Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast maig 2010
Resum del 22@Update Breakfast maig 2010
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
El Pla de Recerca i Innovació
Fa uns anys la innovació ocupava un segon pla en les prioritats polítiques. Avui en dia però, aquest aspecte s’ha col·locat en els primers llocs de l’agenda política i dels mitjans de comunicació ja que s’ha demostrat que repercuteix molt favorablement en el desenvolupament i la creació de treball.

Breakfast maig 2010

L’edició del mes de maig del 22@Update Breakfast va tenir lloc a l'Auditori del Campus de la Comunicació – Poblenou de la UPF i es va centrar en una de les prioritats estratègiques de Catalunya: la Recerca i la Innovació. A més, aquesta trobada també va servir per donar a conèixer les activitats del districte 22@Barcelona en matèria d’innovació.

Jordi Cartanyà, director de l’oficina de Coordinació en Recerca i Innovació de la Generalitat de Catalunya ens va presentar el nou Pla de Recerca i Innovació 2010-2013 (PRI). Aquest pla és l’instrument bàsic per planificar, fomentar i coordinar la recerca i la innovació del país. El Pla de Recerca contempla tres principis bàsics:  primer, situar la innovació en clau de repte, segon, fer-ho de manera transversal, és a dir, aplicar-la en tots els sectors de la societat i per últim, ser utilitzat com un element formal que jutja, avalua i exigeix.

El Pla de Recerca i Innovació és l’eina bàsica per planificar, fomentar i coordinar la recerca i la innovació de Catalunya.”


Segons Cartanyà, ens trobem davant un canvi de tendència, un canvi de rumb en matèria d’innovació. En el moment actual, cal que les institucions públiques i les empreses privades treballin conjuntament i de manera estratègica amb uns objectius comuns. Ara la innovació és un assumpte cabdal, però fins fa relativament poc no apareixia ni en l’agenda política ni en la dels mitjans de comunicació. L’any 2008 es va crear el Pacte Nacional de Recerca i Innovació amb l’objectiu de provocar un gir profund en el discurs d’institucions i departaments de Govern. És en aquest precís moment quan es veu clar que la innovació és un element clau en les politiques públiques. Aquest és el segon pla que es du a terme (el primer va tenir lloc del 2005 al 2008) i té la voluntat de ser sòlid, ambiciós i prioritari, tant per part del govern com per part de la societat. Es preveu que les seves línies mestres es mantinguin fins l’any 2020, tot i que evidentment, es faran actualitzacions de manera periòdica, per tal d’adaptar-lo al context en el que ens trobem.

El PRI, a més de les recomanacions i les avaluacions periòdiques que rebrà, també haurà de complir un projecte Focus 2020, basat en 17 reptes de diferents àmbits. És fonamental que aquest pla tingui una aplicació interdepartamental, ja que cal començar a pensar que la innovació és crucial en qualsevol àmbit, activitat, àrea o sector. Des del departament de govern hi ha una voluntat de canvi en tots aquests sentits, duent a terme polítiques àmplies i modernes que abastin tot el territori i que a més de promocionar la innovació també afavoreixin la demanda d’aquesta.

És fonamental que el PNRI sigui transversal, ja que la innovació és crucial en qualsevol àmbit, activitat, àrea o sector

 

Com ja s’ha dit, el PRI és ambiciós i necessita del treball conjunt entre el sector públic i el sector privat. Per aquest motiu s’estructura en tres grans línies transversals, per una banda les PIMES, a qui cal donar suport per innovar, per altra banda la internacionalització i per últim, l’àmbit dels serveis, ja que aquest és el sector principal de la nostra economia. Però és necessari que la base de tot plegat sigui el talent, cal formar persones perquè cada cop siguin més innovadores i això s’ha de fer des de la base, des de les escoles i els instituts. Un altre punt important del Pla de Recerca i Innovació és que les polítiques públiques no es faran per sectors, sinó que es duran a terme en funció del punt on es trobi l’empresa en matèria d’innovació.

Com a punt final, Cartanyà va voler ressaltar les conclusions bàsiques sorgides arran de la reunió Europa 2020 de la Comissió Europea on es va veure clar que no es podia desenvolupar cap pla econòmic si aquest no tenia en compte els àmbits socials i mediambientals. Calen estratègies ambicioses però alhora sostenibles i fonamentades en una societat inclusiva.

Pablo Lara, president de la Comissió d’Innovació del 22@Network, va ser l’innovador del mes de maig. Aquesta entitat va començar sent un fòrum d'intercanvi de coneixement en temes d’innovació i ara ha esdevingut un autèntic sistema d’Open Innovation gràcies a la creació d’un bon clima de treball i confiança entre les diferents empreses que hi formen part.

Lara va fer una reflexió sobre el tema de la trobada d’aquest mes: la innovació. Aquest és un concepte sovint poc precís, però que a través de l’empresa pot arribar a convertir-se en un element molt pràctic. Treballar en la innovació significa treballar envoltat de dubtes i incerteses amb el risc de no trobar el camí encertat i equivocar-se. Per aquest motiu és més útil treballar sobre solucions que sobre problemes, cal que canviem la nostra manera de pensar, cal buscar un model de treball que resulti còmode per a tothom i que permeti la transversalitat entre els diferents sectors.

En matèria d’innovació, és més útil, treballar sobre solucions que sobre problemes. Cal canviar la nostra manera de pensar”

 

Idees clau


En matèria d’innovació, és més útil, treballar sobre solucions que sobre problemes. Cal canviar la nostra manera de pensar.”

En l’àmbit de la innovació cal que les institucions públiques i les empreses privades treballin conjuntament i de manera estratègica amb uns objectius comuns.

La Comissió d’Innovació de 22@Network va començar sent un fòrum d'intercanvi de coneixement en temes d’innovació i ara ha esdevingut un autèntic sistema d’Open Innovation gràcies a la creació d’un bon clima de treball i confiança entre les diferents empreses que hi formen part.

Treballar en innovació significa treballar envoltat de dubtes i incerteses amb el risc de no trobar el camí encertat i equivocar-se. Per aquest motiu és més útil treballar sobre solucions que sobre problemes.

L’altaveu dels assistents


Hi estic d’acord, la innovació és clau per al desenvolupament de les empreses. Però per a innovar és molt necessari el suport de l’Administració.

Aquests esmorzars són útils per estar al dia de molts temes, però també són un lloc de trobada entre companys.

Els mercats estan molt saturats i per això la innovació és imprescindible. Ja era hora que aquest aspecte formés part de l’agenda política.Documentació relacionada:
  • Presentació del Sr. Jordi Cartanyà, director de l'oficina de Coordinació en Recerca i Innovació de la Generalitat de Catalunya.
  • Presentació del Sr. Pablo Lara, president de la Comissió d’Innovació del 22@Network.


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte