Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast setembre 2009
Resum del 22@Update Breakfast setembre 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Cinematografia i TDT. Models de negoci i oportunitats tecnològiques

Els diferents sectors de l’àmbit audiovisual es troben en constant transformació i evolució. En l’actualitat el seus principals objectius són l’adaptació a les noves tecnologies i a les necessitats del públic, però cal tenir clar que en un futur proper serà necessari que els diferents sectors de la indústria es coneguin i tinguin la capacitat de treballar junts.L’auditori de l’Edifici Imagina va acollir l’edició del mes de setembre del 22@Update Breakfast que va girar al voltant de les noves tecnologies aplicades a la TDT i a la indústria cinematogràfica. Professionals de prestigi com Joan Rosés o Jaume Roures ens van donar les claus per entendre la situació actual dels diferents sectors que conformen el panorama audiovisual.

La TDT, inici d’una nova televisió
Joan Rosés, director d’Activa Multimèdia, empresa filial de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ens va aclarir quina és la situació de la implantació de la TDT i ens va presentar les oportunitats tecnològiques i de negoci que representa la televisió digital interactiva. Activa Multimèdia és una empresa que actua com a centre d’innovació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, desenvolupant projectes que combinen noves formes de creació de continguts i la utilització de tecnologies digitals.

“La TDT és el present de la televisió, els que no facin el canvi de l’analògica a la digital no la podran veure”

Segons Joan Rosés, la TDT es troba tot just en un moment d’implantació i no de desenvolupament. Està previst que a l’abril del 2010 es produeixi l’apagada total de la televisió analògica, per la qual cosa ens trobem en la fase final de la seva implantació.

Fins ara la TDT presenta poques diferències respecte la televisió analògica; la qualitat de la imatge és superior però encara hi ha temes pendents com la quantitat de canals i la incorporació eficient de més serveis. Pel què fa al nombre de canals, n’hi ha aproximadament 20, tot i això, l’audiència es concentra en 6 (els antics canals generalistes analògics) i els altres 14 congreguen la resta d’espectadors. Aspectes com la medició de les audiències o la situació de la televisió local es troben encara en stand-by i els resta molt camí per recórrer.

Pel què fa a la implementació de la tecnologia 3D a la TDT Rosés va afirmar que aquest és un camí que tot just s’inicia, però canals com Sky TV del Regne Unit incorporaran en breu la possibilitat de visionar en tres dimensions els seus continguts cinematogràfics.

“La incorporació de la interactivitat a la televisió digital amb èxit és una de les fites més importants que ha d’assolir la TDT”

Respecte la incorporació de la interactivitat a la televisió digital ens trobem en una primera fase d’implantació on la interactivitat va lligada al canal de TV i és molt limitada, ja que contempla molt poca quantitat de dades que sovint són mal processades pels descodificadors. Hem iniciat una fase d’hibridació on es busca arribar a una eficient combinació de la televisió i Internet; aquesta hibridació arribarà tard o d’hora i obrirà moltes possibilitats però també presentarà nous reptes per als dos mitjans. El repte d’Internet serà equipar-se per disposar de major qualitat, mentres que l’objectiu de la televisió digital serà trobar la clau per adaptar-se a les noves tecnologies i sobreviure a la transformació de l’oferta audiovisual.   

En aquesta edició la condició d’innovador del mes l’ha ocupat Jaume Roures, soci fundador de Mediapro, grup líder en la creació i producció integral de continguts audiovisuals i una de les tres productores audiovisuals més importants d’Europa; i un dels responsables de la fundació de TV3.

Jaume Roures va començar la seva intervenció definint-nos el paper del cinema en la nostra societat:

“Les obres cinematogràfiques són una mostra de la nostra identitat i un bé econòmic i cultural que projecta el nostre imaginari col·lectiu més enllà del nostre món més proper”

A dia d’avui la producció cinematogràfica mundial està controlada per les anomenades Majors Americanes. Roures va puntualitzar que aquesta dada no significa que a Espanya no es faci cinema, ja que per exemple en el darrer any es van rodar 172 pel·lícules a tot el país, una xifra molt semblant a la de la majoria de països d’Europa.

Roures va esmentar que la producció cinematogràfica del nostre país té força problemes estructurals. El principal d’ells radica en la llei espanyola que fa que contra més econòmica sigui una pel·lícula més diners hi pugui guanyar la productora a través de subvencions, fet que provoca un empobriment del producte. Tampoc existeix cap mena de control sobre la distribució de les produccions nord-americanes, com passa a països com França, i que potenciaria la indústria pròpia. Un altre impediment és la manca de valor propi afegit , ja que aquest, per regla general s’incorpora fora, de manera que el nostre país és utilitzat per les productores estrangeres com un gran plató. Un tercer error es situa en la formació audiovisual, que no forma part del sistema educatiu fins a la universitat i que fa que la població tingui uns coneixements molt reduïts sobre la indústria audiovisual i el què aquesta significa. El darrer i més actual problema el trobem en la pirateria a través d’Internet que posa, segons Roures, greument en perill la indústria de la producció cinematogràfica i audiovisual.      

Josep  M. Piqué va aprofitar els últims minuts de la sessió per posar-nos al dia de les novetats al 22@Barcelona. El conseller delegat va anunciar la col·locació de la primera pedra de dos nous edificis: el futur Campus Interuniversitari del Besós -en concret de la Torre Espiral (Spiralling Tower), de la Universitat Politècnica de Catalunya- així com la del futur Museu del Disseny DHUB, el qual vol promoure el coneixement i la comprensió del món del disseny, així com acostar-lo al gran públic.


Idees clau


La TDT es troba en un moment d’implantació, en cap cas de desenvolupament i en molts aspectes encara li queda molt camí per recórrer.

S’ha iniciat una fase d’hibridació en la qual es busca arribar a una eficient combinació de la televisió i Internet. Tot i això, ambdós mitjans han de millorar i adaptar-se als nous temps.

Les obres cinematogràfiques són una mostra de la nostra identitat i un bé econòmic i cultural que projecta el nostre imaginari col·lectiu més enllà del nostre món més proper.

La producció cinematogràfica del nostre país té força problemes estructurals, tant pel què fa a temes legislatius, com de distribució, de manca d’internacionalització o de formació en la població. La pirateria també amenaça seriosament a la indústria audiovisual.


L’altaveu dels assistents“No ens hem acabat de fer a la idea de l’apagada analògica ni de l’abast que aquesta suposa. Crec que ens trobem davant d’una nova etapa de la televisió”

“Trobades com aquesta serveixen per conèixer de manera global l’estat actual del sector i agafar idees per poder evolucionar en el sentit correcte”

“Trobo molt interessant la implantació del 3D en la televisió i al cinema, canvia totalment la concepció que tenim d’aquests dos mitjans i obre unes possibilitats infinites”

“Cal buscar una manera de protegir el cinema del nostre país i també d’evitar les descàrregues il•legals per Internet”.


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte