Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast novembre 2008
22@Update Breakfast novembre 2008
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Internacionalització: única manera de sobreviure en un entorn global.                  


En un entorn globalitzat, on el canal de comunicació és Internet, no es pot pensar de manera local. Les empreses han d'obrir-se a l'exterior, entrar en contacte amb altres mercats, buscar el talent fora dels seus propis recintes i incorporar altres experiències al seu quefer quotidià per millorar el treball i funcionament propis. En aquest sentit, tant la internacionalització com l'open innovation esdevenen elements claus i decisius per al desenvolupament de les companyies.

22@Update Breakfast novembre 2008


En l'edició de novembre del 22@ Update Breakfast, Pedro Moneo, CEO d'Opinno, Open Innovation, va centrar la seva ponència en la internacionalització de la tecnologia en el nou context econòmic.

A fi d'entendre la proposta d'Opinno, Moneo va sintetitzar en quatre punts el panorama actual en què la companyia desenvolupa la seva activitat:
 1. El repartiment de poder, prosperitat i creixement evoluciona de manera diferent. Fa vint anys, el 39 % del PIB mundial provenia dels països emergents. En canvi, en l'actualitat és pràcticament la meitat i creixerà els propers anys. D'altra banda, el món s'ha tornat multipolar, ja que hi ha molts pols d'interès emergents i especialitzats que poden ser útils per a la pròpia empresa. Per això, és important per a les companyies saber en què s'especialitzaran i com es posicionaran a escala mundial. ..A més, no sols vull ser un pol per les meves idees, sinó que vull convertir-me en un imant, principalment de talent; vull que aquest arribi al meu pol, s'hi estableixi, creixi i sigui fidel.., comenta Moneo.

 2. El concepte d'internacionalització ha canviat. Fa uns anys, a Espanya, era l'equivalent d'exportació; no obstant això, ..ara s'ha d'entendre com un canal de dues direccions, que principalment ens ha de comunicar mitjançant les paraules talent i coneixement.., afirma Moneo; es tracta de saber localitzar el talent i intercanviar-lo. D'altra banda, s'està creant una enorme població de nous consumidors, clients que estan en regions emergents i als quals possiblement no es presta l'atenció deguda. A més a més, cal tenir en compte que les empreses tecnològiques han de sortir al mercat ràpidament .perquè poden tornar-se obsoletes en molt poc temps. sabent quin sector d.aquest mercat és més receptiu als seus productes.

 3. El context econòmic actual és molt particular: la crisi. Té abast global i afecta des de les empreses més consolidades fins al consumidor final. Això obliga a plantejar-se nous models de negoci. D'altra banda, l'estalvi ha minvat, la ràtio d'endeutament de projectes i persones ha crescut i, addicionalment, els productes que s'han finançat no estan relacionats amb el valor real ni amb el risc que impliquen aquestes inversions. Això comporta una sèrie de problemes que afectarà prou les inversions i, per tant, la tecnologia. Se sofisticaran molt els mètodes d'anàlisi a l'hora de realitzar inversions, i probablement desapareixeran intermediaris. Els fons d'inversió entraran en joc en les etapes més consolidades del projecte i les empreses hauran de demostrar que el pla de negoci serà rendible en poc temps.

 4. Innovació oberta. És gairebé una obligació per a un món global i multipolar. Les persones ja no es queden gaires anys en la mateixa empresa, els cicles del mercat són més curts i cal innovar més ràpidament. Cada vegada s'està produint tecnologia més avançada i complexa, i no es pot treballar de manera aïllada; cal l'ajuda de l'exterior, aprofitar la intel.ligència que hi ha a fora i incorporar-la a l'empresa.
Per a participar en un àmbit global, la internacionalització i la innovació oberta no són una opció. ..S'ha de jugar globalment, de manera oberta, factible i real i, a més, fer-ho en totes aquestes dimensions, sense restringir-se a l'explotació.., conclou Moneo.

Opinno desenvolupa la seva feina en aquest entorn. És un accelerador de negocis privat que té les seves seus a Madrid i San Francisco. Utilitza mètodes adquirits en el Silicon Valley i l'àrea de Boston per a escurçar el temps de llançament i potenciar l'èxit d'aquestes noves empreses de base tecnològica, des de la seva fase més embrionària fins a la inversió de capital de risc, sèrie A. L'empresa compta amb cinc línies de negoci:
 1. Estratègia i innovació corporativa: aporta a les empreses de perfil tecnològic i organismes públics o privats d.R+D els elements crítics per al seu llançament al mercat. En aquest sentit, se cerca crear una estratègia comercial que pugui incloure des de la venda o llicenciament d'una patent fins a la implementació en un altre país i la consecució de fons d'inversió per al creixement no orgànic. L'objectiu és ..potenciar les empreses un 15 % més sobre tot el que estan produint.., aclareix Moneo.

 2. Acceleració de negocis: primer, es coneixen els fons públics o privats que poden recolzar una determinada empresa; segon, s'intenta enllestir juntament amb l'emprenedor un model de negoci més treballat, a fi de protegir la patent a escala internacional; tercer, es busquen .aliats., emprenedors que hagin llançat campanyes semblants en el passat i, finalment, s'intenta localitzar un representant local en un altre país i es cobra una tarifa de sis mesos, fins que existeix la inversió de risc.

 3. Technology Review: s'ha arribat a un acord amb el MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts) per a publicar a Espanya i Llatinoamèrica la seva revista en versió online.

 4. Plans de negocis.

 5. Club d'emprenedors.
Com a innovador del mes, Lluís Font, CEO d.NTRglobal, va presentar la seva empresa. Es tracta d'una multinacional catalana creada l'any 2000, poc després de la davallada de les ..com.. El projecte va tenir èxit gràcies a la inversió de diversos fons. Des de l'inici, va rebre el suport de la família catalana Casanovas; més tard, de Highgrowth (dedicada a empreses emprenedores), Elaia Partners (dedicada a empreses de programari), Debaeque Capital i, finalment, Kennet Partners i Atles Venture, que van invertir 22 M. per a la internacionalització de la companyia.

Actualment, la companyia compta amb oficines als EUA, Regne Unit, França, Itàlia, Espanya, Japó, Holanda, Brasil i Dubayy. Té 280 empleats, en 25 països diferents, amb un 80 % de la plantilla no espanyola. Compta amb 14.000 clients corporatius a tot el món i un creixement de la facturació en els últims quatre anys del 60 %. ..Se'ns considera la segona companyia més gran en suport remot a tot el món; som líders a Europa, un dels cinc primers jugadors als EUA, i l'únic jugador que ho fa a escala mundial.., afirma Font.

Les característiques del model de negoci d.NTRglobal es poden sintetitzar en les següents paraules de Font: ..Pensem globalment, però actuem localment..; és a dir, la companyia actua a tot el món i no sols a Espanya, però quan s'instal.la en un país contracta personal local per vendre i oferir els seus productes en l'idioma del lloc. A més a més, la companyia té una altra característica particular i definitòria: no ven programari, sinó que el lloga; és a dir, es tracta d'una empresa que ofereix programari com a servei. És, per tant, un model rendible que permet tenir una facturació predictible.

Els productes amb què treballa són els següents:
 1. NTRsupport: proporciona suport tècnic remot a tots els clients o empleats d'una determinada empresa. Un tècnic pot accedir des de qualsevol part del món a l'ordinador d'un client que té problemes i solucionar-los-hi en menys de deu segons.

 2. NTRadmin: administra tots els ordinadors, servidors i portàtils dins i fora de la LAN de l'empresa. Es pot, per exemple, actualitzar l'antivirus en milers d'ordinadors d'una mateixa empresa en quinze minuts.

 3. NTRconnect: permet treballar amb l'ordinador des de qualsevol PC, MAC o pocket PC connectat a Internet. Un client pot accedir a l'ordinador de l'oficina o de casa amb tota seguretat des de qualsevol lloc.

 4. NTRmeeting: permet a qualsevol persona establir reunions online de fins a trenta persones a qualsevol part del món.
La tecnologia que ofereix NTRglobal permet a les empreses estalviar en costos (viatges, hotels, etc.) i té un retorn molt elevat, amb la qual cosa recuperen la seva inversió inicial.

Lluís Lluch, director de promoció internacional de la Cambra de Comerç de Barcelona, es va centrar en el paper de les institucions en la internacionalització i atracció d'empreses del sector TIC.

L'Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona han estructurat els seus productes en tres grups:
 1. Acompanyament de les empreses a l'exterior a fi que coneguin els nous mercats internacionals. La idea és que les empreses puguin fer negoci en altres països, i que les institucions puguin importar els casos d'èxit quant a funcionalitat i coordinació d'institucions.

 2. Atracció de talent cap a Barcelona. La internacionalització requereix la incorporació de gent de tot el món a les empreses espanyoles, perquè poden servir com a punt d'enllaç amb el seu país d'origen.

 3. Inversió internacional. És necessària per a la internacionalització de l'economia. El futur no rau a les empreses d'Alemanya, Suècia o els EUA, sinó als països emergents: Brasil, Índia, Rússia i Xina. És important anar a cercar aquelles empreses que encara no són multinacionals, però que ho seran aviat. ..Volem que les empreses de Barcelona tinguin l'opció de ser sòcies d'aquestes empreses per a establir-se aquí.., assegura Lluch.

Finalment, Josep M. Piqué, conseller delegat del 22@Barcelona, va assenyalar les novetats del districte, entre les quals destaquen:
 • 23.000 persones es van acostar a l'estand del 22@Barcelona al Barcelona Meeting Point.

 • Amb la col.laboració de la Fundació Barcelona Media, s'ha potenciat un 22@Barcelona totalment virtual, que serà la base per a l'Expo 2012 a Xangai.

 • Més de 100 empreses han participat en la Jornada sobre tecnologia organitzada per l'Agència Espacial.


IDEES FORÇA


La Cambra de Comerç de Barcelona, juntament amb l'Ajuntament, ajuden les empreses a internacionalitzar-se a través de viatges pont que permeten que les companyies coneguin nous mercats i facin negocis.

Opinno és un catalitzador de negocis tecnològics que aporta a les empreses de perfil tecnològic i organismes públics o privats d.R+D tots els elements crítics per al llançament de les seves empreses al mercat.

NTRglobal és una multinacional catalana d.R+D que desenvolupa programari en el camp de les tecnologies de la informació i ofereix a les empreses serveis d'assistència tècnica remota, administració remota de xarxes i accés remot als ordinadors.OPINIONS DEL PÚBLIC


..Considero que les xerrades han estat interessants, en donar-nos una opinió d'empreses internacionals. És un sector que a dia d'avui és una mica puixant, aquí a Barcelona...

..Va bé algun exemple d'experiències positives, sobretot per la sensació que hi ha de pessimisme generalitzat. Està bé que mostrin experiències de models que han estat reeixits, per tenir idees i fer el nostre dia a dia...

..M'ha semblat molt interessant. La xerrada d.NRTglobal ja l'havia sentit en un altre context, per a un MBA Internacional. I té coses força interessants...

..La primera intervenció de Pedro Moneo ha estat molt interessant. Com crear un negoci. sobretot el dels pols. Crear pols i tractar d'atreure el talent. Després el cas d'èxit; com, partint de poc, crear alguna cosa prou gran. M'interessa força, perquè estem creant una empresa i volem seguir aquest procés.>>INFORMACIÓ EXTRA
 • Open Innovation és un terme promogut per Henry Chesbroug, professor i director executiu del Center for Open Innovation a Berkeley. La idea central és que, en un món on el coneixement està àmpliament distribuït i difós, les empreses no poden basar-se únicament en allò que es descobreixi al seu propi centre d'investigació; han de comprar o concedir en llicència la innovació a través de l'intercanvi amb altres empreses.

 • Technologyreview.com és una revista tecnològica publicada per Technology Review Inc., una empresa de mitjans independent dirigida pel Massachusetts Institute of Technology. És la revista de tecnologia més antiga del món (1899). El seu objectiu és promoure el coneixement de les tecnologies emergents i analitzar l'impacte comercial, social i polític.

 • Silicon Valley és un terme encunyat pel periodista Don C. Hoefler el 1971. Silicon (silici) al.ludeix a l'alta concentració d'indústries .a la zona. relacionades amb els semiconductors i les computadores. Valley fa referència a la vall de Santa Clara i els seus voltants, ambdós costats de la badia, on s'han instal.lat moltes indústries.

Podeu descarregar les presentacions de l'acte als següents links:
 • Presentació de Pedro Moneo, CEO d'Opinno, fent clic aquí (3 Mb)
 • Presentació de Lluís Font, CEO de NTRglobal, fent clic aquí (5 Mb)
Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte