Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast octubre 2009
Resum del 22@Update Breakfast octubre 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
El Design Research com a eina de competitivitat en les empreses

Cada cop són més les empreses que aposten pel disseny com a valor afegit pels seus productes i està demostrat que això es tradueix en una major competitivitat i també en uns majors beneficis.El 22@Update Breakfast del mes de octubre es va celebrar a l’Escola Superior de Disseny BAU. El tema a tractar va ser la recerca en el disseny i com aquesta pot influir en la innovació i en la competitivitat de les empreses, i també, en els seus beneficis.

El primer ponent de l’edició d’octubre ha estat Brent Richards, CEO de Design Embassy Europe, una consultora internacional que tracta diverses disciplines relacionades amb la creativitat. Fundada l’any 2009 té la seva seu a Richmond (Londres, Regne Unit) i treballa en diversos aspectes com són: l’arquitectura avançada i els ambients sensorials , el disseny sensorial, el disseny de menjar i artefactes de luxe.

La qüestió que va servir d’eix central de la ponència del sr. Richards va ser ‘Què és la recerca en el disseny?’. La recerca en general porta molt de temps, investigació, observació i sovint aquestes tasques tenen com a resultat una gran quantitat de coneixements, massa coneixements. El repte apareix quan ens plantegem com apliquem i utilitzem aquests coneixements.

“Què és la recerca en el camp del disseny?”

Vint-i-cinc anys enrere la recerca en el disseny no existia. No és fins l’any 1995 que comencen a aparèixer llibres d’investigació, tot i això, en aquell moment ja es constata que hi ha molt camí per recórrer. Segons l’apreciació del sr. Richards algunes recerques són massa acadèmiques i tenen poc en compte com poden ser aplicades a la realitat i en general cap segueix el mateix patró.

Actualment encara hi ha molts aspectes per desenvolupar i definir. Encara cal acotar quin és el paper que juga la recerca del disseny dins de la innovació i la creació. El principal problema d’aquesta manca de definició és que hem estat molt de temps preguntant-nos ‘què era la recerca’ i molt poc temps desenvolupant-la.

Tot i això, segons Brent Richards, a dia d’avui podem dir que la recerca en el disseny és hibridació, és la combinació de diverses matèries que han de treballar juntes per aconseguir un objectiu comú. Per un resultat òptim en el producte, cal que disciplines diferents com disseny, enginyeria i estratègia de negoci treballin plegades per tal d’obtenir un valor afegit.

“La recerca és hibridació, és la combinació de diverses matèries que han de treballar juntes per aconseguir un valor afegit”

Isabel Roig, directora general de Barcelona Centre de Disseny, va ser convidada com a innovadora 22@ del mes. Roig va parlar sobre el valor de la recerca en el disseny per a les empreses, tant en l’àmbit competitiu com en l’econòmic.

Sovint és difícil fer entendre que el disseny és part de la innovació. L’Observatori de Disseny i empresa és una eina de benchmarking que recopila arreu del món dades sobre disseny i innovació. L’Observatori ha realitzat diferents estudis sobre el disseny i quin és l’impacte que aquest té en l'economia. Aquests estudis han demostrat que el disseny és rendible i fa més competitius als països.

Per exemple, aquesta afirmació es pot concretar a Catalunya gràcies a un estudi que reporta l’impacte econòmic del disseny a Catalunya i que constata que 9 de cada 10 empreses tenen en compte el disseny en la seva producció, sent aquest un dels factors més valorats per moltes d’elles. A més, el 55% de les empreses tenen dissenyadors en plantilla. Pel què fa al panorama europeu les dades també son reveladores i demostren que la gran majoria de les empreses que aposten pel disseny han vist créixer els seus beneficis en els darrers 5 anys.

“Es constata que 9 de cada 10 empreses a Catalunya tenen en compte el disseny en la seva producció”

Josep Mª Polo va tancar la sessió del 22@Update Breakfast d’Octubre amb la presentació del seu llibre ‘Best Practices: una nueva filosofía de los negocios, una nueva sociedad’. Aquesta publicació és un resum de les millors pràctiques de 100 empreses i institucions tant nacionals com internacionals.

Finalment, Josep M. Piqué va acomiadar la trobada amb les novetats del 22@Barcelona d’aquest mes. D’una banda, s’inaugura Melon District, una nova residència d’estudiants que serà el 3r campus universitari de Barcelona. D’altra, arrenca BCN Meeting Point, la trobada del sector immobiliari anual on també hi serà present el 22@. Per últim, el proper 5 de novembre es celebra el 22@SynergyS, una iniciativa que té com a objectiu la creació de lligams entre el món de la recerca i l’empresa.


Idees clauHem estat massa temps preguntant-nos ‘Què és la recerca en el disseny?’ i molt poc temps encara desenvolupant-ho.

Actualment la recerca en el disseny és hibridació i combinació de diverses matèries que han de treballar juntes per aconseguir un objectiu comú. Només així s’aconsegueixen resultats òptims.

Tot i que de vegades es difícil fer entendre que el disseny forma part de la innovació, aquest és rendible i fa més competitius als països que el tenen en compte en la seva producció.

Les dades són reveladores: la gran majoria de les empreses europees que aposten pel disseny han vist créixer els seus beneficis en els darrers 5 anys.


L’altaveu dels assistents


“Poder conèixer la visió del disseny de persones com Brent Richards és realment molt interessant”

“He trobat a faltar alguna menció a la petita empresa familiar. De vegades les estratègies de les grans companyies no es poden aplicar a petita escala.”

“El fet que el primer ponent hagi fet la seva intervenció totalment en anglès ens ha fet estar més atents de l’habitual. Tot i això, és molt enriquidor que vinguin ponents internacionals i que es puguin expressar en la seva llengua”.

“A la nostra empresa fa relativament poc que intentem tenir una mica més de cura pel que fa al disseny. Esperem que doni resultats ben aviat”.Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte