Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast novembre 2009
Resum del 22@Update Breakfast novembre 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Canvi climàtic, el paper de les empreses


El canvi climàtic és, a hores d’ara, una evidència irrefutable. És necessari que les empreses s’adaptin a la nova situació i canviïn les seves pràctiques energètiques per obtenir un rendiment més sostenible i rentable.El 22@Update Breakfast del mes de novembre va tenir lloc a la segona planta de l’edifici Diagonal 67, on es van plantejar algunes de les possibilitats del canvi climàtic com a  oportunitat per a la creació de nous models de negoci. Ens van acompanyar dos experts en la matèria, Elvira Carles i Miquel Àngel Rubio, que ens van oferir una visió panoràmica de la qüestió.

La primera intervenció va anar a càrrec de Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa y Clima (FEC), una institució patrocinada per la Cambra de Comerç i Navegació de Barcelona que respon a la necessitat de cobrir la demanda latent de les empreses espanyoles en front les necessitats, dubtes i preguntes originades per la nova normativa ambiental i pel canvi climàtic.

Carles ens va parlar de com les empreses poden aprofitar el canvi climàtic com a una oportunitat de fer més rendibles els seus negocis. La directora de FEC ens va mostrar aquestes possibilitats basant-se en estadístiques reals, tant mundials com locals, que demostren que el canvi climàtic es pot canalitzar en nous models de negoci més rendibles.

“El canvi climàtic es pot canalitzar en nous models de negoci més rendibles”

Per una banda es va plantejar el tema del mercat del carboni, un negoci que ofereix un gran ventall de possibilitats. Amb l’aplicació dels protocol de Kyoto, les empreses tenen uns determinats permisos d’emissió de tones CO2 que es poden vendre i comprar si es desitja. Degut a això el preu de les tones de CO2 ha augmentat de manera molt considerable des de l’any 2007, data d’aplicació del protocol. Aquest fet fa que algunes empreses decideixin invertir en altres tipus d’energia més respectuosa amb el medi ambient i venguin el seus cotitzats permisos d’emissió de tones de CO2. Malgrat que enguany el preu de la tona de CO2 ha disminuït com a conseqüència de la crisi econòmica mundial, es preveu que properament aquesta situació canviï, ja que any rere any es produirà una reducció dels permisos per a emissions. 

El mercat del carboni és una de les possibilitats de negoci que ens ofereix el canvi climàtic, però n’hi ha d’altres. Una altra possibilitat plantejada són els acords voluntaris que ajuden a obrir altres segments de mercats. En aquest punt ens trobem exemples d’empreses que han apostat pel respecte pel medi ambient i la reducció d’emissions de CO2 com a valor afegit al seu producte final.

“El respecte cap al medi ambient i la reducció d’emissions de CO2 pot ser un valor afegit als productes”

Elvira Carles va fer prendre consciència a la sala de les conseqüències del canvi climàtic en el nostre país i de com aquestes poden ser menys severes si es controlen les emissions de CO2. Espanya és un país que basa el seu PIB en gran part en el turisme. Si la temperatura mitjana puja en excés, el turisme no vindrà i això tindrà conseqüències desastroses per l’economia. Per tant, el compromís de les empreses de tots els sectors és primordial a l’hora d’aturar les conseqüències del canvi climàtic.

L’ innovador 22@ del mes va ser Miquel A. Rubio, cap de producte de canvi climàtic de l’empresa Lavola i responsable espanyol i andorrà de la marca de compensació d’emissions de GEH e)mission. Rubio ens va parlar també de les oportunitats de negoci del canvi climàtic, però en aquest cas, va voler aprofundir en les possibilitats més enllà de la reducció d’emissions.

Sovint el futur panorama del canvi climàtic inspira incerteses i nous reptes empresarials. Rubio va aportar la seva visió en aquesta temàtica i va explicar quina és la metodologia que cal seguir per aconseguir un resultat òptim. Finalment Rubio va exemplificar aquestes pràctiques amb empreses que han sabut orientar el seu negoci amb resultat d’èxit; en el segment de les TIC hi ha nombroses empreses, com per exemple Dell o Google que han reduït de manera molt considerable les seves emissions de gasos, d’altres com Nokia, no ho han fet però sí destinen una part dels seus guanys a la protecció del medi ambient.

Josep M. Vilà va tancar la sessió amb la presentació del directori d’empreses del 22@ Network. Aquest nou directori permetrà el foment de la comunicació entre les empreses i serà un instrument per difondre quines són les companyies que es troben al districte 22@. A més, també esdevindrà una eina de comunicació de l’entorn on es situa el barri, ajudant així a l’ubicació tant dels que hi treballen com dels que el visiten. Tots els assistents al 22@Update Breakfast van rebre un exemplar del directori d’empreses.

Idees clau


“El canvi climàtic ofereix un ventall molt ampli d’oportunitats de negoci, cal adaptar-se a la nova situació i aprofitar-ho”

“L’aposta pel medi ambient pot ser una estratègia molt rendible. Hi ha empreses que han adoptat el respecte per el medi ambient com un valor afegit de les seves marques o productes”

“Les oportunitats de negoci del canvi climàtic poden anar més enllà de la reducció d’emissions”

“Cal seguir una estricta metodologia per treure profit del canvi climàtic. Cada empresa és diferent i l’estratègia a seguir també ho ha de ser” 


L’altaveu dels assistents“La temàtica d’avui ha estat molt interessant. Són qüestions que no et planteges en el dia a dia i trobar-les aquí fa que reflexionis.”

“He vingut un parell de vegades i m’agrada perquè en cada ocasió es tracta un tema diferent i d’estricta actualitat”

“Tots ens hem d’implicar per aturar el canvi climàtic. És interessant veure quines sortides hi ha per fer-ho.”


Documentació d'interès:


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte