Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast abril 2010
Resum del 22@Update Breakfast abril 2010
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
L’Administració Pública com a tractor d’innovació: experiències innovadores al 22@Barcelona
És necessari que l’Administració Pública sigui tractor de la innovació. La seva capacitat de promoció és clau per crear ofertes de negoci que, a curt o llarg termini, desenvolupin nous i millors serveis pels ciutadans. En aquesta edició del 22@Update Breakfast s’han presentat tres exemples pràctics de com l’Administració Pública col•labora amb les empreses per tal d’implementar o testejar solucions innovadores.


Breakfast abril 2010Breakfast abril 2010

L’edició del 22@Update Breakfast del mes d’abril es va celebrar a l’auditori de la Torre Agbar, un dels edificis més representatius del districte 22@ i va tractar de com l’Administració Pública pot promoure la innovació col·laborant amb empreses de diferents sectors. Es van presentar tres exemples pràctics d’aquest tipus de sinergia que es consideren casos d’èxit pel seu valor innovador i per la seva contribució a la millora dels serveis pels ciutadans.

Dos d’aquests exemples sorgeixen fruit del projecte 22@Urban Lab, que erigeix el districte 22@Barcelona com a espai de prova de solucions innovadores per a empreses que desitgin implantar tests en qualsevol àmbit: urbanisme, educació, mobilitat, etc.

El primer en presentar el seu projecte va ser Pedro Díaz, gerent de la Direcció d’investigació, desenvolupament tecnològic i innovació de l’empresa Endesa i també el director del projecte SIIUR. Aquest projecte fa una reflexió sobre la tecnologia i l’estat de l’enllumenat públic exterior actuals per tal de proposar una solució global i modular, que integri tecnologies de comunicacions, infraestructures i sistemes per a serveis, ja sigui per l’Ajuntament o per a particulars. L’objectiu és aconseguir millorar l’eficiència energètica amb nous dissenys d’enllumenat i poder desenvolupar una plataforma que sigui model d’innovació i d’imatge social sostenible.

El projecte SIIUR fa un reflexió sobre la tecnologia i l’estat de l’enllumenat públic exterior actuals per tal de proposar una solució que millori la seva eficiència energètica.”

 

Fins aquest moment, el projecte SIIUR és una realitat, ja que ha estat provat al passatge Mas de Roda situat al districte 22@, on s’han instal·lat 12 punts de llum de disseny propi i amb tecnologia LED que es controlen de manera individual i que permeten ajustar el nivell de llum de manera exacta i precisa i, per tant, optimitzar al màxim els recursos energètics. A llarg termini, l’objectiu és estendre aquest sistema a altres punts de la ciutat per tal d’acostar Barcelona al model d’Smart City.

El cost total d’aquest projecte es situa al voltant dels 500.000 € que han estat finançats, en la seva majoria, per empreses, però també han rebut una col·laboració institucional. Es tracta d’un cas d’èxit fruit de la sinergia entre empreses de diferents sectors i també de la promoció de l’Administració. 

El segon projecte va ser presentat per Carles Perelló, soci-director de l’empresa Wimet dedicada al desenvolupament de xarxes de comunicació wireless destinades al metratge de comptadors d’energia. Wimet ha desenvolupat un tipus de xarxa de comunicació de topologia avançada que permet que cada comptador es comuniqui amb el veí de forma indistinta i organitzada amb l’objectiu de reduir el consum d’energia.

Wimet ha desenvolupat un tipus de xarxa de comunicació de topologia avançada que permet que cada comptador es comuniqui amb el veí de forma indistinta i organitzada amb l’objectiu de reduir el consum d’energia.

 

Gràcies al 22@Urban Lab, l’empresa Wimet va poder implantar un showroom al districte 22@ que va permetre posar en pràctica el projecte i comprovar la seva viabilitat. La prova es va dur a terme en tres fases, la primera va consistir en adaptar la tecnologia als comptadors de gas, en la segona aquesta tecnologia es va fer extensiva a tots els comptadors i en la última fase aquests dos passos es van traslladar a la xarxa elèctrica. Es va comprovar el que en un principi ja s’havia plantejat, que aquest sistema de mesura de comptadors és eficient ja té un consum molt baix, és fàcil d’instal·lar i també té un cost molt baix. Com en el cas del SIIUR, el futur més immediat d’aquest projecte seria la extensió de la xarxa a altres llocs de la ciutat fora del districte 22@.

L’innovador 22@ del mes va ser David Serrano, director general de l’empresa Districlima. Aquesta companyia ha desenvolupat un sistema de producció d’energia centralitzada que permet escalfar i refredar l’aigua corrent de manera més eficient. El sistema es basa en una central de producció que escalfa o refreda l’aigua i aquesta es transporta als punts de consum a través d’unes canonades de distribució soterrades. No és tracta d’un sistema experimental, ni tampoc innovador, però no és habitual al nostre territori.

Districlima ha ideat un sistema de producció d’energia centralitzada que permet escalfar i refredar l’aigua corrent de manera més eficient.


Aquest tipus d’aprofitament de l’energia de la manera més òptima possible és absolutament necessari, ja que la producció i el consum d’energia tal i com els coneixem fins ara són forçosament insostenibles a llarg termini. Segons Serrano, aquest tipus d’iniciatives només són possibles si es promouen des de l’Administració, ja que de manera individual és inviable. 

És important que existeixin iniciatives promogudes des de l’Administració, com 22@Urban Lab, que facin realitat propostes com les d’avui.


Jordi William Carnes, tinent d’alcalde d’Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona i president de 22@Barcelona, va acomiadar la trobada recalcant que Barcelona és una ciutat que té tradició d’innovació en molts àmbits (disseny, arquitectura, etc.), per això és important que existeixin iniciatives promogudes des de l’Administració com 22@Urban Lab que facin realitat propostes com les d’avui. Barcelona és una ciutat que li agrada ser laboratori, trobar propostes experimentals i que més tard aquestes puguin ser exportades.             

Tots els assistents al 22@Update Breakfast del mes d’abril van rebre un exemplar del llibre ‘L’Administració Pública com a tractor d’innovació’, un recull d’experiències innovadores de l’Ajuntament de Barcelona.Idees clau


La promoció per part de l’Administració pública és clau per crear noves oportunitats de negoci i per fomentar la innovació.

El projecte 22@Urban Lab erigeix el districte 22@Barcelona com a espai de prova de solucions innovadores per a empreses que desitgin implantar tests en qualsevol àmbit: urbanisme, educació, mobilitat, etc.

Innovar en la optimització dels recursos energètics és clau. La producció i el consum d’energia tal i com els coneixem fins ara són forçosament insostenibles a llarg termini.

Barcelona és una ciutat amb tradició innovadora en molts àmbits (disseny, arquitectura, etc.), per això és important que existeixin iniciatives promogudes des de l’Administració com 22@Urban Lab que facin realitat propostes com les d’avui.

L’altaveu dels assistents


A la meva empresa darrerament posem molta atenció al consum d’energia. Hem descobert que podem reduir molt la despesa si en fem un ús més òptim.

Jo no coneixia 22@Urban Lab. Iniciatives com aquestes sorgides de l’Administració són molt interessants.

He vingut un parell de cops. M’agrada perquè hi trobo companys d’altres empreses i a més em poso al dia sobre temes d’actualitat.

Avui em sembla que hi ha més gent que mai. La veritat és que del que s’ha parlat avui se’n poden extreure moltes bones idees.


Consulteu els vídeos de les experiències innovadores que es recullen al llibre “L’Administració Pública com a tractor d’innovació” a: www.22barcelona.com/comprainnovadora


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte