Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast maig 2009
Resum del 22@Update Breakfast maig 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Liderant Europa des de Barcelona

Les oportunitats que presenta Barcelona respecte d’altres seus europees en quant a ubicació geogràfica i característiques de ciutat, converteixen la capital catalana en un escenari amb excel·lents possibilitats d’expansió cap a Europa i la resta del món. L’edició de maig del 22@Update Breakfast es va iniciar amb la intervenció del secretari general de Ferrmed, el Sr. Joan Amorós. L’associació que encapçala Amorós és de caràcter multisectorial i es va crear a iniciativa del món empresarial per contribuir a la millora de la competitivitat europea. Entre els seus objectius hi ha potenciar les connexions dels ports i aeroports, impulsar el Gran Eix Ferroviari de mercaderies Escandinàvia-Rin-Ròdan-Mediterrani Occidental, i apostar per un desenvolupament més sostenible. El corredor de la Mediterrània com a camí d’expansió per a les empreses catalanes va centrar el discurs del primer dels convidats a la jornada.

Segons Joan Amorós cal entendre les Euroregions com a fonts de competitivitat territorial. Sota el seu criteri, el valor de les empreses dins d’aquests territoris es mesura tenint en compte sis factors d’excel·lència:
  1. La recerca
  2. El desenvolupament
  3. La innovació
  4. La identitat
  5. L’impacte
  6. Les infraestructures

D’entre tots ells, el secretari general de Ferrmed va voler destacar els tres aspectes més importants: la identitat, com a capital intel·lectual de la nova cultura empresarial; l’impacte, on la connectivitat juga un paper important; la infraestructura, centrada no només en la logística sinó també en els vessants educatiu, tecnològic, científic, financer i cívic.

Joan Amorós va assegurar que els sis factors per avaluar la competitivitat empresarial venen marcats per la tecnologia, l’estratègia comercial, la logística i la cultura empresarial. “En l’actualitat s’està avançant cap a la societat del coneixement i s’ha d’imposar la cultura de col·laboració, col·laboració en cadascun dels sis factors d’excel·lència exposats”, apuntava Amorós.

L’associació Ferrmed està desenvolupant projectes al voltant del Mediterrani. Joan Amorós confia que d’aquí a 25 o 30 anys la Mediterrània tornarà a estar en “el centre del mapa” gràcies a aquests projectes.

“En l’actualitat s’està avançant cap a la societat del coneixement i s’ha d’imposar la cultura de col·laboració”


El cas de Schneider Electric a Espanya, l’exemple innovador del mes
L’innovador del mes que visitava en aquesta ocasió el 22@Update Breakfast va ser el Sr. Julio Rodríguez,  director general de la companyia Schneider Electric a Europa i president de Schneider Electric a Espanya. Amb seu corporativa europea a Barcelona, Schneider Electric és la companyia líder en eficiència energètica, comptant amb el 72% del mercat de consum d’energia mundial.

La intervenció de Julio Rodríguez va servir per exposar els motius que fan que una empresa multinacional de la mida de Schneider Electric decideixi posar la seva seu corporativa europea a Barcelona. En aquest sentit, va voler destacar el valor afegit que aporta Barcelona com a ciutat i va puntualitzar també els aspectes que encara resten pendents de millorar.
Schneider Electric és una empresa global que té un volum de negoci de 18.300 milions d’euros. Compta amb 114.000 treballadors repartits en més de 100 països d’arreu del món i destina el 5% del volum del seu negoci a R+D+i (900 milions d’euros). Disposa de 205 centres i la seva facturació al 2008 va ser de 1.184 milions d’euros.
Tal i com va explicar Julio Rodríguez, Schneider Electric compta a Barcelona amb un equip de primer nivell “marcat pel talent, l’emprenedoria i els resultats”. En aquest sentit, el directiu va assegurar que l’equip influeix en les decisions globals —duent carreres directives internacionals— i que té com a gran actiu la marca Barcelona, que està permeten capitalitzar la inversió a Barcelona.

“La marca Barcelona està capitalitzant la inversió a la ciutat”

Referint-se a les assignatures pendents que encara té Barcelona, Rodríguez va constatar que la situació actual de les infraestructures representa una gran amenaça però alhora una gran oportunitat per continuar treballant en la consolidació de la ciutat com a centre de la Mediterrània.
Seguint en la línia d’aportar estratègies de millora per a la ciutat catalana com a seu empresarial dins el marc Mediterrani, el director general de Schneider Electric a Europa va reconèixer que el consum d’energia es duplicarà en els propers 30 anys i que les emissions de CO2 s’hauran de dividir per dos per tal de frenar el canvi climàtic. Julio Rodríguez va suggerir que a través d’una oferta integrada de solucions per a la gestió i l’estalvi d’energia, s’aconseguirà reduir el consum el 30%. El directiu va aprofitar per llançar als assistents un engrescador repte estratègic per a la ciutat de Barcelona: “Si hi ha una capital de la moda o una capital financera, per què no fer de Barcelona la capital mundial de l’eficiència energètica?”
Abans d’acabar la seva intervenció, l’innovador 22@ del mes de maig va voler dibuixar les possibilitats de prosperar de Barcelona en 10 elements:

1. Desenvolupar la marca Barcelona. Una opció seria convertir Barcelona en la capital mundial de l’eficiència energètica.

2. Impuls decidit de les polítiques necessàries per assolir-ho.

3. Atraure i desenvolupar el talent.
        - A llarg termini: un sistema educatiu que desenvolupi l’esperit emprenedor
        - Business schools de primer nivell
        - Flexibilitat i rapidesa en les relacions Universitat-Empresa
        - Idiomes: total prioritat de l’anglès.

4. Facilitar la feina dels emprenedors. Simplificar l’administració pública.

5. La productivitat, el problema més gran.

6. Imprescindible reforma del mercat laboral.

7. Aeroport: connexions perfectes amb tota Europa i 10 o 12 grans centres
mundials de negoci.

8. La logística del Mediterrani: port i ferrocarril.

9. La logística: disponibilitat de sòl.

10. Millora de la infraestructura energètica.

El Hit Barcelona reunirà més de 2.500 líders empresarials a Barcelona
També va participar en el 22@Update Breakfast el conseller delegat de 22@Barcelona, Josep Miquel Piqué. En el seu torn de paraula, va presentar el congrés Hit Barcelona, una trobada mundial sobre innovació que reunirà més de 2.500 líders empresarials i que es celebrarà a Barcelona del 17 al 19 de juny. Piqué va afirmar que aquesta trobada serà una aportació inequívoca de Barcelona com a pol d’innovació.

“El congrés Hit Barcelona serà una aportació inequívoca de Barcelona com a pol d’innovació”

El conseller delegat de 22@ va aprofitar per anunciar que la propera edició del 22@Update Breakfast, que es realitzarà en el marc d’aquest esdeveniment, comptarà amb la presència de Luis Arbulu, membre de l’equip d’inversió de Google.org.

Abans de finalitzar la jornada, el vicepresident de 22@Network, Agustí Ten, va exposar les últimes novetats de l’associació, que està a punt de celebrar el seu cinquè aniversari. Ten va explicar que 22@Network acaba de constituir una nova comissió, la de Talent, com a eina de treball per desenvolupar iniciatives. Aquest departament s’uneix als que ja funcionen dins l’associació com són el de Recursos Humans, Innovació o el de Medi Ambient. Precisament, aquesta última comissió ha endegat l’elaboració d’un Manual de Bones Pràctiques Mediambientals, amb la finalitat de definir i implantar aquelles pràctiques ambientals recomanables a les empreses del districte 22@Barcelona.

IDEES CLAU


•    El corredor de la Mediterrània s’erigeix com a gran oportunitat d’expansió per a les empreses catalanes.

•    Sis factors d’excel·lència serveixen per valorar el nivell de competitivitat de les empreses: la recerca, el desenvolupament, la innovació, la identitat, l’impacte i les infraestructures.

•    “La Mediterrània tornarà a estar d’aquí a uns 25 o 30 anys en el centre del mapa ja que concentrarà al voltant de 500.000 persones al nord de la Mediterrània i altres 500.000 persones al sud”, segons Joan Amorós, secretari general de Ferrmed.

•    “La marca Barcelona està capitalitzant la inversió a la ciutat”, afirmava Julio Rodríguez, director general de la companyia Schneider Electric a Europa i president de Schneider Electric a Espanya.

•    Les mancances en infraestructures posen sobre la taula el gran repte que té Barcelona per consolidar-se com a ciutat central de la Mediterrània.

•    El congrés Hit Barcelona reunirà a 2.500 líders empresarials els propers 17, 18 i 19 de juny. Hit Barcelona és una trobada mundial sobre innovació que potenciarà Barcelona com a exemple de progrés i modernitat.

Documentació relacionada:
Presentació de Joan Amorós, secretari general de Ferrmed.
Presentació de
Julio Rodríguez,  director general de Schneider Electric a Europa i president de Schneider Electric a Espanya.


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte