Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast setembre 2010
Resum del 22@Update Breakfast setembre 2010
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Les TIC i les seves aplicacions en l’àmbit de la Salut
Evolucionar en el terreny tecnològic és un aspecte fonamental en la majoria d’àmbits professionals. En el de la salut és també bàsic i suposarà obrir un enorme ventall de possibilitats en un futur proper. Si les innovacions tècniques s’apliquen amb encert i els hàbits de les persones s’ adapten als canvis, la tecnologia dotarà als professionals de la Salut i als seus usuaris de les eines adequades per fer més àgil la seva relació.

Breakfast setembre 2010Breakfast setembre 2010


La sessió del mes de setembre del 22@Update Breakfast es va celebrar a la nova seu del Col·legi Oficial d’ Infermeria de Barcelona, a l’Espai Pujades 350. La presidenta del Col·legi, la Sra. Mariona Creus Virgili, va ser l’encarregada d’encetar l’acte i ho va fer donant les gràcies al districte 22@ per haver escollit les seves instal·lacions per a desenvolupar-hi el primer Breakfast del curs 2010-2011.

Les possibilitats d’ Innovació que poden aportar les TIC en l’ àmbit de la Salut van centrar el protagonisme de la jornada. El president executiu de la Fundació TICSalut, el Sr. Joan Cornet, va fer una original introducció recordant els grans canvis que ha viscut la humanitat durant els darrers 100 anys i que ens han dut fins a l’ actual era Digital. L’evolució es pot analitzar també en el terreny específic de la Salut. Joan Cornet va ser molt precís deixant clar que el gran canvi en aquest àmbit comença quan les dades es poden digitalitzar.

“En l’àmbit de la Salut, quan les dades es poden digitalitzar és quan comença el gran canvi”


Amb la digitalització han arribat grans innovacions: els historials clínics compartits, que permeten que el ciutadà accedeixi a la seva història clínica; les receptes electròniques, que ja representen el 80% de totes les receptes fetes a Catalunya; o la tele-medicina, que es troba encara en fase pilot però que permetrà posar en contacte diversos centres mèdics per treballar conjuntament en el diagnòstic d’un pacient. El president de la Fundació TICSalut, Joan Cornet, va assegurar que l’evolució està arribant amb facilitat al camp de la Salut però que el més difícil és canviar els hàbits de la gent, tant de professionals com d’usuaris. Cornet va mostrar-se molt partidari del fet que les persones puguem gestionar-nos la nostra pròpia salut, estant al corrent de la situació en que ens trobem.

En aquesta ocasió, la innovació del mes va arribar de la mà del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona (COIB). El seu gerent, el Sr. Josep París, va exposar el model intern que segueix la institució que representa. L’ Òrgan compte amb 38.000 infermeres i infermers col·legiats i fixa, entre els seus objectius principals, vetllar pels interessos dels seus professionals i alhora convertir-se en una garantia de qualitat per als ciutadans. Cercant la modernització de l’entitat, al 2003 el COIB va presentar el projecte Horitzó 2010. Una iniciativa que, segons explicava Josep París, ha servit per a promoure el valor social de la institució, nodrir-la d’utilitat, coherència i transparència, i augmentar la proximitat amb els seus col·legiats.

Al mes de gener de 2010, el COIB va estrenar nova seu al districte 22@. Unes modernes instal·lacions a l’ Espai Pujades 350 que emmarcaran els nous reptes de futur. El Gerent del Col·legi Oficial d’ Infermeria de Barcelona, Josep París, va destacar, entre aquests nous reptes, la implantació de la signatura digital, les evolucions en el terreny de la RSC (Responsabilitat Social Corporativa), i la presentació d’una candidatura perquè Barcelona sigui la seu del Congrés Internacional 2017.

“Volem que Barcelona sigui la seu del Congrés Internacional d’ Infermeria 2017”

 

Una altra de les iniciatives ambiciones del COIB, i la protagonista del mes al 22@Update Breakfast, és Infermera Virtual, una nova eina TIC d’ educació i promoció per a la salut. La Sra. Gisel Fontanet n’és la coordinadora i directora tècnica i va exposar en què consisteix el nou Portal davant de tots els assistents al breakfast. Fontanet va explicar que a l’any 2005 el Col•legi va adonar-se que calia dotar d’autonomia a les persones perquè prenguin decisions sobre la seva salut. Així va néixer Infermera Virtual, un projecte que es posava en marxa al maig del 2009, amb una prova pilot on van participar 250 professionals i 250 usuaris.

Infermera Virtual busca promocionar l’autonomia de les persones, educant en la capacitat de prendre les seves decisions sobre la salut"


Gisel Fontanet va apuntar que el nou Portal va dirigit a totes les persones, “sanes i no sanes” i que ajuda a controlar el seguiment i la prevenció mèdica. Seguidament, Fontanet va assegurar que Infermera Virtual no pretén substituir al professional, sinó que aspira a complementar-lo. El nou portal es presenta com un recurs en xarxa basat en la intel·ligència col·lectiva; es nodreix de les aportacions dels usuaris però sempre compte amb la supervisió prèvia d’un equip de professionals que revisa els continguts.

A la web www.infermeravirtual.com s’hi poden trobar continguts que giren entorn a la salut de les persones en les seva activitat de la vida diària, en les situacions concretes del recorregut vital o davant els problemes de salut. Segons Gisel Fontanet, la pàgina web es converteix en un magatzem d’informació que interactua entre sí, on els continguts es relacionen els uns amb els altres i “així s’aconsegueix que l’usuari vagi trobant hipervincles constants mentre navega per la web”. L’ innovador projecte està permetent que el COIB creï sinèrgies amb altres organismes com són el Departament de Salut de la Generalitat, la Fundació TICSalut, el Departament de Salut Basc o també diverses pàgines webs especialitzades en el camp de la salut.

Una vegada s’ha posat en marxa el nou portal, el COIB es planteja que el projecte camini cap a la inversió en qualitat, la creació d’una identitat virtual i l’entrada a les xarxes socials. Segons afirmava Gisel Fontanet en quant a les aspiracions de futur és clau: per una banda, apropar la nova eina al ciutadà, oferint consells, utilitzant els circuits televisius i implementant la web als centres sanitaris; i per altra banda, aconseguir que el portal tingui una projecció internacional.

Després d’escoltar l’exposició de l’ innovador del mes de setembre, els assistents al 22@Update Breakfast van poder posar-se al dia de les novetats realitzades al 22@, explicades de la mà del conseller delegat de 22@barcelona, el Sr. Josep Maria Piqué. Seguidament, el Sr. Josep Maria Vila, president de 22@Network, va fer un repàs de les activitats més destacades que prepara l’associació per als següents dies. El BCN Design Week, per exemple, arribarà al districte 22@Barcelona de18 al 22 octubre.

Idees clauEn el sector de la Salut, la digitalització ha permès l’arribada de grans millores com els historials clínics compartits, les receptes electròniques o la tele-medicina.

Els professionals del sector coincideixen en afirmar que és important que les persones puguem gestionar-nos la nostra pròpia salut, estan al corrent de la situació en què ens trobem.”

El Col·legi Oficial d’ Infermeria de Barcelona es fixa entre els seus reptes la implantació de la signatura digital, les evolucions en el terreny de la RSC i la presentació d’una candidatura perquè Barcelona aculli el Congrés Internacional d’ Infermeria 2017.

La protagonista del mes al 22@Update Breakfast va ser Infermera Virtual, una nova eina TIC d’ educació i promoció per a la salut que gestiona el COIB. Segons la Directora Tècnica del portal, Gisel Fontanet, la pàgina web es converteix en un magatzem d’informació que interactua entre sí, i l’usuari pot anar trobant hipervincles constants mentre navega.

Altaveu dels assistents


Crec que ja tocava parlar un dia de l’àmbit de la salut. També en el nostre sector hem d’aprendre a valorar iniciatives innovadores. En jornades com la d’avui te n’adones que hauríem de ser més ambiciosos i fixar-nos nous projectes per seguir evolucionant.”

No és la primera vegada que assisteixo a una sessió del Breakfast, però la d’avui m’ha semblat molt profitosa, de veritat. A més, aquestes instal·lacions valen molt la pena!

Potser les exposicions d’avui s’allunyen una mica massa del meu àmbit laboral en quant a sector professional però marxo, si més no, amb propostes al cap. Les bones idees dels altres sempre et poden aportar altres noves idees a tu”

Possibles enllaços:
Col·legi Oficial d’ Infermeria de Barcelona: http://www.coib.cat/
Infermera Virtual: http://www.infermeravirtual.com
Fundació TicSalut: http://www.gencat.cat/salut/ticsalut/


Documentació relacionada:
  • Presentació de la Sra. Gisel Fontanet Cornudella, Directora tècnica i coordinadora del projecte.
  • Presentació del Sr. Josep París Giménez, Gerente.


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte