Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast juny 2009
Resum del 22@Update Breakfast juny 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Cap a on mira el finançament privat? Casos d’èxit

La situació econòmica actual està afectant a cadascun dels àmbits que composen el panorama empresarial mundial. El finançament privat i el paper de les empreses que depenen, en gran mesura, d’aquesta font de recursos, van centrar les intervencions dels ponents participants en l’edició del mes de juny del  22@Update Breakfast. La sessió es va desenvolupar al Caixa Fòrum i va oferir, de la mà d’experts en la matèria, un seguit de recomanacions pràctiques per entendre les tendències en què s’estan movent els grans inversors enmig del context actual. 

El primer en intervenir en la sessió del mes de juny dels 22@Update Breakfast va ser Luis Daniel Arbulu, responsable de l’àrea Financera i d’Inversió de Google.org, que va exposar les tendències en inversió del grup financer. 

Com a base principal sobre la qual s’estructura l’empresa, Google té un objectiu clar: pretén organitzar la informació mundial per tal que resulti universalment accessible i útil. Per la seva banda, Google.org es fixa com a missió aspirar a utilitzar el poder de la informació i la tecnologia per dirigir els reptes globals de la nostra època. Es tracta de la vessant més filantròpica de l’empresa, una part integrant de la gran Google Inc.
Google.org treballa entorn a la investigació, el grantmaking (la canalització de recursos estratègica), o el Lobbying, entre d’altres àrees innovadores.


Amb l’objectiu d’explicar breument la trajectòria de Google.org, Luis Daniel Arbulu va exposar les inversions fetes per l’empresa, fins al moment. En el terreny de les cleantech i la clean energy va referir-se a les inversions fetes entorn a l’energia solar, les energies eòliques, els sistemes geotèrmics incrementats i els vehicles híbrids i elèctrics.

Arbulu va especificar que, a l’hora d’invertir, Google.org es fixa els següents objectius: demostració de la tecnologia, demostració econòmica, construcció de l’ecosistema, creació d’innovació i d’empreses sostenibles i generar rendiment. Segons apuntava Luis Daniel Arbulu, és importantíssim aprendre quines són les diferents necessitats de cada etapa. Hi ha aspectes clau al llarg de la trajectòria productiva; des de la base del coneixement científic i tecnològic a partir del qual neixen les idees per a la investigació, fins a la implementació del producte.

“A l’hora d’invertir, cal tenir sempre a la ment quines són les necessitats de futur de la societat”.

A més, el primer ponent de la jornada, va proposar qüestionar-se preguntes en tot moment, preguntes que permetin valorar la feina que s’està fent. Segons Arbulu, en una primera fase, cal preguntar-se: quin és el gran pas endavant que aportarem? Cal preguntar-se si es pot defensar tecnològicament el projecte? i quina és l’oportunitat del mercat?

Pel que fa la segona etapa, quan el projecte ja comença a prendre forma, el reponsable de Google.org proposava donar resposta a les següents preguntes: Tinc l’equip idoni? Puc convertir el projecte pilot en un producte? Puc fer-ho econòmicament? Quines són les col·laboracions bàsiques? Quin serà el gran pas endavant?

Finalment, abans de la implementació del producte, Luis Daniel Arbulu apuntava que cal reflexionar sobre els següent aspectes: d’on trauré el finançament per al projecte? Quina és l’estratègia de mercat?Disposo dels canals adients? Quines noves tecnologies estan arribant?

Google.org destina gran part de les seves inversions en aprendre de la investigació i les cleantech, la tecnologia que engloba tots aquells productes, serveis o procediment que permeten millorar la productivitat, eficiència i eficàcia de les empreses i que, al mateix temps, aconsegueix reduir el nivell de despeses, consum d’energia, contaminació i residus.

Entre els consells que va donar el responsable de l’àrea Financera i d’Inversió de Google.org, cal destacar:

1. Entendre les obligacions financeres

2. Valorar quants riscos es poden assumir:
- Risc científico-tecnològic: funcionarà?
- Risc d’aconseguir el producte: puc fer-ho?
- Risc de trobar mercat: és prou gran? hi tinc lloc?
    - El risc financer: trobaré finançament?
    - L’efectivitat del resultat
    - Resposta del mercat
    - El nivell de gestió

3. Tenir sempre presents que els avenços en tecnologia són molt importants.

4. També té importància la societat creada. No es pot treballar sol; tampoc en la investigació.

En el seu discurs, Arbulu va voler destinar un instant a parlar de la situació actual de crisi; apuntant que els costos tecnològics actualment s’estan reduint i permeten oferir oportunitats a curt termini. Luis Daniel Arbulu va destacar el paper de països com la Xina o l’ Índia que compten amb mercats emergents que opten per produir fàcil, senzill, barat i ràpid. El representant de Google.org va alertar als assistents de la necessitat d’estar atents a aquestes dues potències, de tenir-les en compte permanentment.Possibilitats, malgrat la crisi econòmica
Shaherose Charania, cofundadora de l’organització Women 2.0, va basar la seva intervenció en el context econòmic de crisi actual i en l’impacte que aquesta té sobre els inversors. Woman 2.0 va néixer al 2006 amb la intenció de promoure la col·laboració i les iniciatives tecnològiques i de negoci de dones empresàries. Woman 2.0 dóna suport a milers de dones amb aspiracions d’èxit en els negocis, en les primeres etapes. Són experts ajudant a les star-up’s, aquelles empreses que acaben de crear-se, o de començar a operar, és a dir, que es troben en una etapa embrionària, començant des de zero. A més, Woman 2.0 organitza trobades anuals entre les start-up’s, així com competicions entre elles.


Avalada per l’experiència adquirida amb l’organització Woman 2.0, treballant estretament amb empreses start-up, Shaherose Charania va assegurar que amb la situació de recessió d’aquest moment, els investigadors no estan investigant. En aquesta línia, la cofundadora de Woman 2.0 va exposar que per afrontar la nova situació mundial, les start-up’s necessiten replantejar-se la tradicional ajuda que els ofereixen les Venture Capital. En el marc actual, que es caracteritza per tenir menys liquiditat, les start-up’s no poden confiar en la recepció d’inversió continuada. Necessiten disposar de prous diners per avançat que els permetin aguantar fins a ser rendibles. 

Entre d’altres idees, Shaherose Charania va exposar alguns consells per a les empreses start-up, per tal de sobreviure en el moment actual:

1.    Intentar estalviar.

2.    Vendre el que es pugui.

3.    Segons Shaherose, en el fons és un bon moment per invertir; no hi ha tanta palla i els projectes són més concisos.

4.    Com a investigadors, cal ser ambiciós, cal ser creatius.

5.    Malgrat la crisis, és important mantenir dins l’equip als que tenen més talent. 

La responsable de Woman 2.0 va reiterar que és bàsic “construir, construir, construir... CREAR”.


“Quan comences un negoci, sempre cal pensar en èxit perquè hi ha moltes opcions per aconseguir que funcioni. Cal doncs, canviar la mentalitat!”


Amb la intenció d’aportar credibilitat a l’actitud esperançadora que oferia als impulsors de les start-up’s, la cofundadora de Woman 2.0 va acabar la seva intervenció amb una sentència engrescadora: “El món global no és fàcil per ningú però la nostra experiència va funcionar!”.L' innovador 22@ del mes de juny va ser Lucas Carné, cofundador de l’empresa Privalia 

L’exemple d’innovació en aquesta ocasió va ser Lucas Carné, un dels creadors de Privalia.com. L’empresa es va fundar a Barcelona fa tres anys com un club de ventes on-line que es dirigeix a consumidors finals, oferint-los moda de les millors marques amb descomptes mínims d’un 50%. Després d’obrir al 2007 una oficina a la ciutat de Milà —que li ha permès entrar al mercat italià—, al 2008 van iniciar l’expansió a Brasil —instal·lant-hi també una seu a Sao Paulo—.

En l’actualitat, el club Privalia és una comunitat que compte amb 1.300.000 clients actius a Espanya, 350.000 a Itàlia, i amb 300.000 clients al Brasil. És l’exemple d’un procés d’evolució ràpid i creixent que no hagués estat possible sense l’aportació financera que n’han fet els diversos inversors. Lucas Carné va centrar la seva intervenció a l’entorn d’aquestes inversions privades. “A l’inici va ser difícil convèncer-los que aconseguiríem vendre a través d’Internet”, assegurava Carné.

Exposant la seva experiència, Carné va fixar alguns aspectes com a claus per aconseguir l’èxit en la cerca de recursos financers:

-    Fer una bona presentació de la companyia.

-    Els fundadors han de ser hàbils a l’hora de reunir el Pla fundacional; han de demostrar la seva credibilitat per assolir el pressupost. 

-    Tenir una estratègia financera clara. Per tal de convèncer als inversors, necessites un pla i unes estratègies concises.

-    Tenir l’inversor apropiat en cada etapa.

-    Comptar amb un bon equip, format per components que assoleixin la responsabilitat en àrees diferenciades de l’empresa. En el cas de Privalia, per exemple, un dels dos cofundadors focalitza el seu lideratge en la part financera de l’empresa i l’altre en la vessant d’operacions. 

Amb l’aval de la credibilitat que li atorga el recorregut d’èxit d’una empresa com Privalia, Lucas Carné va oferir alguns consells als assistents al 22@Update Breakfast. Van ser recomanacions pràctiques basades en la pròpia experiència i dirigides a assessorar davant el repte d’aconseguir finançament en un sector considerat d’alt risc per als inversors espanyols:

-    El finançament no és or en ell mateix. És un recurs necessari però no ho és tot; no té valor si no tens producte.

-    Dels inversors, cal esperar-ne l’estricta ajuda financera. Els inversors s’oferiran per assessorar en altres aspectes del negoci però, segons l’experiència que Carné ha viscut amb Privalia, cal cenyir-se a les aportacions en el finançament.

-    Tenir els millors assessors. Que no siguin advocats o inversors, sinó que siguin entesos en el tema. Cal cercar l’ajuda de terceres parts.
-    És important tenir sempre com a mínim dos inversors, competint, per a participar en els vostres negocis, per poder escollir la millor opció. Perquè els inversors sempre voldran negociar les estratègies pel que fa el finançament aportat.


Hit Barcelona, una cita amb la innovació
Per cloure la sessió matinal del 22@Update Breakfast de juny, Josep M. Piqué, com a conseller delegat del districte, va referir-se a la celebració del Hit Barcelona, el congrés mundial d’Innovació que justament es va desenvolupar els dies 17,18 i 19 de juny a la capital catalana. La cita del HIT Barcelona world innovation summit va ser un punt de trobada comú per als màxims representants de les grans i mitjanes empreses que fixen tendències en els sectors TIC, CleanTech i HealthCare.

A més, Piqué va aprofitar per anunciar l’arribada de 3 noves empreses al 22@Barcelona durant el darrer mes. Unes xifres que denoten la constant evolució del districte com a seu empresarial.


IDEES CLAU


•    És molt important aprendre les diferents necessitats de cada etapa, però quan s’inverteix cal tenir sempre a la ment les necessitats de futur.

•    Els costos tecnològics actualment s’estan reduint i permeten oferir oportunitats a curt termini.

•    En el context de crisi actual, les start-up’s no poden comptar amb el suport d’una inversió continuada. Cal doncs que disposin de prous diners per avançat que els permetin subsistir fins a ser rendibles. 

•    Per no defallir davant la situació de recessió que viu l’economia actual, les empreses han d’optar per fer un ús rendible dels conceptes: estalviar, vendre, invertir, creació i talent.

•    Per aconseguir bons recursos financers, és fonamental fer una bona presentació de la teva empresa, oferir credibilitat per assolir el pressupost, tenir una estratègia financera clara, comptar amb l’inversor adient en cada etapa, i disposar d’un bon equip de treball.  ALTAVEU DELS ASSISTENTS


<<M’han semblat unes exposicions prou interessants. Dos dels casos presentats, eren empreses de Venture Capital i sempre et suposa una motivació sentir experiències d’aquest tipus >>.

<<Avui concretament, el Breakfast anava destinat a un públic molt concret. Precisament nosaltres som una empresa de Recursos Humans petita amb només tres anys de vida i ens motiva i ens aporta ambició escoltar exemples com els que hem sentit avui >>.

<<La temàtica de les conferències d’avui tenien sentit en un àmbit específic; en aquest àmbit, l’ús de l’anglès és una eina requerida al 100%. Per això penso que té molt de sentit haver fet la sessió en anglès >>.

 << La veritat és que el fet que fos en anglès ens ha obligat a estar a tots més desperts a primera hora del matí. Però no ens ha suposat cap impediment, al contrari. Si serveix per poder encabir més diversitat de perfils entre el públic assistent, endavant! >>.

<< Alguns detalls sí que m’he perdut pel fet que fos en anglès. Però penso que és una manera d’avançar, de prosperar i també, en certa manera, d’innovar. Em sembla bona idea que el 22@ decideixi organitzar actes estrictament en llengua anglesa. Potser si d’altres institucions, entitats o organismes ho apliquessin també, les coses serien diferents>>.


Documentació relacionada:
- Presentació de Luis Daniel Arbulu, responsable de l'àrea Financera i d'Inversió de Google.org
- Presentació de Shaherose Charania, co-fundadora de l'organització Women 2.0Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte