Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast febrer 2010
Resum del 22@Update Breakfast febrer 2010
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Noves tendències en mobilitat: el Mobile World Congress i el clúster TIC de 22@Barcelona                  

Tot sembla indicar que els dispositius de telèfon mòbil i la xarxa d’Internet es trobaran  estretament lligats en un futur molt proper. Ambdues tecnologies evolucionen molt ràpidament i la seva convergència ja està creant nous models de negoci. El Mobile World Congress de Barcelona és una de les cites imprescindibles per conèixer quines són les tendències en mobilitat i cap on van.


Breakfast febrer 2010Breakfast febrer 2010

L’edifici Imagina ha acollit el 22@Update Breakfast del mes de febrer que, aprofitant la celebració del Mobile World Congress a Barcelona, ha tractat sobre les noves tendències en mobilitat. El Dr. Marc Torrent, director de R+D en mobilitat de Barcelona Digital Centre Tecnològic ha estat l’encarregat d’esclarir-nos els punts fonamentals tractats en aquest congrés.

En primer lloc, el Dr. Torrent ha volgut deixar clar que fins ara era força difícil innovar en el camp dels dispositius de telèfon mòbil; tant és així que, darrerament, les novetats més importants se centraven en la millora de les seves pantalles. Al darrer Mobil World Congress s’ha pogut anar més enllà i s’han obert clarament noves línies d’innovació.

Cada cop són més els dispositius mòbils que incorporen la possibilitat de navegació per la xarxa d’Internet i és en aquest sentit on es vol innovar.”

 

El Dr. Torrent ens ha resumit les notícies més importants sorgides del Mobile World Congress. Cada cop són més els dispositius mòbils que incorporen la possibilitat de navegació per la xarxa d’Internet i pel que sembla és en aquest sentit on volen innovar les grans companyies dedicades a aquest sector. D’una banda, troben a Microsoft i el seu Windows Mobile 7, un dispositiu mòbil pensat per ser això mateix i no per ser un ordinador com s’havia fet fins ara. Està previst que incorporin els programes de Microsoft i també un botó directe per Bing. La companyia Samsung tampoc es queda darrera i presenta Wave, un mòbil amb sistema operatiu propi, el BADA. Aquest dispositiu estarà disponible a partir de l’abril del 2010 i també tindrà la seva pròpia App Store que se sumarà a la gran quantitat que ja existeixen. Per la seva banda, Telefónica ha plantejat noves fonts d’ingressos, com per exemple un mòdem USB amb emmagatzematge il·limitat, i també la seva intenció d’entrar en el negoci dels llibres digitals. Per últim, pel que fa a grans companyies, el gegant d’Internet Google té molt clar que potenciar Internet en els mòbils és la gran prioritat avui en dia i així ho va deixar clar el seu CEO Eric Schmidt sota el lema ‘Mobile first!’. El propers reptes que es marca Google són dispositius amb possibilitat de reconeixement de la parla i la localització de llocs a través d’imatges.

L’ús del mòbil com a targeta de crèdit no és cap novetat, però encara no s’ha trobat un model de negoci

 

Un altre dels punts més importants d’aquest congrés segons Torrent és la promoció del mòbil com a targeta de crèdit. No es tracta d’una novetat, s’han dut a terme proves pilot arreu del món, però mai s’ha acabat de trobar un model de negoci. Segurament usar el mòbil com a targeta de crèdit serà molt aviat una ‘comodity’ més incorporada al dispositiu, tal com ho és ara la càmera de fotos. Ara bé, les operadores de mòbils també volen part del seu pastís i potser per això aquest sistema de pagament a través de mòbil trigarà encara en fer-se comú.

En l’actualitat pràcticament totes les companyies de dispositius mòbils tenen el seu propi App Store i això representa un problema per als desenvolupadors, ja que la inexistència d’un model únic dificulta el seu treball. La solució a aquest conflicte serà la desaparició d’algunes d’aquestes Appstores o l´ús d’un mateix codi per a totes.

Per una altra banda, el tema de la ‘Net Neutrality’ ha generat un dels debats més importants del congrés. Actualment les operadores corren amb les despeses de la xarxa mentre que els proveïdors de serveis la fan servir de manera gratuïta. El debat rau en la possible regulació de la xarxa per part dels operadors, que tindrien el poder de afavorir o discriminar continguts d’Internet.

L’innovador 22@ d’aquest mes va ser David López, soci i directiu de Conzentra, una empresa que va néixer l’any 1999 i que es dedica a la gestió i al control on-line de stocks. López va voler ressaltar la importància de l’e-comerce (comerç on-line) en l’actualitat. Es preveu que al 2014 hauran 770 milions de persones que compraran a través de la xarxa, fet que serà afavorit per l’evolució de la tecnologia dels dispositius mòbils. Hi haurà més usuaris i més accés mòbil i per tant més compradors i també més venedors.

La fórmula de la rendibilitat web és relativament senzilla i està formada per tres elements que s’han de multiplicar: visites, conversió i cistella mitjana.”

 

Segons López la fórmula de la rendibilitat web és relativament senzilla i està formada per tres elements que s’han de multiplicar: visites, conversió i cistella mitjana. Les visites es refereixen als clients del nostre e-comerce, ja siguin habituals o nous. La conversió és un terme més complex que està relacionat amb la usabilitat i la seguretat de la plana web i, per últim, la cistella mitjana farà referència a l’estratègia empresarial que seguim. Tots tres aspectes són importants, però potser el més delicat és la conversió. Ara per ara, el 93% dels compradors busquen informació abans de comprar i sempre la troben a la xarxa. Els retards en els enviaments o entregues, la no devolució de productes o els casos de stock incorrecte poden aportar una publicitat dolenta al nostre negoci. En aquest sentit Conzentra aporta un software modular capaç de controlar entrades, sortides, ubicació, stocks, optimització de magatzems i comunicació correcta, tot això a través d’un dispositiu de telèfon mòbil.Idees clau


Els dispositius de telèfon mòbil han d’anar estretament lligats a la xarxa d’Internet per poder oferir innovació.

La reducció de la gran quantitat d’App Store és absolutament necessària per facilitar la feina dels desenvolupadors.

L’e-comerce és una aposta de futur per a moltes empreses. Cada cop haurà més usuaris d’Internet i més accés mòbil i per tant més compradors i també més venedors.

La fórmula de la rendibilitat web és relativament senzilla i està formada per tres elements que s’han de multiplicar: visites, conversió i cistella mitjana.

L’altaveu dels assistents


Veig que cada cop aquests esmorzars tenen més èxit. No havia vist mai tanta gent com avui

El món de la telefonia mòbil és molt canviant. Va molt bé que de tant en tant algun expert ens mostri una panoràmica general dels temes més importants

M’agrada venir sempre que puc i que el tema m’interessa. Dues hores al mes em serveixen per posar-me al dia de temes de molta actualitatMembres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte