Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast març 2010
Resum del 22@Update Breakfast març 2010
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
“Aplicacions innovadores i oportunitats de negoci en el sector de les Tecnologies Mèdiques”Les Tecnologies Mèdiques formen part dels anomenats sectors tractors d’innovació. Catalunya es considerada actualment un referent en el seu desenvolupament. Aquesta edició del 22@Update Breakfast ha girat al voltant d’aquest innovador sector i de les oportunitats de negoci que pot oferir, tant en el nostre país i com a nivell internacional.

El 22@Update Breakfast del mes de març ha tingut lloc a l’edifici del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), un marc perfecte per parlar sobre innovació en el sector de les Tecnologies Mèdiques. El Dr. Pau Pla Illa, director gerent del Banc de Sang i Teixits i Joan Xiol, CEO de l’empresa Aifos Solutions han fet una radiografia de la situació actual i en concret de quines són les oportunitats de negoci per a que empreses d’altres sectors hi puguin participar. 

La primera intervenció ha anat a càrrec del Dr. Ramon Pau Pla, metge especialitzat en hematologia i hemoteràpia i des de 2002 director gerent del Banc de Sang i Teixits (BST), una empresa pública del Departament de Salut que té per missió la gestió i l’administració de la donació, la transfusió i l’anàlisi de la sang i el plasma sanguini. També actua com a centre d’obtenció i processament de teixits i desenvolupa altres línies d’actuació com a centre especialitzat en immunobiologia selecta; en l’anàlisi, el diagnòstic i la recerca molecular: la teràpia cel·lular i la medicina regenerativa. En definitiva, el Banc de Sang i Teixits és una organització singular i innovadora que té com a últim objectiu oferir una xarxa coherent de serveis hemoteràpics que garanteixi tenir suficient reserva de sang.

"El Banc de Sang i Teixits és una organització singular i innovadora que té com a objectiu oferir una xarxa coheren de serveis hemoteràpics"

Tot i que el BST té fórmula d’empresa pública, des del primer moment ha estat orientada al mercat amb la voluntat d’aportar-hi un valor diferenciat. S’ha orientat la oferta en funció a les noves demanes i en tot moment s’ha pensat en la millora de la satisfacció dels clients. El BST ofereix una gestió integral de tota la cadena de transfusions de sang, és un model únic al món que garanteix la qualitat i la seguretat de tot el procés.

La manca de sang és un fet, per aquest motiu des del Banc de Sang i Teixits es promou la donació amb diferents campanyes. Es treballa a les escoles amb programes d’aprenentatge i també als hospitals, on es fomenta un ús racional de la sang.  Des del BST també s’impulsen altres iniciatives com el Pograma Concordia de donacions de cordó umbilical que compta amb la col·laboració d’altres Comunitats Autònomes com Aragó, Balears, Navarra, Cantàbria i Extremadura. Aquest programa permet tenir un panorama biològic suficient per garantir les necessitats de la població i actualment compta amb l’inventari més ampli de tot l’Estat espanyol.

En definitiva, l’objectiu principal del BST és la traçabilitat per tal de tenir un control absolut del capital sanguini, des de la seva donació fins a la seva arribada al banc. Un dels avenços per tenir una vigilància més exhaustiva de les donacions tindrà lloc el proper 14 de juny, Dia Mundial del Donant de Sang. En alguns donants s’incorporarà en la seva targeta sanitària un xip digital que permetrà tenir accés a les seves dades de salut de manera ràpida, còmoda i segura.

"El BST té un control absolut del capital sanguini, des de la seva donació fins a la seva arribada al banc"

L’innovador del mes va ser Joan Xiol, enginyer tècnic de telecomunicacions i CEO d’Aifos Solutions, una start-up fundada l’any 2006 que treballa la tecnologia d’identificació per radiofreqüència. Aquesta tecnologia també es coneguda com RFID i usada per desenvolupar aplicacions per a diversos sectors com el logístic, el de l’alimentació o el farmacèutic.

Xiol ens va parlar sobre com una petita empresa pot col·laborar en el desenvolupament de la innovació de grans entitats. Entre les petites i les grans empreses hi ha diferències de tot tipus, però això no vol dir que les primeres no puguin aportar res a les segones. Les petites companyies poden aportar nous valors, però no competint, sinó col·laborant amb les grans empreses.

"Les petites companyies poden aportar nous valors, però no competint, sinó col•laborant"

Joan Xiol va posar com a exemple la seva pròpia empresa, Aifos Solutions, que fa més d’un any va donar un gir estratègic, va abandonar les solucions generals dels sectors per centrar els seus esforços en el desenvolupament de solucions pel sector de la salut, concretament en el món de la Sang. Aifos Solutions va desenvolupar una solució que permet el control de les bosses de sang en un Banc de Sang i va ser seleccionada d’entre moltes altres propostes per l’Associació Americana de Bancs de Sang (AABB) per a presentar-la oralment al congrés anual de Bancs de Sang a Nova Orleans.

El Dr. Manel Balcells, president de Biocat es va encarregar de tancar la trobada del mes de Març. Biocat és l’organització que promou, dinamitza i coordina la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya perquè esdevingui un motor econòmic i millori la qualitat de vida de la població. És impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, i integra empreses i entitats del sector. El Dr. Balsells va ressaltar el paper de Catalunya com a referent en el camp de les investigacions científiques i en el desenvolupament de tecnologies mèdiques. També va recordar que durant la setmana s’ha celebrat el ‘Barcelona eHealth  week 2010”, l’esdeveniment més important i amb més assistència del sector de l’assistència sanitaria, per tot això és un bon moment per tenir en compte aquest sector com una oportunitat de negoci.Idees clau

"El Banc de Sang i Teixits és un referent en el sector dels serveis hemoteràpics a nivell estatal. És una organització singular i innovadora."

"L’objectiu principal del Banc de Sang i Teixits és tenir un control absolut de tot el procés relacionat amb el capital sanguini, des de la seva donació fins a l’arribada al banc."

"Des de el BST es promou la donació de sang amb diferents campanyes informatives. En el mateix sentit es fomenta la racionalització de la sang als hospitals."  

"Les petites empreses poden aportar nou valors a les grans empreses col.laborant amb elles i no competint. Cal sumar esforços pensant en l’objectiu."

L’altaveu dels assistents

“Tot i que aquesta trobada ha estat força específica, penso que se’n poden extreure idees per a diferents sectors.”

“Les conferències sempre són interessants perquè són autèntics experts en el tema, tot i que potser de vegades massa centrades en un mateix sector”

“Tenim una petita empresa i venim sovint a agafar idees i a informar-nos de l’actualitat dels diferents sectors”
Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte