Ajuntament de Barcelona
Start Webmap Documents Newsletter Contact Opinion

Presentation | Urban Innovation | Economic Innovation | Social Innovation
Current affairs | Public contracting | Join
Start arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Past Events arrow Resum del 22@Update Breakfast febrer 2011
Resum del 22@Update Breakfast febrer 2011
Print E-mail a friend
Telecomunicacions i Societat de la Informació al
22@Barcelona
                                               Els canvis en el sector la Informació i les Telecomunicacions es produeixen molt ràpidament. S’ha d’estar atent per no perdre de vista les noves transformacions i les noves oportunitats de negoci. La crisi econòmica generalitzada als països tradicionalment desenvolupats ha fet necessària l’ampliació d’horitzons i la creació de noves expectatives. Les empreses i les institucions ho saben i ja estan treballant per crear nous mercats i noves aliances. Les noves tecnologies són i seran les protagonistes dels negocis del futur.


Breakfast febrer 2011


La primera edició del 22@Update Brakfast del 2011 es va centrar centrar en el sector de les telecomunicacions i la societat de la informació. La sessió es va celebrar a la seu de la Comisión del Mercado de las Telecomunicaciones (CMT), del carrer Bolívia, 56, que es va inaugurar al districte 22@ el passat mes de setembre. El CTM és un important cluster tecnològic on conviuen empreses innovadores, universitats, administracions públiques i centres d’investigació.

Després de la benvinguda a càrrec del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi William Carnes, el president del CMT, Reinaldo Rodríguez, va presentar la institució i l’edifici, la superfície del qual (12.200 metres quadrats) s’utilitzarà per al desenvolupament de l’activitat diària de les diverses direccions de la CMT, les dependencies de la Presidència i el conseller de la Comissió.

“Espanya està situada a la part mitja del rànking europeu d’inversió tecnològica”


Després va intervenir Luis Abad, director general d’Altran i va presentar l’índex Altran de Potencial de Innovació 2010.  L’índex analitza els factors relacionats amb el potencial innovador dels països de la Unió Europea i la seva inversió en I+D, i determina les mesures per a complir amb els objectius d’innovació tecnològica. L’índex Altran 2010 té com a referència el valor del país que lidera el rànking, en aquest cas Suècia, amb el valor 1. Abad va explicar que a l’edició 2010 de l’index Altran Espanya està situada en el lloc 12 del rànking, amb un valor de 0,47, una xifra que millora la seva posició respecte el 2005 i suposa aconseguir una valoració molt propera a la de la mitjana europea. Aquesta és una dada optimista que permet pensar en una inversió total en I+D del 3% del PIB per al 2020. Espanya ocupa la primera posició del grup dels països amb capacitat baixa d’innovació i ha avançat Àustria.

“Tenim tècnics ben preparats però no generem suficients llocs de treballs especialitzats en les noves tecnologies"

L’índex Altran es basa en un model matemàtic que relaciona els valors en quatre components: la població activa amb educació superior, ocupació en serveis d’alta tecnologia, investigadors en sector empresa i empreses amb accés de banda ampla.  L’índex Altran diu que Espanya compta amb quasi un 30 per cent de persones amb estudis universitaris, però només el 26 per cent d’aquesta població està lligada a estudis tècnics, que són els que poden situar-nos en la zona més influent en la capacitat productiva d’investigació. Quan a ocupació de serveis d’alta tecnologia, estem per sota de la mitjana –ha explicat el director general d’Altran.

D’altra banda, es fa també necessari que el sector privat inverteixi cada vegada més en investigació. “Tenim una bona base –ha dit Abad- però no som capaços de generar ocupació a les empreses privades”. En aquests moments, dues terceres parts dels llocs de treball en el món de les tecnologies són públiques i un terç és privat. L’objectiu és invertir aquesta tendència i augmentar substancialment la inversió privada.

Seguidament, Josep M. Piqué, conseller delegat de 22@ va recordar als assistents quines han estat algunes de les novetats que s’han produït al districte 22@ en el seu 10è aniversari. Piqué va destacar que durant aquest temps s’han creat 56.000 llocs de treball i s’espera arribar als 90.000 en els propers anys. Una altra bona notícia ha estat la creació del nou Cibernàrium, que estarà operatiu a mitjans d’aquest mes de febrer. El 22@ ha fet realitat també l’edifici Torre Telefònica, situat a la Diagonal, que es convertirà en la nova seu de la companyia a Barcelona.

Catalunya ha d’apostar clarament per les tecnologies per sortir de la crisi econòmica"

A la cloenda de l’acte, el nou director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Carles Flamerich, va dir que el nou govern té molt clar que, per sortir de la crisi econòmica, Catalunya ha d’apostar clarament per les noves  tecnologies, com a sector transversal que engloba altres parts de la indústria. Flamerich va destacar la importància de la innovació i de les infraestructures tecnològiques. El director general de Telecomunicacions de la Generalitat aposta clarament per la inversió exterior, a les noves economies emergents. També considera imprescindible la inclusió al mercat de treball de totes aquelles persones, especialment els joves, que ara no tenen feina.

Carles Flemerich està convençut que el 2011 no serà un any fàcil, “serà un parèntesi”, i haurem de planificar el nostre futur, per no aturar-nos. Catalunya no ha de prioritzar la seva economia en el sector turístic, sinó que ens hem d’esforçar per avançar en el camp de les noves tecnologies. En aquest sentit, el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació va apostar perquè Barcelona sigui la capital del mòbil, per atreure la inversió i crear empreses de tecnologia. 

Finalment, Jordi Williams Carnes va alabar el pacte social aconseguit els darrers dies, perquè era un objectiu fonamental per sortir de la crisi. La situació econòmica ens demana una política de contenció i això és el que s’està fent. “S’ha de crear el futur industrial d’Espanya” –va dir Jordi Williams Carnes- “de cara al futur és necessari”.Idees clau


El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Williams Carnes va assegurar que s’han de continuar creant espais a Barcelona per impulsar les indústries dins de la ciutat. El 22@ n’és un exemple, un districte en el qual s’ha apostat per les mixtures, amb la creació simultània d’habitatges i indústries.

Espanya es troba per sobre de la mitjana europea en desplegament de banda ampla en l’accés a Internet. Tot i això, és imprescindible crear ocupació de servei d’alta tecnologia, per evitar la sortida dels científics al mercat de treball internacional. “Hem de poder absorbir la capacitat productora que tenim”- va dir Luis Abad, president de CMT.”

Ens hem de marcar com a objectiu crear un futur industrial en el qual no només sigui prioritari el turisme, sinó també les noves tecnologies. Aquesta és la millor manera d’enfrontar les crisis que hagin de venir en el futur. No oblidem que els països de les economies emergents es convertiran en una competència turística molt important. Altaveu dels assistents


Ja em quadra tot això que estem sentint. Es veritat que hem de sortir, hem de poder fer negocis en el sector de la tecnologia amb altres països, especialment amb els d’Amèrica Llatina i d’Àsia, que són el futur.”

Conec gent jove que ha trobat la seva primera feina a la Xina. Ells necessiten europeus per treballar a les seves empreses tecnològiques, especialment aquelles que estan creant directament a Internet.

Aquest és un moment per observar i veure que està passant. S’estan produint oportunitats noves, però hem de saber entendre quines necessitats generen.”


Possibles enllaços:

Índice altran: http://www.altran.es
Comisión del Mercado de las Telecomunicaciones: http://www.cmt.es
Telecomunicacions (Generalitat de Catalunya):
http://www.gencat.cat/especial/pni/cat/telecomunicacions.htm


Members of:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCIOpenLivingLabs Living Labs Global© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Credits · Opinion · Contact