Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast gener 2010
Resum del 22@Update Breakfast gener 2010
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Innovació, escalabilitat i mercats de finançament                  

La innovació és imprescindible en el context econòmic actual, però cal que aquesta sigui ben entesa perquè realment tingui repercussió en la societat i en la economia. És important tenir clar aquest concepte, ja que la innovació és en certa manera el motor dels països desenvolupats.L’edifici Diagonal 197 va acollir el 22@Update Breakfast del mes de Gener que va girar al voltant del finançament de la innovació, un dels actors clau en l’economia del coneixement. El Sr. Blas Calzada i el Sr. Juan Pablo Calzada, autors del llibre ‘El context econòmic d’Espanya: propostes per a sortir de la crisi’, van ser els encarregats d’introduir-nos en l’assumpte.

La primera intervenció de la trobada va córrer a càrrec del Sr. Blas Calzada, president del Consell Assessor de l’IBEX 35 i expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Calzada va voler deixar molt clar que la innovació és molt important en el context econòmic actual i que no ha de ser entesa des del punt de vista tradicional. Abans la innovació simplement volia dir crear aparells que trenquessin amb el sistema de producció establert. Avui en dia però per a ser útil, la innovació ha d’anar més enllà d’una simple troballa científica i ha d’aconseguir tenir repercussió en la societat i per tant, també en la seva economia.

“La innovació és molt important en el context econòmic actual i no ha de ser entesa des del punt de vista tracional.”

 

Segons Blas Calzada hem de reflexionar sobre el punt on ens trobem. Fa 10 anys que Espanya disposa d’una moneda molt forta, que ha provocat un endeutament de la població i un conseqüent augment de la demanda. Hi ha més llocs de treball però ha disminuït la productivitat i aquest és el principal problema. És necessari posar al dia de la innovació als sectors més tradicionals i no només en aparells innovadors, sinó també en maneres de fer. Aquesta és l’autèntica innovació, la que realment funciona i que ens farà sortir amb èxit de la crisi. Per exemple, el sector de l’agricultura és un dels que més necessita d’aquesta innovació.

Un altre exemple de innovació realitzat amb èxit és el del sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Les TIC va néixer als anys 90 i van aconseguir ser un sistema que produeix un bé de consum i que alhora afavoreix el consum d’altres béns. A més, han estat un dels factors que més ha afavorit la globalització, segons Calzada, molt positiva en tots els sentits, ja que ha reduït les diferències entre països.

Per últim, Blas Calzada va puntualitzar que la innovació de tradicional o de ruptura també és necessària en cert sentit, però el que més urgeix és una posada al dia dels sectors més tradicionals.

“Cal posar al dia en innovació els sectors més tradicionals com per exemple l’agricultura”

 

A continuació Juan Pablo Calzada, director de Finançament del Parque de Innovación La Salle de Madrid, ens va oferir una panoràmica de l’estat del finançament en el sector de la innovació. Un dels principals problemes amb que es troba la innovació és la manca de finançament, hi ha moltes empreses que no poden créixer i moren per no tenir una finançament adequat. Un altre problema és que no existeix una connexió real amb el mercat i això també impedeix que s’arribi a la societat.

“Hi ha una manca de finançament i de connexió real amb el mercat i per això la innovació no arriba a la societat”

 

Malgrat tot, a l’Estat espanyol existeix un Mercat Alternatiu de Valors (MAB) i això és molt important. El MAB és el mercat més barat de tots i això facilita que les empreses que necessitin poc finançament hi trobin el seu lloc a la borsa. Per tant, és necessari crear empreses d’aquesta tipologia per al MAB per tal de que aquest mercat sigui atractiu per empreses de capital risc i empreses innovadores de tota Europa.

Juan Pablo també ens va aclarir quins són els 3 mercats alternatius més importants. D’una banda tenim el NASDAQ que va sorgir als anys 70 i va ser el primer en utilitzar el sistema informàtic. Moltes noves empreses de tecnologia van entrar-hi perquè era més accessible que la borsa de Nova York. D’altra banda existeix el AIM anglès, un vestigi d’altres temps. En aquest mercat hi van trobar el seu lloc algunes empreses que van quedar despenjades de la borsa de Londres i també empreses de noves tecnologies. Per últim tenim el MAB que ja hem citat anteriorment i que pot ser la sortida per moltes empreses d’I+D.

“El canvi climàtic es pot canalitzar en nous models de negoci més rendibles”

Per una banda es va plantejar el tema del mercat del carboni, un negoci que ofereix un gran ventall de possibilitats. Amb l’aplicació dels protocol de Kyoto, les empreses tenen uns determinats permisos d’emissió de tones CO2 que es poden vendre i comprar si es desitja. Degut a això el preu de les tones de CO2 ha augmentat de manera molt considerable des de l’any 2007, data d’aplicació del protocol. Aquest fet fa que algunes empreses decideixin invertir en altres tipus d’energia més respectuosa amb el medi ambient i venguin el seus cotitzats permisos d’emissió de tones de CO2. Malgrat que enguany el preu de la tona de CO2 ha disminuït com a conseqüència de la crisi econòmica mundial, es preveu que properament aquesta situació canviï, ja que any rere any es produirà una reducció dels permisos per a emissions. 

El mercat del carboni és una de les possibilitats de negoci que ens ofereix el canvi climàtic, però n’hi ha d’altres. Una altra possibilitat plantejada són els acords voluntaris que ajuden a obrir altres segments de mercats. En aquest punt ens trobem exemples d’empreses que han apostat pel respecte pel medi ambient i la reducció d’emissions de CO2 com a valor afegit al seu producte final.Idees clau


“La innovació és molt important per sortir de la crisi, però cal que sigui entesa de manera actual i no des del punt de vista tradicional. Avui en dia la innovació ha d’anar més enllà d’una simple troballa científica i ha d’aconseguir tenir repercussió en la societat i per tant, també en la seva economia.”

“La innovació tradicional o de ruptura també és necessària en cert sentit, però el que més urgeix és una posada al dia de les maneres de fer dels sectors més tradicionals.”

“Un dels principals problemes amb que es troba la innovació és la manca de finançament, hi ha moltes empreses que no poden créixer i moren per no tenir una finançament adequat. Un altre problema és que no existeix una connexió real amb el mercat i això també impedeix que s’arribi a la societat.”

“L’Estat espanyol compta amb el MAB. El MAB és el mercat més barat de tots i això facilita que les empreses que necessitin poc finançament hi trobin el seu lloc a la borsa.”

L’altaveu dels assistents


“Jo no coneixia el MAB. Crec que ha estat una trobada molt entenedora i pedagògica.”

“M’agrada venir perquè tot sovint em trobo amb companys del meu sector que d’altra manera i sobretot per qüestions d’agenda no podria veure.”

“Poder conèixer el punt de vista d’experts com els d’avui no té preu. Consells i noves idees són del tot necessaris en els temps que corren.”

“La veritat és que avui s’ha fet més curt que d’altres dies. Potser m’agradaria haver aprofundit més en el tema del MAB”Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte