Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow Resum del 22@Update Breakfast febrer 2009
Resum del 22@Update Breakfast febrer 2009
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
L’Índia: oportunitats de negoci i talent emergent                                 Més de 300 empresaris i emprenedors van participar en el 22@Update Breakfast del passat 19 de febrer per debatre sobre les noves oportunitats de negoci que ofereix l’Índia.
En la sessió del mes de febrer del 22@Update Breakfast, Parameshwar P.Iyer, professor i membre del departament d’estudis de l'Indian Institute of Science, va exposar la situació actual de l’Índia, especificant-ne les oportunitats de negoci i recalcant els reptes que té el país actualment.

La seva intervenció va començar amb la sentència ferma que l’Índia és una de les economies mundials que està creixent més ràpidament. En els últims anys, s’estan obrint nous sectors per a fer-hi inversió i això fa que el país compti amb un mercat de consum prometedor. Amb un sector de serveis que cada vegada guanya més en presència i en importància, l’Índia està incrementant les accions de comerç internacional a un ritme frenètic. La urgent necessitat de renovar les infraestructures es perfila ara per ara com un dels principals handicaps per al desenvolupament definitiu.

Quatre sectors econòmics són claus pel creixement econòmic de l’Índia: el de les TIC, el dels components automobilístics, el farmacèutic i el tèxtil.

El Doctor Iyer va assegurar que l’Índia està molt ben posicionada entre les destinacions mundials que ofereixen avantatges a les empreses que s’hi instal·len; per localització, per costos, per la llengua, i també per les habilitats dels treballadors. També va comentar que el valor de l’oferta que presenta l’Índia com a seu empresarial es basa, sobretot, en l’efectivitat en el cost i en l’alta qualitat; ja que escollir l’Índia com a destinació permet:
  • Trobar molts professionals llicenciats.
  • Disposar de molts recursos tècnics
  • Estalviar en els costos.
  • Reduir el temps de producció (perquè compte amb diferents zones horàries).
  • Augmentar la productivitat en un 10-15%.
D’altra banda, Parameshwar P. Iyer va explicar que les empreses entren a l’Índia pels costos, però s’hi queden i s’expandeixen per la qualitat i el foment de la competitivitat.

“Les empreses entren a l’Índia pels costos, però s’hi queden i s’expandeixen per la qualitat i el foment de la competitivitat”

El repte de l’Índia


Tot i les millores que el desenvolupament econòmic aporta al país, l’Índia té encara molts reptes pendents. D’una banda, la inversió en infraestructures no ha mantingut el ritme que l’economia necessita i, precisament, un desenvolupament de totes les infraestructures, posant atenció a l’explotació del medi ambient i als aspectes culturals, és el requisit immediat al que ha de fer front el país, si vol continuar evolucionant.

D’altra banda, alguns aspectes legals sobre la propietat intel·lectual han de ser també revisats per tal de respondre a les necessitats actuals de l’activitat econòmica del país.

Oportunitats per als inversors estrangers


Amb tot, l’Índia es posiciona com una oportunitat atractiva pels inversors estrangers. Seguint les particularitats del país, els empresaris que estan pensant en invertir-hi cal que es plantegin una estratègia també particular, una estratègia ‘Índia’.

Entre les característiques que condicionen les opcions de mercat hi ha, per exemple, l’enorme extensió del territori –representa aproximadament el 82% de l’extensió del continent europeu–, o la diversitat de llengües que s’hi parlen –quasi tantes com en el conjunt del continent europeu–, tot i que l’anglès és la llengua quasi oficial. Valorant aquestes dades, el professor de l’Indian Institut of Science, Parameshwar P. Iyer, advertia que les empreses no només han de fer l’esforç de trasplantar estratègies sinó que cal que triïn les millors relacions empresarials, el millor model regional, les tècniques més globals, i conceptualitzin els productes específics de l’Índia. A més, el Dr. Iyer també va voler remarcar la importància d’optimitzar la combinació entre directors emigrants i el talent local.

L’índia necessita empresaris
que es beneficiïn de les noves oportunitats i que creïn llocs de treball. Durant els propers 10 anys, entre 110 i 130 milions d’indis buscaran un lloc de treball.

El professor de l’Indian Institut of Science, Parameshwar P. Iyer, va concloure la seva intervenció valorant el futur del país: “Jo crec que l’Índia té una extraordinària piscina de talent amb un potencial pràcticament sense límits per convertir-se en empresaris”.


L' innovador 22@ del mes: Enric Solé, fundador i director general de l’empresa Sitmobile

L’empresari convidat a exposar la seva experiència en l’edició de febrer del 22@Update Breakfast va ser l’impulsor de l’empresa Sitmobile, una empresa que actua com a proveïdora d’accés i de solucions de mobilitat, i que té presència a l’Índia. El seu fundador i actual director general és Enric Solé, que abans d’exposar la seva experiència va deixar clar que expandir-se a l’Índia és una temptativa “molt molt interessant!”.

Sitmobile va iniciar la seva relació amb l’Índia l’any 2005. Va ser amb un businessbridge a Mumbai i Bangalore, organitzat per la Cambra de Comerç. El primer que va fer Sitmobile va ser un projecte amb una empresa d’allà. Pocs mesos després Sitmobile acabaria comprant una part de la companyia que poc a poc va convertir en la seva principal proveïdora. Després d’uns primers 18 mesos de treball conjunt molt bons van deixar d’estar “alineats”. Com a solució, Sitmobile va decidir organitzar-se pel seu compte i ampliar l’activitat a l’Índia (ventes i support, no sols desenvolupament).
Vam entendre ràpidament que l’Indian Market és un mercat molt diferent a l’espanyol”, explicava Enric Solé. El director de Sitmobile va assegurar que la seva empresa va decidir inicialment anar a l’Índia pels costos, però que ràpidament van veure que no només serveix per baixar costos sinó que també serveix pel desenvolupament.

Finalment, Sitmobile va ubicar la seva oficina a Kerala, una ciutat del sud de l’Índia amb bones universitats i bones comunicacions. La qualitat de vida és alta, hi ha 100% d’alfabetització i no hi ha els índexs de misèria que hi ha en altres parts de l’Índia. Actualment, les grans ciutats com Mumbai, Bangalore o Delhi ja són relativament cares. “Kerala ens oferia la nova oportunitat de trobar molts professionals i costos baixos, encara”, puntualitzava el Director de la companyia. Pel que fa als recursos humans, l’Índia compte amb una gran quantitat de professionals amb gran talent, ambició i capacitat de treball.

Per tant, l’estratègia que Sitmobile ha escollit a l’Índia ha estat una opció d’insourcing: captar fora talent que aquí no és fàcil trobar i a la vegada optimitzar costos.

“Si aconsegueixes ser competitiu a l’Índia, que és molt complicat, podràs ser competitiu a l’Àsia i a l’Àfrica”

“Si algú vol només reduir costos, que vagi a Amèrica del Sud; si algú vol millorar i desenvolupar-se globalment, que vagi a l’Índia”


El responsable de Sitmobile va explicar que com la cultura índia és molt diferent a la europea i la d’Amèrica del Sud és bàsic començar per portar treballadors indis cap aquí Espanya, treballant a la teva empresa, i després marxar cap allà; “T’entenen i t’ajuden”, concretava Solé.

L’innovador del mes de febrer va recordar, abans d’acabar el seu discurs, que el gran avantatge del mercat indi és l’oportunitat de trobar professionals que sempre pensen amb perspectiva de negoci internacional. “Si algú vol només reduir costos, que vagi a Amèrica del Sud; si algú vol millorar i desenvolupar-se globalment, que vagi a l’Índia; reduiràs costos però guanyaràs moltes més millores, podràs acabar venent en el mercat global”, va declarar el fundador de Sitmobile, tancant així la seva aportació a la jornada d’ahir.

Per últim, el director de l’Àrea d'Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep M. Cervera, va comentar que la Cambra intensifica els intercanvis globals creant ponts amb l'Índia, i per aconseguir-ho ofereix facilitats per a promocionar el desenvolupament i l’expansió internacional del comerç de Barcelona. Amb aquest objectiu, la Cambra promou diversos programes com el Plug & Play programme, el Forfait international, el Programa MIT-Spain, el Tech Bridge, el Landing, etc.

Josep M. Cervera va voler incidir en la idea que Barcelona ha de donar-se a conèixer més al món; presentar-se a la resta de món per tal d’obrir-se i facilitar una expansió comercial globalitzada. Cervera va sentenciar que si s’aconsegueixen establir contactes amb l’Índia s’obre la porta al mercat del país. “Allà a l’Índia, si algú et recomana, ja està tot fet!”, explicava el director de l’Àrea d'Internacionalització Empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona.

“Allà a l’Índia, si algú et recomana, ja està tot fet!”

Per concloure, Josep M. Piqué, conseller delegat de 22@Barcelona va agrair la presència d’alguns estudiants indis presents a l’acte, que van poder participar en el torn de preguntes adreçades als conferenciants. Alhora, va anunciar la propera cita que proposa el 22@Barcelona i KimBCN: una jornada sobre nous mercats del coneixement i la innovació que es farà el divendres 27 de febrer.


IDEES CLAU


  • L’Índia és una de les destinacions mundials que més avantatges ofereix a les empreses que s’hi instal•len, per localització, per costos, per la llengua i també per la qualitat dels treballadors.
  • Les empreses entren a l’Índia pels costos, però s’hi queden i s’expandeixen per la qualitat i el realçament de la competitivitat.
  • L’Índia reuneix una gran quantitat de professionals amb gran talent, ambició i capacitat de treball.
  • Si es vol només reduir costos es pot invertir a Amèrica del Sud, si es vol millorar i desenvolupar-se globalment  millor anar a l’ Índia. Es redueixen els costos i s’entra en el mercat global”.
  • Barcelona ha de donar-se a conèixer, presentar-se a la resta de món per tal d’obrir-se i facilitar una expansió comercial globalitzada.


ALTAVEU DELS ASSISTENTS


<<És la segona vegada que assisteixo a un Breakfast 22@Update i la veritat és que és interessantíssim, tant per les coses que s’aprenen com per les relacions que et permet establir, els contactes. L’anglès no ha estat cap tipus d’impediment per seguir la jornada>>.

<<Molt interessant la sessió d’avui perquè s’ha exposat tot des d’una vessant pràctica molt orientada a la realitat. El fet que s’hagi fet en anglès ha estat un valor afegit; si es vol internacionalització, no queda més remei!>>.

<<Actes com aquest serveixen per interactuar entre espanyols i indis, per acostar-nos més, per comparar mercats i estratègies comercials. Sí, se n’haurien de fer més, per descomptat!>>

<<La veritat és que el fet que fos en anglès ha estat un impediment, ens hagués servit més en català!. Però ens ha estat útil tant per adquirir coneixements com per fer contactes>>.

<<Potser hi he trobat a faltar més exemples pràctics i més interacció entre conferenciants, empresaris, estudiants... La idea del Breakfast és perfecte, senzillament perfecte! Precisament estic tirant endavant un nou projecte d’empresa que ofereixi assessorament a les empreses de l’Índia que vulguin assentar-se a Barcelona, així que l’acte d’avui ha estat ideal!>>.


Documentació d'interès:Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte