Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast juliol 2009
Resum del 22@Update Breakfast juliol 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Innovant a través del disseny


La situació econòmica actual i el canvi d’una economia industrial a una economia de serveis fa que es plantegin noves formes d’innovació. Una de les més importants és el disseny, un concepte amb el qual la ciutat de Barcelona s’hi sent còmode i on vol ser referent a nivell internacional.L’edició del mes de juliol del 22@Update Breakfast va tenir lloc a un plató de Barcelona Televisió, on Joan Vinyets i Vicent Guallart ens van donar algunes de les claus per entendre la importància del disseny com a punt d’innovació a l’actualitat.

La primera intervenció de la sessió va venir de la mà de Joan Vinyets, soci cofundador de l’empresa A Piece of Pie, adscrita al Barcelona Design Innovation Cluster. Originàriament format com a dissenyador, Vinyets també és llicenciat en Antropologia Social i Cultural per la Universitat de Barcelona i Doctor en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Per altra banda, la seva empresa A Piece of Pie és una consultoria estratègica enfocada a la innovació i que està especialitzada en serveis d’innovació de tot tipus.

Perquè és necessari el disseny?

Joan Vinyets va començar la seva intervenció deixant clar el concepte de mentalitat, un tret configurat pel nostre context cultural i que ens marca unes pautes de comportament.

El canvi d’una economia industrial a una economia de serveis crea noves necessitats i fa que les empreses i els seus serveis s’hagin d’adaptar a elles. En aquest punt és on apareix el disseny com una manera de créixer, innovar i mantenir el lideratge, com una manera d’aportar nous valors al client i a més, fer-ho de manera sostenible.

“El disseny és una manera de créixer, d’innovar, de mantenir el lideratge i aportar nous valors i a més, fer-ho de manera sostenible”

És necessari establir una cultura de la innovació utilitzant les nostres capacitats creatives, el treball col·laboratiu i cros-funcionalopen innovation – i de compartiment del coneixement, amb l’objectiu de canviar la nostra mentalitat, aquella que ve marcada per la nostra cultura.  

Com la majoria de canvis, no és fàcil i apareixen certes barreres que cal trencar per tal d’assolir els nostres objectius. Aquestes barreres són bàsicament:
1.    Procés enfocat internament. Les empreses reprodueixen una lògica interna, sovint no del tot òptima, que costa canviar.
2.    Comprensió del client inadequada. Molt sovint sabem què han fet els clients, però desconeixem cap on volen anar.
3.    Es tendeix a un enfocament cap als èxits passats i una conseqüent comoditat.
4.    Prima el pensament analític que provoca que les empreses no vegin més enllà de les dades, en comptes de donar més importància a altres valors.

Què és el Design thinking? Com es fa possible?

Vinyets va tancar la seva intervenció amb el concepte de Design Thinking. El Design Thinking o cultura del disseny és una forma de pensar creativa i empàtica que permet pensar fora de la realitat del dia a dia i centrar-se en les persones i les seves necessitats.

“El Design Thinking és una forma de pensar creativa i empàtica que permet centrar-se en les persones i en les seves necessitats”

El Design Thinking es pot dividir en dues branques: la forma de pensar i la forma d’actuar i al seu torn, aquestes dues branques estan composades per diferents conceptes que es poden exposar en dos acrònims:

Forma de pensar: HEI

H Heurística. És una forma de pensar que intenta entendre el context de manera global, establint relacions i tenint en compte tots els actors.
E Experimental. Permet pensar però també actuar amb les mans.
I Interactiva. No es tracta d’un procés lineal, sinó que fa que es pugui anar endavant i endarrere i que es puguin crear múltiples connexions.

Forma d’actuar: PESA

P Participació. Implica col·laboració i per tant, la integració de tots els agents.
E Empatia. És empàtica i parteix de les persones situades en un context real. Cada realitat tecnològica és diferent i hem de saber distingir entre el què és tecnològicament possible i el què és culturalment acceptable.
S Seducció. La seducció es fa possible a través d’un procés visual, ja que la nostra cultura és cada cop més visual.
A – “Accionalitat”. Permet transformar els conceptes en coses tangibles.

L’innovador 22@ del mes en aquesta ocasió ha estat Vicente Guallart, director de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (Iaac). Aquesta institució és un centre internacional d’educació, investigació i desenvolupament orientat a l’arquitectura, entesa com una disciplina que involucra diferents escales d’anàlisi territorial i desenvolupament urbà, així com diferents projectes arquitectònics, realitzacions digitals i entorns informatius.

Guallart va plantejar la situació actual com un moment de canvi i per tal d’entendre’l ens cal remuntar als nostres inicis. Al segle XX es va generar la figura del treballador que alhora era consumidor. La producció anava encarada cap al consum del treballador, de manera que es produïa massivament, ja que s’havia d’arribar a molta gent. Amb l’aparició d’Internet aquesta concepció canvia i es genera la figura del productor que alhora és compartidor, l’usuari d’Internet pot crear contingut i compartir-lo amb la resta del món. Així doncs, abans teníem un model discontinu i ara, en canvi, es creen noves estructures.

En aquest sentit, cal entendre el disseny com una manera de millorar els processos, ja que aquest, tal com s’ha entès fins ara, està en procés de dissolució. Guallart postula que actualment el disseny no és necessari, ja que va ser fruit de la industria i aquesta desapareix.

“S’ha d’entendre el disseny com una manera de millorar els processos, ja que aquest, tal com s’ha entès fins ara, està en procés de dissolució”

En referència a tot el citat, Guallart ens va presentar un cas pràctic d’innovació en el procés de disseny: la fabricació digital. Aquesta tecnologia permet que cadascú actuï com a dissenyador i fabriqui els seus propis productes, en la línia del productor-compartidor citada anteriorment.

A l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya s’hi investiga en aquesta matèria utilitzant la última tecnologia en impressores digitals. Per tal de donar a conèixer aquestes investigacions al gran públic, també s’hi organitzen tallers de fabricació digital, tant amb adults com amb nens.


IDEES CLAU


•    Cal entendre el disseny com una manera de créixer, innovar i mantenir el lideratge, com una manera d’aportar nous valors al client i a més, fer-ho de manera sostenible.

•    El Design Thinking o cultura del disseny és una forma de pensar creativa pensada des de les persones i per a les persones, que permet construir una aproximació als problemes a través de les realitats personals.

•    Estem en un moment de canvi i per entendre’l cal emmirallar-nos en els nostres inicis. Hem passat del treballador-consumidor al productor-compartidor i cal que la indústria també s’adapti a aquest canvi.

•    La fabricació digital permet que cadascú actuï com a dissenyador i fabriqui els seus propis productes, en la línia del productor-compartidor.


L’altaveu dels assitents


<< Els 22@Update Breakfast són una iniciativa molt interessant que pot atraure a tot tipus de públic. He assistit a un parell i he pogut comprovar l’assistència de persones procedents de diversos sectors. >>

<< La intervenció de Vicente Guallart m’ha semblat molt interessant i sorprenent. Potser és difícil que les seves idees es puguin dur a terme, però sense dubte ha sabut innovar dins el sector >>

<< El disseny és clau dins la innovació, i molt més en temps de crisi, ja que ens dóna un plus sense grans costos afegits. >>

<< Dels 22@Update Breakfast sempre se’n poden extreure bones idees i aplicar-les en diferents sentits >>


Documentació relacionada:
- Presentació de Joan Vinyets, soci cofundador de l’empresa A Piece of Pie.
- Presentació de Vicente Guallart, director de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (Iaac).


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte