Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast maig 2011
Resum del 22@Update Breakfast maig 2011
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Gestió del temps i productivitat global
L’experiència i la investigació han demostrat que prioritzar la gestió del temps i la flexibilitat laboral determinen de forma notable la productivitat global a les empreses. Una política empresarial basada en compatibilitzar la vida laboral i la familiar assegura també la conservació del talent. Tecnologia i talent, aquestes són les eines primordials per a la productivitat. Una organització més flexible del temps aporta beneficis als treballadors i a les empreses.

El 22@Update Breakfast del mes de maig es va centrar en la gestió del temps i la producció global com a eines per organitzar racionalment el temps. La flexibilitat laboral aporta beneficis als treballadors i a les empreses. Per demostrar aquesta realitat, han explicat la seva experiència dues empreses de referència: Price WaterHouse Coopers i Indra. En aquesta ocasió, el 22@Update Brakfast va tenir lloc a l'Auditori del Campus de la Comunicació - Poblenou de la UPF.

El conseller delegat de 22@, Josep Miquel Piqué, va obrir l’acte destacant la importància que té la gestió del temps per al desenvolupament de les empreses. “És un tema base” -va dir- “ i té una calada excepcional”, malgrat que encara no forma part del debat permanent. La gestió del temps és fonamental per a la productivitat global i posa en valor el talent que hi ha dins de les organitzacions.

Per gestionar el temps de forma eficaç no sempre és imprescindible la presència física a l’oficina

Carlos Bel
és el gerent de Price Waterhouse Coopers i té una àmplia experiència en l’àmbit dels projectes d’implantació de noves formes de gestionar el temps de treball i en la consolidació de polítiques de conciliació. Bel diu que el temps és un bé escàs que està marcat per la limitació del dia i tot el que s’ha de fer durant la jornada. El gerent de PwC va apuntar quines són les noves formes de gestionar el temps i va facilitar un decàleg ideal per conciliar la vida laboral i la familiar.

Per gestionar el temps de forma eficaç no és imprescindible la presència física constant a l’oficina, especialment quan es realitzen feines tecnològiques. El sistema clàssic de gestió del temps no és sempre el més productiu. Els directius ara “han de predicar amb l’exemple” i han d’aprendre a planificar el treball d’una forma més racional, atenent a les necessitats dels seus empleats i gestionant millor el seu propi temps.

Carlos Bel va dir que les empreses han de marcar objectius que es puguin aconseguir i han de facilitar més autonomia al personal col•laborador. Per assolir els objectius amb eficàcia s’ha de confiar en el talent de les persones treballadores i se’ls han de transmetre amb claredat les necessitats.

Cada empresa ha de posar en pràctica la seva recepta, sense oblidar que la imaginació és fonamental per trobar alternatives

Sira Abenoza, consultora senior a Price Waterhouse Cooper, amb més de 5 anys d’experiència en el camp de la consultoria i assessorament de negocis, va parlar sobre la seva experiència en projectes per impulsar noves formes d’organització del temps. La consultora de Price Waterhouse Cooper va aportar les seves habilitats en la prova pilot de dos polígons del Vallès. Va treballar amb el diagnòstic, Pla d’Acció i acompanyament de la implantació de mesures de conciliació a 32 empreses.

“Els resultats van ser sorprenents per a nosaltres -va dir Abenoza. El 88% de les empreses van millorar la gestió; el 81% va augmentar la productivitat i van reduir l’absentisme i l’estrès. Al mateix temps, els treballadors van manifestar un alt grau de satisfacció laboral.

Sira Abenoza va fer referència al document elaborat per IESE, l’Índex d’empreses responsables que s’ocupen de la gestió del temps i les polítiques de conciliació treball i família a les empreses. Segons es pot veure de l’experiència laboral en general, a partir de la incorporació de les dones al mercat de treball es quan es va posar en evidència la necessitat de flexibilitzar els horaris. Els treballadors estan obligats a atendre les obligacions de la feina, però també han de resoldre assumptes personals, els seus estudis.

La consultura de Price Waterhouse Cooper, Sira Abenoza, en el transcurs de la seva exposició, va explicar els seus criteris per donar els consells més adequats a les empreses que assessora. Ella creu que es primordial tenir clares les diferències que existeixen entre una empresa gran i una petita. Una companyia gran s'estandaritza en funció del moment i la situació del negoci i del seu interès per retenir els recursos humans. L’empresa petita tindrà més dificultats per facilitar recursos econòmics, però podrà ser més flexible amb els horaris. De totes formes –explica Sira Abenoza- cada empresa ha de posar en pràctica la seva recepta, sense oblidar mai que la imaginació és fonamental per trobar alternatives.

S’ha de ser més flexible -diu Abenoza- perquè no té massa sentit la rigidesa, no beneficia a la productivitat. De totes formes, les mesures s’han d’ajustar a les característiques de l’empresa. Un exemple que va exposar Sira Abenoza van ser les vacances. Hi ha empreses que sempre fan les vacances a l’agost i tanquen el negoci durant un mes. Segurament aquestes companyies podrien trobar més beneficis deixant que els treballadors distribueixin les seves vacances segons les seves necessitats durant tot l’any.

L’autogestió del temps de les persones s’hauria d’ajustar a la seva productivitat, a la seva manera idònia de treballar per assolir un millor rendiment. Hi ha empreses estacionals -va dir la consultora de Price Waterhouse Coopers- que podrien regular els seus horaris segons la producció, fent més hores quan s’ha de produir més i reduint l’horari quan baixa la feina.

És necessari millorar la gestió del talent, que és el principal actiu del negoci.

Sobre la gestió del temps i la productivitat laboral va parlar també Mari Carmen Moneva, directora de Desenvolupament de RRHH d’Indra. La llarga trajectòria professional de Moneva a Indra i també en càrrecs de responsabilitat a empreses con IBM o Santillana li serveixen per assegurar que és imprescindible per a les empreses i els treballadors la gestió del temps. La directora de Desenvolupament de RRHH d’Indra va explicar les directrius generals de la companyia on treballa. INDRA és una empresa global de tecnologia, innovació i talent. És capdavantera en solucions i serveis d’alt valor afegit per als sectors de transport i tràfic, energia i indústria, administració pública i sanitat, serveis financers, seguretat i defensa i telecom i media. Indra opera a 106 països i compta amb més de 30.000 professionals. És l’empresa europea en el seu sector que més inverteix en R+D.

Mari Carmen Moneva va assegurar que tot el seu treball està al servei del talent i la innovació. Va dir que Indra és una empresa tecnològica que té com a repte la globalització. “El nostre ventall de producció és complex”-va dir- i segmentar els diferents sectors és necessari per millorar la gestió del talent, que és el principal actiu del negoci.

Per a Moneva, la globalització i la innovació és pura supervivència. La majoria de les seves accions van dirigides a la gestió del talent, la flexibilitat i el respecte a la personalitat en el desenvolupament de la gestió. A Indra estan interessats en el desenvolupament femení, però no en la discriminació positiva. Es consideren una empresa familiarment responsable, dinàmica, que no dubta en canviar constantment, segons les particularitats de cada un dels sectors del negoci. La directora de Desenvolupament de RRHH d’Indra va explicar que fomenten la flexibilitat “perquè la nostra vida diària es complexa”.

Mari Carmen Moneva considera que ens hem d’aprofitar de la tecnologia per facilitar la flexibilitat i la deslocalització. El teletreball ens obliga a funcionar de forma diferent i a ser més disciplinats, realitzant una comunicació ordenada amb l’equip. Com que el personal pot treballar des de diferents ciutats i, fins i tot, des de diferents països, s’ha d’aprendre a treballar de forma remota i crear espais de treball virtual.

Mari Carmen Moneva va explicar que el 65 per cent dels professionals de la seva empresa treballen a casa del client i el teletreball és una de les mesures més innovadores i compatibles amb la majoria de l’organització. Actualment utilitzen el teletreball el 22 per cent de la companyia, fins i tot els directius. Les dones representen el 50% de treballadors que s’acullen a aquest sistema de treball, l’altre 50% són homes. Molts d’ells són els responsables dels equips i han de gestionar a persones que estan a milers de quilòmetres de distància. Indra té la seu principal a Madrid i compta amb empleats a Sevilla, Barcelona, Bilbao i a Llatinoamèrica. Per això el teletreball és una eina fonamental. Moneva assegura que aquesta forma de treballar ha millorat la productivitat i els col•laboradors estan més satisfets, perquè han equilibrat la seva vida laboral i personal i han augmentat els seus graus de llibertat. Moneva creu que s’ha de liderar amb l’exemple i s’ha de saber crear una política d’oficina flexible, amb un alt grau de mobilitat, creant espais compartits que complementin el teletreball.

Barcelona ha estat la primera ciutat espanyola que ha instal•lat un punt de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics.

Per tancar la sessió, el conseller delegat de 22@, Josep Miquel Piqué, va informar sobre les novetats del districte. Va recordar l’aposta de Barcelona pel cotxe elèctric i la inauguració a l’abril de la primera estació de recàrrega elèctrica al 22@. Barcelona ha estat la primera ciutat espanyola que ha instal•lat un punt de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics. Piqué també va parlar sobre les dues noves proves pilot al 22@Urban Lab. El passat 30 de març el 22@ i l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament van signar convenis de col•laboració amb les empreses Zolertia i Urbiotica, que provaran els seus projectes de mapes sonors i sensors de càrrega.

A més, el conseller delegat va anunciar que el 12 de maig se celebra a Estocolm la cimera sobre serveis d’innovació a les ciutats. Barcelona participa a la cerimònia del Living Labs Global Award 2011. Durant el mes de juny a Barcelona està previst la celebració del BDigital Congress,  al CaixaForum, i el bizBarcelona 2011 de la Fira de Barcelona. Interessant també la visita esperada del creador del Google Earth, John Hanke.

Pdf de la ponencia de Carlos Bel, gerent de Price Waterhouse Coopers.
Pdf de la ponencia de Mari Carmen Moneva, directora de desenvolupament de RRHH a Indra.

 Idees clau


El dia té 24 hores i hauríem de ser capaços de posar en pràctica una estratègia global per gestionar el temps laboral i el temps familiar. Flexibilitzar els horaris i posar en pràctica el teletreball augmenta la productivitat.

S’ha de ser més flexible. No té massa sentit la rigidesa, no beneficia la productivitat. De totes formes, les mesures s’han d’ajustar a les característiques de l’empresa.

S’ha de liderar amb l’exemple. Els directius haurien de saber crear una política d’oficina flexible, amb un alt grau de mobilitat i autonomia. Això s’ha de compatibilitzar creant espais compartits a l’oficina on els col•laboradors i els directius puguin complementar el teletreball.

Per a una millor productivitat conten els objectius, no la presència al lloc de treball. La implicació real del treballador fomenta la corresponsabilitat amb l’empresa. Aquesta es la filosofia de les grans empreses de tot el món.

Altaveu dels assistentsEl teletreball ajuda a fer compatible la vida laboral i la familiar, no has de perdre temps en traslladar-te cada dia a l’oficina, especialment si vius lluny. Però no has d’estar sempre aïllat, és necessari fer trobades una o dues vegades a la setmana amb els companys, no perdre el contacte.”

La flexibilitat laboral és necessària i aporta grans avantatges pel treballador i l’empresa. Però hem de demanar responsabilitat al treballador. Al mateix temps que manté la seva autonomia hauria de complir amb els compromisos.


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte