Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast abril 2011
Resum del 22@Update Breakfast abril 2011
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
22@ExportaEl context econòmic actual marca com a prioritari l’obertura de les empreses als mercats internacionals. La globalització econòmica reclama nous coneixements i noves expectatives i exigeix dels emprenedors una dedicació gairebé exclusiva dels moviments econòmics que es produeixen a tots els països. Barcelona lidera les exportacions d’alt i mig-alt contingut tecnològic a Espanya amb una quota del 25% sobre el total. El 22@ té un coneixement exhaustiu de les empreses que operen als mercats internacionals i és una bona mostra de la importància que té l’exportació.


Breakfast abril 2011Breakfast abril 2011


L’edició del 22@Update Breakfast del mes d’abril de 2011 va estar dedicada a l’exportació. Es van presentar els casos de tres empreses que, operant des del districte, han exportat els seus productes a tot el món. En representació de BesTv, va intervenir el cofundador de l’empresa, André Vanyi-Robin. Mònica Colmanera, responsable de Desenvolupament Internacional de l’empresa d’Internet Groupalia, va explicar les raons del seu èxit. Finalment, Lluís Font, CEO de Zyncro va parlar sobre el seu projecte i sobre la importància de les xarxes socials en el negoci actual.

“Espanya està exportant, perquè hi ha gent que ha fet els deures, però ara cal accelerar”


Josep Miquel Piqué, conseller delegat de 22@Barcelona va obrir la sessió i va voler deixar clares quines són les claus fonamentals del concepte d’Internacionalització de les empreses. És fonamental –va dir Piqué- el talent amb vocació de mercat, les tecnologies i el finançament. S’ha de trobar també el “camí per créixer” i s’ha d’actuar ràpid una vegada identificada la ruta a seguir, perquè –va dir el conseller delegat de 22@- “la finestra és estreta i no podem deixar que els competidors arribin abans”. S’ha de créixer i trobar els canals de sortida global. Josep Miquel Piqué va remarcar que Espanya està exportant, perquè hi ha gent que ha fet els deures, “però no ens hem d’aturar, ara cal accelerar”.

“Malgrat la globalització online, és important continuar viatjant per mantenir les relacions personals amb els clients"

André Vanyi-Robin va explicar la seva experiència empresarial com a cofundador de Adecq, una empresa que va desenvolupar la solució BesTv, basada en una plataforma de serveis no lineals per a la televisió digital. BesTv introdueix nous serveis per a la radiodifusió terrestre, satèl•lit i per cable que permet un contingut personalitzat, televisió en 3D i publicitat dinàmica. Després de 5 anys de funcionament ha estat adquirida per Motive Televisión.

Vanyi-Robin va explicar el recorregut del seu negoci, que va començar per un fracàs anterior i aprofitant una oportunitat a nivell mundial: “l’apagada tecnològica” del 2005. No tenia diners, però sí va trobar un ecosistema al 22@Barcelona i un pla d’internacionalització. Vanyi-Robin, treballant des de Barcelona, factura principalment a l’estranger. L’empresari va assegurar que són molt importants les relacions internacionals. S’ha de viatjar constantment malgrat l’actual globalització online. Actualment, BestTv s’ha estès per Europa de l’Est, Turquia i Llatinoamèrica.

Furor per les compres col•lectives al món"

De la seva banda, Mònica Colmarena, responsable de Desenvolupament Internacional de Groupalia va explicar com ha estat la ràpida implantació i l’èxit d’aquesta experiència empresarial online. Groupalia es dedica a crear grups de compra (compra col•lectiva), principalment dins món de l’oci, la salut i la bellesa. “Es un negoci en el qual tothom hi guanya” –ha explicat Colmarena. L’usuari obté descomptes molt interessants i els establiments troben canals de venda importants per a la seva empresa. Les claus de l’èxit radiquen en què “mentre més col•laboradors tens, més usuaris, i mentre més usuaris, més col•laboradors”volen participar en el projecte. Després d’onze mesos de vida de l’empresa, hi treballen 400 persones, estan implantats a 6 països, i podria arribar als 100 milions de facturació durant el 2011.

Mònica Colmanera va justificar l’èxit de Groupalia per la necessitat del mercat internacional. La responsable de Desenvolupament Internacional de Groupalia va dir que hi ha un autèntic “furor per les compres col•lectives al món”, per això van créixer tan ràpidament. Aquest és un negoci en expansió internacional i sense barreres, que va permetre a Groupalia realitzar una implantació agressiva i ràpida, acompanyada d’una rebuda excepcional per part dels usuaris i els clients. Mònica Colmanera va destacar Llatinoamèrica com una zona d’implantació amb un gran potencial per l’empresari d’Espanyol. L’ idioma és un factor favorable i també els seus cicles econòmics, que són diferents als europeus i es complementen.

Mònica Colmanera, responsable de Desenvolupament de Goupalia, ha extret varies lliçons de la seva experiència empresarial. Principalment, s’ha de conèixer molt bé el producte. També és important el coneixement del mercat i és necessari ser flexible i treballar amb equips locals, que dominen el seu entorn. Colmanera va insistir en la necessitat de no tenir por al fracàs i rectificar amb rapidesa els errors.

Les xarxes socials produiran una revolució comunicativa dels treballadors a les empreses"

Finalment, el 22@Update Breakfast del mes d’abril va comptar amb la presència de Lluís Font, CEO de Zyncro, qui va explicar la seva experiència com responsable de la internacionalització de la seva empresa, basada en els mecanismes de les xarxes socials. Amb Zyncro, Lluís Font ofereix la possibilitat de crear eines internes de comunicació online i s’ocupa també de l’organització de la companyia i les seves àrees del coneixement. Font va reivindicar per a les empreses les xarxes socials, creu que s’haurien d’aprofitar més els seus beneficis comunicatius. El director general de Zyncro va dir que actualment la informació no flueix adequadament dins de les companyies. Paradoxalment, mentre que la relació habitual entre les persones es fa cada vegada més a través de les xarxes socials, com Twiter o Facebook, les empreses no les fan servir. Lluís Font va destacar durant la seva intervenció la diferencia comunicativa entre les diverses generacions del personal als llocs de treball. Els més joves fan servir amb menys assiduïtat el correu electrònic, en canvi, sí utilitzen els chats de les xarxes socials. Però encara hi ha determinats departaments de l’organigrama que no veuen amb bons ulls les suposades avantatges de les noves eines comunicatives.

Lluis Font va avançar que d’aquí a pocs anys les empreses tindran una xarxa social corporativa. Tot estarà organitzat sobre les xarxes socials: jocs socials, Intranet social, gestió projecte. També va pronosticar que en cinc anys la batalla de les xarxes socials s’incrementarà. Es produirà una revolució social que tindrà els seus detractors i que estarà liderada pels directors de talent i de màrqueting. Això modificarà la relació de l’empresa amb els seus treballadors.

No s’ha de sentir paràlisi per l’anàlisi, no s’ha de perdre el temps en estudis de mercat"

Lluis Font va assegurar que en aquesta situació canviant, s’ha d’anar ràpid, s’han de prendre decisions. El mercat es modifica amb rapidesa i és necessari que els gestors s’adaptin i rectifiquin els seus objectius. “No s’ha de sentir paràlisi per l’anàlisi, no s’ha de perdre el temps en anàlisis de mercat. Si m’equivoco, m’equivoco i ho canvio ràpidament.”

Segons el director general de Zyncro, durant els propers anys es produirà una batalla social que tindrà els seus detractors, però que serà real. Els emprenedors tindran la necessitat de vendre el seu producte a Internet i hauran de conèixer el mercat internacional i les diferències entre els països. Augmentarà la productivitat en les empreses i canviarà la relació amb els treballadors, la seva ubicació i els conceptes salarials. El mercat ha de ser mundial i els col•laboradors faran les seves funcions a milers de quilòmetres de la seu central de l’empresa.

Barcelona és una plataforma per fer negocis globals"

Per tancar l’acte, Josep Miquel Piqué va assegurar que en un món tecnològic global s’ha d’anar ràpid i aprofitar el talent internacional amb els equips. És fonamental la vocació internacional. El conseller delegat va reivindicar el 22@ com una plataforma per exportar, per fer negocis globals.

Idees clau


Per expandir-se en un mercat global l’emprenedor ha de conèixer molt bé el producte que ofereix i el mercat local en el qual l’empresa vol implantar el seu negoci. Per superar qualsevol dificultat, l’empresari ha de ser flexible i envoltar-se d’un bon equip que conegui les característiques de cada zona on vol treballar.

No s’ha de tenir por a les equivocacions. S’ha de saber rectificar amb agilitat els errors i superar les dificultats que plantegen els mercats amb flexibilitat. L’emprenedor ha de tornar a començar cada vegada i moure’s ràpid per avançar-se a la competència.

En un món online global s’ha de pensar en molts idiomes i s’han de conèixer les diferents maneres de treballar. Hem de traspassar la barrera i ens hem d’obrir al món.

Es pot fer deslocalització des de Barcelona. Ara es fàcil deslocalitzar els col•laboradors, treballar amb gent d’altres països i continents. El 22@ està essent el catalitzador de les iniciatives.

Altaveu dels assistentsLes xarxes socials són una eina i al mateix temps un producte. És una eina de comunicació per a les empreses i és un producte amb una gran projecció internacional. Moltes empreses treballen per exportar la seva eina de negoci basada en la importància de la comunicació. ”

Treballar en un entorn agradable és molt important. Cada vegada hi ha més empreses a tot el món que es preocupen perquè els seus treballadors gaudeixin d’un lloc agradable, això repercuteix molt positivament en la productivitat.

No m’agrada el terme Recursos Humans, crec que s’hauria d’eradicar de les empreses, perquè estem gestionant persones i no recursos.”
Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte