tecnologies i el món del coneixement, fent que treballin en la mateixa direcció el capital públic i el privat. Barcelona ha de ser un laboratori de creació d’empreses que serveixi d’exemple per a tota Catalunya. La ciutat ha de ser capaç d’atreure també capital estranger, aconseguint que empreses d’altres països s’instal•lin a Barcelona atrets per l’atractiu inversor i la qualitat de vida.


L’altaveu dels assistents

-Una oportunitat com la de Mobile World Capital és molt important per a la ciutat de Barcelona. Però hem de començar a treballar de seguida, per aprofitar les oportunitats de negoci ràpidament. Si no ens posem a treballar, uns altres ho faran per nosaltres. En moments de crisi com aquests que vivim, hem d’estar presents en el projecte perquè les nostres empreses puguin fer negoci.

-A vegades ens costa molt canviar, especialment a la gent més gran. Però és cert que les noves tecnologies ja no són una opció, sinó una realitat primordial. Si no anem en la seva direcció no podrem créixer de manera autònoma. Tots ens hem de reciclar per sortir de la crisi, hem d’estar preparats.

-Barcelona és una bona ciutat per treballar i per viure-hi. Compta amb una qualitat de vida envejable i un gran potencial per a fer negocis. Per això venen moltes persones a treballar procedents d’altres països. Això és molt positiu, perquè ens enriqueix. Però també s’ha de mantenir un equilibri i no abandonar del tot la tradició i la personalitat de la ciutat, que també és una part important del seu capital.


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte