Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast juliol 2008
22@Update Breakfast juliol 2008
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Noves formes de consum en l'era digital                                 

Les noves tecnologies han canviat la manera de relacionar-se dels joves amb els continguts i entre ells mateixos. Es mouen tothora en xarxes socials, es comuniquen amb més rapidesa, comparteixen, expressen els seus pensaments i emocions, i sobretot poden fragmentar, seleccionar i decidir la informació i/o el producte a consumir. La immediatesa i la velocitat són parts essencials d'aquesta nova forma de consum que les empreses hauran de tenir en compte, si volen que els seus productes tinguin entrada en aquest col.lectiu.
En l'edició de juliol del 22@ Update Breakfast, Jeroen Boschma, director creatiu de Keesie, va centrar la seva exposició en allò que anomena generació Einstein; és a dir, la de les persones nascudes d.ençà del 1988 i que arran dels avenços tecnològics es comuniquen, relacionen i interactuen d'una manera diferent de la de les generacions anteriors.

Keesie és una agència internacional de comunicació, assessoria i publicitat que centra el seu treball en els joves. Per això, estudia tant l'àmbit en què aquest col.lectiu es mou (família i escola) com els seus hàbits i valors. L'objectiu és poder oferir solucions creatives i enginyoses que els joves incorporin al seu món.

Boschma ressalta la importància de conèixer els nous hàbits per a poder realitzar una campanya publicitària. Abans de la generació Einstein, la publicitat s.adreçava als pares, ja que eren ells els qui decidien què compraven als seus fills. Ara, però, els joves tenen més informació i la campanya s.ha d'orientar cap a ells, com a consumidors. Per tant, cal aprendre les regles per les quals es guien per poder entrar en el seu món.

Per als joves d'avui l'ordinador no és una novetat, forma part de la seva quotidianitat. A més a més, viuen en una xarxa social tota l.estona a través d'Internet, el mòbil, etc.; tenen una gran capacitat de comunicació i necessiten expressar els seus sentiments i el que pensen. D'altra banda, la manera d'accedir al coneixement ja no prové d'una font única, i tampoc no els afecta el fet de no saber una cosa, perquè simplement tenen prou a conèixer a la xarxa algú que la sàpiga i els la comuniqui. Un altre aspecte a ressaltar és que aquesta generació està acostumada a la immediatesa: la comunicació és molt veloç i el poder de concentració reduït.

En aquest context, és important que la publicitat els transmeti que el producte que se'ls està oferint és important per al seu món; els ha d'oferir una raó per la qual l.hagin d'acceptar en la seva quotidianitat. Les empreses s.han de preguntar ..quina és la raó de ser per a ells?.., afirma Boschma.

Com a innovador del mes, Hernán Scapusio, fundador i director de l'empresa Communi.tv, va fer referència a les noves formes de consum del sector audiovisual i a la necessitat que les empreses s'adaptin a aquesta nova realitat.

Communi.tv (CTV) és una empresa que presta els seus serveis a portals audiovisuals, webTV, ràdios digitals, TDT i mòbils; gestiona nous models de publicitat i pagament a través de la participació interactiva i dels nous models de distribució de continguts.

Des de fa uns anys, s'està produint un canvi en la forma en què les noves generacions es relacionen amb els mèdia i en consumeixen els continguts, especialment com a conseqüència de l'aparició d'Internet. No obstant això, hi ha hàbits que perduren tot i el pas del temps i que són fonamentals: escoltar música, jugar o contar històries. Són tres eixos en què cal treballar a l'hora de dissenyar nous productes. Per això, el videojoc acaba sent un model d'identificació, per tal com incorpora les tres coses en la seva interacció amb l'usuari.

Allò que en realitat està canviant no és el contingut, sinó com els joves (aquest nou perfil d'usuari) s.hi relacionen. L'ordinador és l'element a través del qual s'accedeix a la televisió, als diaris, al messenger, al correu. Per tant, l'usuari és una persona capaç de realitzar diverses accions al mateix temps i pot triar què vol veure, la durada i les activitats que farà simultàniament, cosa que altera el concepte tradicional de publicitat. Es tracta d'una comunicació més dinàmica que en temps anteriors, però que, tot i això, conviu amb les formes tradicionals: es pot veure una sèrie mentre es xateja amb els amics, fer comentaris i, sobretot, seleccionar i fragmentar.

En aquest sentit, CTV es dedica a oferir nous programaris per als continguts a fi d'organitzar-los i donar-los una nova dinàmica, perquè, en paraules de Scapusio, ..l.important no és només produir contingut, sinó organitzar-lo... Els nous usuaris no volen haver d'ordenar la informació, cercar-la, resumir-la... allò que volen és trobar-la organitzada per poder navegar i localitzar exactament el que busquen. Un altre element important que s.ha de tenir en compte a l'hora de crear contingut és el seu caràcter local. Cal contextualitzar la informació perquè sigui atractiva, ja que, si una cosa té Internet, a diferència dels mitjans tradicionals, és la possibilitat d'analitzar els hàbits de consum dels usuaris finals. I ja que, segons comenta Scapusio, ..la comunicació audiovisual afecta totes les empreses.., farà falta estudiar les noves necessitats per donar respostes encertades que catalitzin els nous hàbits i valors que s'estan produint en la societat.

Per finalitzar la sessió de juliol, Miquel Piqué, conseller delegat del 22@Barcelona, va assenyalar les novetats del districte:

  • Realització de dues xerrades obertes a l'Espai Trobades Digitals: «Cultura lliure i nous mercats» i «Xarxes, tecnologies i relacions ciutadanes».
  • Signatura d'un conveni amb la Generalitat per a refermar els clústers TIC, mèdia, bio i energia.
  • Preparació d'una delegació per assistir al World Economic Forum, a Tianjin, Xina.
IDEES FORÇA


Quan les empreses vulguin oferir productes a la joventut, s.hauran de plantejar la seva raó de ser, buscar un motiu que engresqui aquest col.lectiu a incorporar al seu món allò que se.ls ofereix.

El que realment està canviant en l'ús dels mèdia no és el contingut, sinó la manera com les noves generacions s.hi relacionen.

Els joves viuen tothora immersos en xarxes socials, facilitades per les noves tecnologies, la qual cosa els permet compartir, comunicar-se i seleccionar la informació d'una manera diferent de la de les generacions anteriors.OPINIONS DEL PÚBLIC


..A mi, m.ha semblat interessant sobretot la segona xerrada sobre aquest nou enfocament que es dóna als continguts; fins i tot .a casa. aquest canvi: l'ús de l'ordinador que fan els nois de 15 i 16 anys. Això, per als qui ens dediquem a la publicitat, canvia radicalment, perquè aquest públic té l'atenció disseminada en llocs molt dispars i fa un consum molt més interactiu. I també són ells els qui gestionen el temps de la comunicació. D.altra banda, m'agradaria que es parlés de com això canvia l'enfocament de les agències de publicitat, a l.hora de donar resposta a aquesta nova forma de consum..>

..Molt bé. És una manera de comparar. La televisió ens emet, però no té el resultat d.allò que vol el públic, i a Internet aquest el veu al moment, amb molta més rapidesa. Aleshores cal trobar els mitjans perquè aquestes necessitats dels teleespectadors, que tenen localitzades tan ràpidament a Internet, les puguin tenir també a la televisió...

..La xerrada ha estat instructiva i curiosa. Són conceptes no tan propers al meu treball..>


INFORMACIÓ EXTRA
  • Les xarxes socials són formes d'interacció social caracteritzades per l'intercanvi dinàmic entre persones, grups i institucions: un sistema obert que es va construint a partir del conjunt de persones que s'identifiquen pel que fa a problemàtiques i necessitats. En el cas d'Internet, podem interactuar amb persones que no coneixem i que no estan presents en el mateix espai, quedant-nos a més a més en l'anonimat. Alguns exemples d'aquestes xarxes són: Neurona, Facebook, MySpace, MEETin.
  • El 27 de maig del 2008 va sortir a la venda el llibre Generación Einstein, de Jeroen Boschma i Inez Groen. Va obtenir el Premi Neerlandès de Literatura de Màrqueting 2006 que concedeix la Plataforma per a la Innovació en Màrqueting (PIM). Recull deu anys de converses amb nens i joves de fins a 18 anys sobre diversos temes, aporta una descripció detallada d'aquesta nova generació i de les seves característiques específiques, i ofereix solucions per a poder se comunicar amb ells d'una manera realment efectiva.

Podeu descarregar la presentació de Communi.tv, fent clic aquí (1,8 Mb)
Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte