Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast abril 2009
Resum del 22@Update Breakfast abril 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
L'ús social de les noves TIC (NTIC)                                                                                                                                                                                      

La utilització de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació avança frenèticament, convertint-se en un factor fonamental en la vida quotidiana de gran part de la societat. Les noves generacions i la situació econòmica actual plantegen un nou escenari, nous reptes als quals cal fer front amb criteris i solucions innovadores.  
El primer a intervenir en el 22@Update Breakfast del mes d’abril va ser el president de l’Associació Catalana de Ciències Regionals i director d’IREA (Institut de Recerca en Economia Aplicada de la UB), en Jordi Suriñach. L’entitat que presideix acull professionals de diferents especialitats; geòlegs, urbanistes i arquitectes –entre d’altres professionals – que es reuneixen per debatre diversos temes relacionats amb l’urbanisme). L’associació ofereix una sèrie d’activitats entre les quals s’ha de destacar un cicle de conferències sobre temes d’interès actual. D’un d’aquests cicles va sorgir la idea del llibre "Els hàbits socials i les NTIC: tendències", un estudi realitzat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona que reflexiona sobre la utilització de les noves tecnologies i la seva evolució i  preveu les tendències que es desenvoluparan en un futur proper al nostre territori. Tots els assistents a l’edició d’abril del 22@Update Breakfast, celebrat a la Torre Mapfre, van rebre un exemplar de l’estudi.

El llibre va servir de pretext per introduir l’exposició de Guillermo Ricarte, director general de la Fundació Creafutur, una entitat privada –promoguda per ESADE i la Generalitat de Catalunya– que ofereix a les empreses assessorament per entendre com seran els seus clients en un futur i quines seran les oportunitats de negoci emergents. La intervenció de Ricarte es va centrar en les tendències i els reptes de futur que presenten les noves tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit de la llar, la universitat i l’empresa. Una de les primeres idees que va destacar el director general de Creafutur, Guillermo Ricarte, feia referència a un segment concret de la població.

“En termes d’informació i tecnologia, hem de tenir en compte, cada vegada més, a les generacions que tenen entre 13 i 20 anys”

La importància d’aquest col·lectiu està creixent a un ritme frenètic i s’erigeix com una generació desconeguda perquè compta amb atributs que la diferencien de la resta:
  • Neix i creix amb Internet
  • Disposa d’accés directe a la tecnologia
  • Ha viscut sempre en època de bonança econòmica
  • Estableix nous vincles i maneres de relacionar-se a nivell familiar
Aquestes especificitats atorguen a la generació desconeguda uns valors que la fan diferent i única. Saber desxifrar quina serà l’evolució d’aquest col·lectiu és una de les grans fites que es plantegen en el sector de la informació i la comunicació. A banda d’aquesta, sis grans tendències més es posicionen com a claus en el territori:

1.    Connectivitat. La importància d’estar connectats en tot moment; connectats a altres persones i a la tecnologia gràcies als dispositius mòbils. L’estudi Els hàbits socials i les NTIC: tendències preveu que en el 2012 hi haurà fins a 17.000 milions de dispositius en xarxa al món.

2.    Interactivitat. Els missatges es dirigeixen bi-direccionalment. En aquest sentit, s’està produint un canvi substancial amb l’arribada de la web 2.0. –contingut generat per l’usuari– que canvia radicalment l’escenari. Un exemple n’és Youtube, que permet publicar els propis vídeos a la web i comentar-los. Al 2013, pràcticament tota la població de menys de 50 anys tindrà el seu perfil social a la xarxa.

3.    Mobilitat. Entreteniment a tot arreu, i a tota hora. Les opcions de mobilitat que ofereixen les noves tecnologies permeten augmentar el temps d’ús; es pot escoltar música, per exemple, amb el reproductor mp3 mentre es viatja en transport públic.

4.    Comoditat. Es valora també la comoditat a l’hora d’accedir als continguts. Entre un 30 i 40% dels europeus arriba a casa i vol mirar la televisió, sigui el que sigui que ofereixi la programació en aquell moment. A més, en l’estudi s’apunta que l’èxit dels continguts en directe guanyarà també valor entre els usuaris.

5.    Qualitat. Continua sent bàsica. Per això cal seguir investigant  i desenvolupant en aquesta línia, serà una insígnia important en el futur.

6.    Personalització. La segmentació del mercat és enorme, cadascú vol rebre un producte personalitzat. Cada usuari vol veure el que li interessa; comunicació on demand. S’evoluciona cap a una comunicació enfocada directament a l’usuari, oferint una personalització total del missatge.

Lluny en el rànking europeu d’innovació
En quant al territori, l’informe publicat per l’Associació Catalana de Ciències Regionals exposa que el territori català encara es troba allunyat dels països més innovadors d’Europa (ocupa la posició 82 d’ entre els 203 territoris europeus analitzats). Les dades tenen en compte el número de patents, les inversions en innovació o la capacitació de els treballadors a les empreses. El director general de la Fundació Creafutur, Guillermo Ricarte, valorava com a “més preocupant” la tendència negativa que acumula Catalunya en les classificacions dels últims anys (els resultats de l’any 2006 atorgaven a Catalunya la posició número 52).  

Xavier Verdaguer, CEO de l’empresa TMT Factory, convidat com a Innovador22@ del mes d’abril
L’exposició de casos pràctics va arribar amb l’innovador22@ del mes d’abril. Xavier Verdaguer, CEO de l’empresa TMT Factory, va explicar la seva experiència oferint exemples concrets de les accions desenvolupades per la seva organització durant els últims anys. Una companyia que va néixer a Barcelona l’any 1997 i que s’autopresenta com una factoria d’innovació que, atenent a les noves tendències del mercat, proposa solucions per a clients amb necessitats concretes. Ha desenvolupat productes com Integra TV (un servei que combina televisió i Internet), sistemes digitals de senyalització, implantació de noves tecnologies en camps de golf, canals de comunicació dinàmics, canals de comunicació a mitjans de transport públics, entre d’altres. El seu director definia la seva activitat dient: “Venem innovació a tot tipus de sector”.    

La crisi com a oportunitat
L’innovador22@ del mes va reflexionar entorn a les possibilitats de negoci en temps de crisi, com l’actual. Segons el director de TMT Factory, cal pensar sempre que tot és millorable i pensar cap a on es poden redirigir els processos per tal de millorar l’eficàcia empresarial. Per això, Xavier Verdaguer ha aconsellat treure profit de la crisi.

“No només hem de superar la situació de crisi, hem d’aprofitar-la confiant en la innovació”

Per tal d’imposar-se a les situacions de crisi cal tenir presents dos conceptes fonamentals: la innovació i la cooperació. En aquesta línia, el responsable de TMT ha proposat incentivar als treballadors amb un sistema de punts que premiï als professionals que desenvolupin idees innovadores. “A l’hora d’innovar cal un 10% d’inspiració i un 90% de transpiració, de feina”, va explicar Verdaguer.  

Cooperació empresarial per aconseguir ampliar mercat
TMT Factory ha posat en pràctica l’opció de cooperar amb altres empreses. Una possibilitat és cooperar en el desenvolupament del producte. És el que va fer l’empresa unint-se amb la companyia Benito, líder nacional en equipaments urbans. Eren dues empreses d’un perfil molt diferent i el resultat va ser un híbrid consolidat  duent a terme una tasca de R+D conjunta. “Per cooperar cal deixar-se estar de complexos!”, ha apuntat Verdaguer. El producte final que ha sorgit és un Smartpoint; un nou canal publicitari d’informació ciutadana. Va ser una experiència nova; una nova línia de negoci per ambdues empreses i el naixement d’un producte innovador per al mercat.

Per tal d’augmentar la capacitat d’oferir solucions als seus clients, l’empresa Hyunday i TMT van decidir endegar una acció comercial conjunta, creant la marca Hyunday TMT per dissenyar les noves marquesines de les estacions d’autobusos de la ciutat de Nova York. Tirar endavant aquesta col·laboració ha permès a l’empresa barcelonina accedir a comptes de clients fins aleshores inaccessibles. 

A l’hora d’establir relacions de cooperació global amb companyies multinacionals, la marca Barcelona es converteix en un factor clau que ven creativitat, un valor afegit que enriqueix l’oferta. TMT Factory ha traçat un vincle amb l’empresa IKUSSI. Aquest acord permet dur a terme un projecte de Canal de Comunicació Dinàmica al metro de Mèxic; 13.000 pantalles que s’inclouran en diferents combois de metro i a més de 100 estacions mexicanes.

Abans de finalitzar la seva intervenció, el directiu de TMT Factory va sentenciar que cal potenciar projectes que posin en relació el mercat, l’empresa i la universitat, ja que aquests vincles permeten afegir valors als productes, fer recerca en la línia efectiva amb sortida en el mercat, i millorar les solucions que s’ofereixen als clients. Finalment, Xavier Verdaguer va concloure el seu torn de paraula insistint en la idea de ser optimistes davant de qualsevol situació: “No s’ha de desaprofitar mai una crisi; on hi ha crisi, segur que hi ha oportunitat”.

100 socis per a la comunitat Networking   
Abans de posar punt i final al 22@Update Breakfast del mes d’abril, Josep M. Vilà, president de 22@Network, l’associació d’empreses i institucions del 22@Barcelona, va anunciar l’arribada del soci número 100 a la comunitat Networking i va destacar iniciatives com el Voluntariat Digital, que ofereix servei a les entitats del barri, o la Borsa de treball, que permet aconseguir feina a les empreses del districte.


IDEES CLAU

•    Un dels sectors generacionals clau en el món de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació és el comprès pels joves entre 13 i 20, la generació desconeguda.

•    Sis grans tendències caldrà tenir en compte per adaptar-se al present i futur de les NTIC: la connectivitat, la interactivitat, la mobilitat, la comoditat, la qualitat, i la personalització.

•    En un moment de crisi com l’actual, cal pensar sempre que tot és millorable i reflexionar sobre com es poden redirigir els processos per tal de millorar l’eficàcia empresarial. No només cal superar la crisis, sinó aprofitar-la confiant en la innovació.

•    Recolzar-se en la marca Barcelona és un valor afegit en el moment d’establir relacions de cooperació global amb companyies multinacionals;  és un factor que ven creativitat.

•    És important que s’assoleixi el repte de potenciar projectes que posin en relació el mercat, l’empresa i la universitat. Aquests vincles aporten nou valor als productes.


ALTAVEU DELS ASSISTENTS

<<La veritat és que desconeixia moltes de les possibilitats que s’han presentat avui aquí. A la nostra empresa crec que encara ens queda molt camí per recórrer abans de poder aplicar estratègies tan innovadores com les que s’han presentat aquí. Molt interessant, de veritat. >>.

<<Sóc un habitual dels 22@Update Breakfast, i la veritat és que sempre en trenc alguna cosa aplicable a la nostra àrea. Treballo a l’administració pública i la jornada d’avui m’ha donat alguns consells que podré aplicar, però no en tots els municipis; només en grans municipis. >>.

<< He trobat la jornada d’avui interessant, sempre se n’extreuen conclusions que poden interessar-te. M’ha sorprès la visió optimista que es presentava davant la situació de crisi. Crec que potser no és tan assequible com ho pinten alguns dels empresaris>>.

 << No sempre és fàcil poder aplicar tot el que es presenta en jornades com aquesta. Assolir els seus nivells és difícil, però com a eina per a xuclar idees està molt bé. D’alguna manera, en la meva àrea volem treballar en la línia que apuntaven els ponents però costa veure l’evolució >>.


Presentació de Guillermo Ricarte, director general de Creafutur.


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte