Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió
Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa


Concentració de talent
Clústers
Cultura innovadora
Centres tecnològics
Plataforma internacional
Espais de negocis
Espai per a professionals
Serveis a l'empresa
Estat actual


Inici arrow Serveis a l'empresa arrow Innovació i tecnologia arrow Compra Innovadora
Compra innovadora
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
En aquest llibre s’hi relaten 9 experiències en les que l’Ajuntament de Barcelona ha incentivat la innovació del teixit empresarial amb l’objectiu de proveir de millors serveis al ciutadà. Són projectes representatius de sectors tant diversos com els de la mobilitat, la sostenibilitat, la relació de l’administració amb el ciutadà o la educació. En cada un dels 9 casos relatats, s’hi descriuen, d’una manera amena, quines van ser les raons que van portar a la necessitat d’innovar, quin va ser el procés d’innovació i quins han estat els resultats obtinguts. Tots els casos són exportables a d’altres ciutats i de ben segur que seran d’interès pel lector interessat a conèixer quins són els mecanismes que es poden desenvolupar des de l’administració per a fomentar la innovació.

Descarregueu-vos el llibre complet (4,3 Mb.) en format PDF.

   

Districlima. Un sistema pioner de climatització centralitzada econòmicament més viable i ecològicament més sostenible

Barcelona, un referent en innovació (180 Kb.) en format PDF.
Pròlegs de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu i del tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda i president de 22@Barcelona, Jordi William Carnes

Barcelona és una ciutat referent en molts àmbits. Un dels aspectes clau per a seguir sent pioners és innovar en tots els aspectes i l’Ajuntament de Barcelona té un paper clau per aconseguir-ho. Des de l’Ajuntament de Barcelona volem reflectir en aquest llibre 9 projectes emblemàtics que han estat capdavanters en els seus àmbits i pels quals altres ciutats ja s’hi han interessat.
Són 9 experiències que contribueixen a la consolidació de Barcelona com a ciutat innovadora i de l’Ajuntament com a motor d’innovació de la indústria local. Cal seguir introduint la innovació en els processos de compra tant en els productes o serveis comprats com en l’actitud i el procés seguit.
   

Districlima. Un sistema pioner de climatització centralitzada econòmicament més viable i ecològicament més sostenible 

Districlima. Un sistema pioner de climatització centralitzada econòmicament més viable i ecològicament més sostenible (670 Kb.) en format PDF.
22@Barcelona. Ajuntament de Barcelona
Dins de l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per una política d’infraestructures ambientalment sostenibles, es va aprofitar l’impuls urbanístic del Fòrum de les Cultures 2004 per a engegar un innovador sistema de climatització centralitzada que donaria servei a tot el nou barri del 22@ Barcelona, el districte de la innovació, que s’estava aixecant sobre les obsoletes fàbriques i edificacions de la zona del Poblenou. Un sistema pioner a escala internacional, que gràcies al seu èxit ja es va copiar a l’Exposició Internacional de Saragossa i que aviat es posarà en funcionament en altres zones de la Ciutat Comtal.
   

Innovació en la gestió de la grua municipal per tal de garantir la fluïdesa del trànsit en la Ciutat Comtal

Innovació en la gestió de la grua municipal per tal de garantir la fluïdesa del trànsit en la Ciutat Comtal (435 Kb.) en format PDF.
Barcelona de Serveis Municipals
La grua municipal no és un dels serveis que despertin més simpaties entre la majoria dels ciutadans; tanmateix, les seves intervencions resulten del tot necessàries per a mantenir l’ordre, no només a les zones d’estacionament regulat, sinó al conjunt dels espais públics de la ciutat on s’aparca. Sense aquesta disciplina es reduiria considerablement la disponibilitat de les places d’estacionament i la fluïdesa de la circulació en general, i es produiria un increment de la contaminació acústica i ambiental, així com de la inseguretat dels conductors i dels vianants. És per això que a Barcelona de Serveis Municipals, l’empresa municipal que gestiona entre d’altres serveis el de la grua, es realitza una tasca constant de vigilància i implementació de les darreres tecnologies per donar aquest servei de manera cada cop més eficaç.
   

Una xarxa Wifi capdavantera a tot el món i emmarcada en l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona pel model de gestió intel•ligent de la ciutat 

Una xarxa Wifi capdavantera a tot el món i emmarcada en l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona pel model de gestió intel•ligent de la ciutat (532 Kb.) en format PDF.
Ajuntament de Barcelona. Gerència d’e-Administració i sistemes d’informació
Des de la irrupció de les TIC a principis dels anys noranta, les principals ciutats de tot el món treballen per aprofitar el potencial d’aquestes noves tecnologies en la línia dels conceptes d’Smart City i Ubiquitous City, una aposta de futur que a l’Ajuntament de Barcelona es denomina gestió intel•ligent de la ciutat i en la qual s’engloba el projecte “Wifi via pública”: una innovadora xarxa sense fil que millorarà notablement la gestió dels serveis municipals en qüestions fonamentals per a aquesta gestió intel•ligent de la ciutat. Es tracta d’aspectes que van des de la millora en la fluïdesa del trànsit (gràcies al control remot de semàfors, parquímetres, càmeres....), o la millora en el procés de recollida d’escombraries, fins a fer possible la feina in situ dels treballadors municipals que realitzen els serveis de més proximitat al ciutadà i que operen a la via pública, com poden ser els agents de la Guàrdia Urbana, els inspectors municipals o els assistents socials.
 

Barcelona Ciutat Educativa. Convertint tota la ciutat en una aula
Institut d’Educació.

Barcelona Ciutat Educativa. Convertint tota la ciutat en una aula Institut d’Educació (1.344 Kb.) en format PDF.
Ajuntament de Barcelona
Ara fa gairebé 20 anys, des de l’Ajuntament de Barcelona es va llançar la idea que, en un món cada vegada més complex com el d’avui en dia, perquè l’educació tingui èxit no pot dependre només dels dos baluards tradicionals de l’escola i la família: ha de ser un projecte que impliqui el conjunt de la societat. I aquest discurs precursor, que es va anticipar dues dècades a allò que difon en l’actualitat la UNESCO, adquireix tot el seu sentit en un espai urbà com el de Barcelona, on hi ha un dels teixits associatius més rics i arrelats, configurat per centenars d’entitats lúdiques, cíviques i culturals
.
   

Innovació en l’ús de les noves tecnologies en benefici del ciutadà. 

Innovació en l’ús de les noves tecnologies en benefici del ciutadà (451 Kb.) en format PDF.
Institut Municipal de Mercats de Barcelona. Ajuntament de Barcelona.
Amb la missió de conèixer i atendre millor les necessitats dels més de 40 milions de visitants anuals que reben els 46 mercats municipals de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats hi està implementant una senzilla solució tecnològica que permetrà conèixer-ne millor les respectives afluències i els hàbits de compra. Una eina TIC —desenvolupada per una empresa barcelonina— que, per primera vegada al món, s’utilitza per a dissenyar amb més precisió la política comercial d’una xarxa de mercats municipals.
   

Uns contenidors adaptats 'per a tothom' que totes les ciutats voldran tenir.

Uns contenidors adaptats “per a tothom” que totes les ciutats voldran tenir (410 Kb.) en format PDF.
Ajuntament de Barcelona. Àrea de Medi ambient
Per respondre a les necessitats dels col•lectius que presenten alguna discapacitat física, des del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona s’ha impulsat un procés d’innovació gràcies al qual, després d’anar tots a una els agents de la Triple Hèlix (administració, universitat i empresa), en perfecta sintonia, els 27.000 contenidors de la Ciutat Comtal podran ser reemplaçats per un nou model a finals del 2009. Un model que, per les seves innovadores característiques, és el primer en tot el món que garanteix la seva accessibilitat, per igual, a tots els ciutadans.
   

Una gestió de recollida de residus, selectiva però 'a l’engròs', referent a tot el món 

Una gestió de recollida de residus, selectiva però “a l’engròs”, referent a tot el món (427 Kb.) en format PDF.
Mercabarna. Ajuntament de Barcelona
Gràcies a un dinàmic procés d’innovació, Mercabarna ha engegat un sistema de gestió dels seus residus comercials amb el qual ja en recicla fins a un 75%. Una innovació més conceptual que tecnològica, basada en haver sabut idear noves —però senzilles— solucions tècniques i aconseguir-hi el compromís de tots els actors socials implicats. En definitiva, una gestió de recollida de residus innovadora, selectiva, però “a l’engròs”, que ja vénen a estudiar des dels principals mercats d’abastaments de tot el món.
 

Una sala conjunta de comandament per a atendre les denúncies i emergències.

Una sala conjunta de comandament per a atendre les denúncies i emergències (473 Kb.) en format PDF.
Ajuntament de Barcelona. Àrea de Prevenció, Seguretat i Mobilitat
Des de l’any 2005, una Sala Conjunta de Comandament coordina totes les intervencions reactives de la Guàrdia Urbana (092), els Mossos d’Esquadra (112) i els bombers (080): un centre unificat de control on aquests cossos de seguretat treballen literalment braç a braç, i amb el suport de les tecnologies més modernes, perquè els ciutadans rebin la millor i més ràpida atenció possible. Un model d’innovació tecnològica, però sobretot organitzativa, únic d’aquesta mena a tot Europa, com demostra l’interès que hi estan posant altres ciutats a imitar-lo.
   

Quiosc PuntBCN, un innovador 'caixer automàtic' que permetrà fer els tràmits municipals més àgils, en un horari més flexible i a més indrets 

Quiosc PuntBCN, un innovador “caixer automàtic” que permetrà fer els tràmits municipals més àgils, en un horari més flexible i a més indrets (567 Kb.) en format PDF.
Ajuntament de Barcelona. Àrea de Serveis Generals i de Coordinació Territorial
Els quioscos PuntBCN, amb una aparença similar a la de qualsevol caixer bancari –fàcils i intuïtius de fer servir–, han estat possibles gràcies a un procés d’innovació basat en minucioses proves pilot i un rigorós concurs de compra pública en què s’han estudiat prèviament tots els requeriments. Sens dubte, un petit gran pas endavant a l’hora d’agilitar els tràmits de les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC), ja que, amb la ubicació d’aquests quioscos en altres indrets de la Ciutat Comtal, com ara biblioteques o centres comercials, es facilita l’objectiu de millorar l’accés dels ciutadans a l’Administració municipal.
 
 Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte