Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast març 2009
Resum del 22@Update Breakfast març 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Com Innovar en l’estratègia empresarial per respondre als nous reptes de mercat
El 22@Update Breakfast del mes de març va debatre sobre quina ha de ser l’estratègia empresarial a seguir davant d’un model de negoci que es troba en procés de canvi.L’auditori de la Torre Agbar va acollir el 22@Update Breakfast del mes de març, que va tractar sobre la necessitat actual d’innovar la forma com les empreses s’han d’aproximar al mercat. El model del centre que Hewlett Packard té a Barcelona, instal·lat a Sant Cugat del Vallès, va servir d’exemple per a desenvolupar la primera part de la sessió. La directora mundial de Màrqueting d’Impressió de Gran Format de HP, Guayente Sanmartín, va exposar als assistents el procés que segueix la seva empresa per generar noves idees d’innovació.

Coneixent HP
La multinacional Hewlett Packard (HP) compte amb tres blocs de negoci a l’entorn dels serveis empresarials (outsourcing), la imatge i impressió, i les personal solutions. Al centre de HP a Sant Cugat hi té instal·lades oficines on desenvolupa multibusiness side, múltiples negocis que generen valors des de Barcelona. Aquest espai s’ha convertit, amb més de 2.000 treballadors en l’actualitat, en el Centre d’Arts Gràfiques a nivell europeu, i gestiona les ventes d’una part del continent. La directora mundial de Màrqueting d’Impressió de Gran Format de HP va destacar que el 30% d’aquests treballadors són de nacionalitat estrangera; una dada que converteix el centre de HP a Barcelona en una de les empreses espanyoles amb més percentatge de treballadors internacionals.

HP genera noves idees, canviant
Una de les fermes idees que va transmetre Guayente Sanmartín va ser la necessitat d’aplicar les propostes innovadores que sorgien durant els processos creatius.

“L’important no és només generar la idea sinó
posar-la en pràctica, make it happen”


El nous models de negoci, l’aparició de nous tipus de clients i també nous canals de distribució, fan necessari modificar la manera com les empreses es relacionen amb el mercat. Guayente Sanmartín va assegurar que una de les maneres d’innovar és pensant en el producte. En aquest sentit, es va exposar un exemple desenvolupat per l’empresa HP. Es tracta dels quioscos que serveixen per revelar fotos i que permeten, en una única estació, realitzar diferents serveis fotogràfics. La idea de tenir-ho tot en una mateixa estació és una innovació a l’entorn del producte.

Però segons Sanmartín, innovar en el producte és important, però no és l’únic. Precisament aquest va ser un dels punts que més va destacar durant la seva intervenció. La directiva de HP va deixar clar que més enllà del producte, hi ha més aspectes en què cal incidir quan es parla d’innovació:
  -    Innovar en la manera com es comunica
  -    Innovar en els canals de distribució
  -    Innovar en els models de negoci
  -    Innovar en la relació amb la competència i les col·laboracions que s’hi estableixen

Canvis en el procés creatiu
La directora mundial de Màrqueting d’Impressió de Gran Format de HP, Guayente Sanmartín va afegir finalment que en la tasca creativa, cal canviar la manera de generar les idees per tal de no repetir-les.

“Si organitzes la informació tal i com ho feies
l’any anterior, sempre generaràs les mateixes idees”


En el seu discurs, Guayente Sanmartín va dir que en qualsevol innovació, el més important és tenir en compte el client i que, tal i com apuntaven les IDEO METHOD CARDS —són consells que transmet l’empresa Ideo per ajudar a les empreses a innovar i a estimular la creativitat, aplicant estratègies pel disseny de productes, d’espais, de serveis o d’experiències—, el més important és observar el client; no el grup al qual pertany aquest client, sinó a la persona en sí. “S’ha d’innovar sempre tenint el client en ment; no fent servir qüestionaris quantitatius, que aporten resultats globals del conjunt de clients, sinó observant les persones” declarava Sanmartín. Segons el seu punt de vista, els clients tenen nom, una vida, un caràcter, i cal aprofundir-hi.

La directiva de HP, va explicar que l’empresa Ideo va aportar a HP professionals d’un nou perfil, per poder desenvolupar més adequadament aquesta tasca: antropòlegs.

Recollida tota aquesta informació, sabent quins requeriments té el client i el seu entorn, el següent pas és convertir aquestes idees en productes tangibles i vendibles. Es compte aleshores amb un producte, amb una idea i amb un equip humà que haurà de seguir un procés de tres fases: definir el producte, fer-ne el desenvolupament o la industrialització, i presentar-lo al mercat. En aquest sentit, Sanmartín va voler puntualitzar que l’observació del client no es perd de vista en tot el procés, és sempre el referent que fa de guia.

Davant la crisi, cal canviar la manera d’innovar
Amb la situació econòmica actual, HP ha canviat mínimament el procés d’innovació. Les circumstàncies del nou escenari modifiquen també l’espai disponible per a innovar. Per adaptar-se al nou context, HP ha pres mesures:
  -    Pagar només per allò que consumeix
  -    Pensar en com influir en la compra (el client canvia psicològicament davant el fet de
       “comprar”, no davant del producte) i reforçar la comunicació en el punt de venta. 

  -    Convertir-se en coproductor dels seus clients, finançant part de les compres
  -    Centrar-se en innovacions menys ambicioses i renovar productes ja existentsEl director general de Barcelona Digital Centre Tecnològic, Carles Fradera, escollit innovador 22@ del mes de març
En aquesta ocasió, la persona convidada a exposar un model d’innovació va ser el director general de Barcelona Digital Centre Tecnològic, Carles Fradera. La seva companyia és el centre tecnològic que treballa per les empreses TIC a Catalunya, aplicant la innovació compartida com a estratègia de competitivitat. Es tracta d’un dels 12 centres tecnològics de Catalunya (tres d’ells són al districte 22@) i té l’objectiu de fer créixer la facturació del sector TIC.

En la seva intervenció, Carles Fradera va exposar que el Barcelona Digital Centre Tecnològic pretén impulsar el creixement en cada negoci i que per fer-ho, no només busca assolir més mercat, sinó que opta per l’opció de potenciar la productivitat i els serveis de més valor afegit. Segons Fradera, el paper dels Centres Tecnològics i dels clústers és vital per arribar a assolir la compartició d’esforços.

“Una aposta per la innovació es fonamenta en l’especialització; cal que cada empresa busqui el nínxol de mercat on pot ser eficient, i aconsegueixi ser la millor del món en aquell espai del mercat.”

Per tal de fer arribar el concepte que engloba el seu centre tecnològic, Fradera va explicar que quan una empresa es dirigeix a Barcelona Digital, s’està dirigint a totes les empreses que hi col·laboren. “Nosaltres fem de concentrador, de router en termes TIC”, va aclarir Fradera.

A més, en la seva exposició, el Director General del centre tecnològic barceloní va aprofitar per destacar que l’oferta de serveis de Barcelona Digital assegura la confidencialitat d’informació, l’adaptació a les necessitats dels clients, la rapidesa d’accés al mercat, i l’especialització. 

Com a projectes en què treballa actualment el centre tecnològic, Fradera va anomenar exemples com les iniciatives que es duen a terme entre les TIC i la rehabilitació, permetent que la recuperació de lesions sigui més ràpida; o l’aplicació de tecnologies per la discapacitat aportant solucions específiques de mobilitat per diferents col•lectius.

Carles Fradera va tancar la seva intervenció recordant que Barcelona Digital Centre Tecnològic sempre busca nous clients i alhora nous investigadors.  Va deixar clar també a tots els assistents que els Centres Tecnològics són un àmbit “molt valuós” per a tots els empresaris. Per justificar-ho va utilitzar les lletres inicials del concepte Centre Tecnològic per recalcar la Confiança i el Talent que ofereixen aquest tipus d’espais.


Més de 1.400 empreses instal·lades al 22@Barcelona i 42.000 llocs de treball

El conseller delegat del 22@Barcelona, Josep Maria Piqué, va intervenir abans de tancar el Breakfast, apuntant que l’eix de la innovació ha de ser la constant a seguir i que malgrat la crisi és necessari innovar, internacionalitzar i invertir (amb finançament propi o amb ajuts externs).  

Josep Miquel Piqué, va mostrar-se satisfet després que fa uns dies es presentessin els números del 22@. En total, 1.441 empreses estan instal·lades ja en el 22@ i, des que es va fer l’últim cens, 10.000 persones més treballen en aquestes empreses. La majoria de companyies estan clarament implicades en relacions empresarials de clústers, i el 50% dels seus treballadors són professionals universitaris.


IDEES CLAU

•    És necessari aplicar les propostes innovadores que sorgeixen durant els processos creatius. L’important no és només generar la idea sinó posar-la en pràctica, make it happen.

•    Innovar en el producte és important però no és l’únic. Hi ha més aspectes en què cal incidir quan es parla d’innovació: la manera com es comunica, els canals de distribució, els models de negoci, i la relació amb la competència i les col·laboracions que s’hi estableixen.

•    En la tasca creativa, cal canviar la manera de generar les idees per tal de crear-ne de noves.

•    El més important és observar el client; no el grup al qual pertany aquest client, sinó a la persona en sí, amb les seves especificitats.

•    Si es vol apostar per la innovació cal fomentar l’especialització. Cada empresa ha de buscar el nínxol de mercat on pot ser eficient, i aconseguir ser la millor del món en aquell espai de mercat.

•    Els centres tecnològics apliquen la innovació compartida com a estratègia de competitivitat; potenciar la productivitat i els serveis d’un valor afegit més alt.


ALTAVEU DELS ASSISTENTS

<<M’ha agradat sentir a parlar del cas d’HP. De fet, m’he quedat amb ganes de saber-ne encara més detalls. És interessant veure com des d’aquí mateix, des de Sant Cugat, es desenvolupa un projecte tan gran i de repercussió mundial com el que s’ha exposat aquest matí >>.

<<He assistit a altres 22@Update Breakfast i la veritat és que el d’avui no ha estat dels millors que recordo, pel que fa el contingut. Potser he trobat a faltar una mica més d’aprofundiment en l’exposició del projecte Barcelona Digital>>.
 
<<Conèixer el model de HP ha estat molt interessant. No és aplicable al 100% a totes les empreses, però sí que n’he extret molts consells pel que fa les noves metodologies de treball>>.

<<Fa temps que la nostra empresa dóna voltes al fet de treballar conjuntament amb el Centre Tecnològic de Barcelona Digital. El que he sentit aquest matí m’ha servit per estar-ne més convençut>>.

<<Trobo que està molt bé el cas de HP perquè és un projecte fet a casa; una empresa americana que està aquí i que compta amb unes boníssimes instal•lacions al nostre terreny. Un model més on podem fixar-nos. Les empreses hem de tenir en compte aquests exemples d’innovació>>.


Documentació d'interès:

•    Presentació de Guayente Sanmartín aquí
•    Presentació de Carles Fradera aquí


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte