Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast setembre 2008
22@Update Breakfast setembre 2008
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
Open innovation, una nova forma de col·laboració.                  


L'era d'Internet obre les portes a formes de comunicació que mai no s.havien vist amb anterioritat. La creació de xarxes, la possibilitat d'accedir a especialistes de tot el món, el canvi constant en l'economia i el desenvolupament tecnològic obliguen les empreses a replantejar-se el model tancat amb què han estat investigant i produint, i a pensar en la necessitat de col.laborar i cercar el talent més enllà dels seus propis recintes.
Dins l'edició de setembre del 22@ Update Breakfast, Franc Ponti, consultor en creativitat i innovació aplicada a l'empresa i professor d'EADA, va presentar el tema «Open Innovation».

El terme innovació fa referència a la capacitat de generar idees originals en diversos àmbits, com ara els serveis, els productes, les estratègies, els descobriments de nous mercats... Idees que han de provocar un augment de valor en allò que s'està fent. La innovació pot ser oberta o tancada; és a dir, intentant la col.laboració i l'intercanvi, o treballant a l'empresa de portes dins.

L'aparició d'Internet i, de bracet, la capacitat de generar xarxes de col.laboració, ha produït un canvi radical en la manera en què les empreses es relacionen entre si i en la forma de buscar talent. Open innovation implica un canvi de mentalitat que es pot resumir en els principis següents:
 • La creença que sempre hi haurà més talent fora de l'empresa.
 • La presa de consciència que no es tenen prou recursos i cal explorar, posar se en contacte amb l'exterior.
 • L'important no és només la idea, sinó també tenir un model de negoci.
 • L'opinió ha de formar-se sobre la base d.allò que hi ha a l'entorn que ens envolta.
 • És important l'opinió de la gent jove, atès que pot tenir un altre enfocament.
Es tracta de no treballar aïllat ni pensant que tot el coneixement és dins l'empresa mateixa, sinó que «cal fer un esforç per aprofitar la intel.ligència col.lectiva», comenta Ponti. No tan sols és important saber utilitzar allò que ens envolta, sinó fomentar la col.laboració i evitar crear un ambient secret i tancat com passava fins ara.

Són diversos els exemples d'empreses que actualment treballen amb el concepte d'open innovation, entre els quals destaquen:
 • InnoCentive, una empresa que ajuda a fer R+D, connectant les companyies, les institucions acadèmiques, el sector públic i les organitzacions sense ànim de lucre. Té un programa, anomenat Connect & Develop, que permet contactar per la xarxa amb una base de 157.000 col.laboradors-especialistes de tot el món a canvi de compensacions.
 • Jones Soda, una empresa típica d.allò que es coneix com a social business; és a dir, que es troba inserida en el seu entorn social. Les etiquetes de les ampolles són dissenyades per milers de persones que entren en contacte amb l'empresa a través de la web. En trien les més atractives i les col.loquen a les ampolles. Fins i tot, pagant, es pot obtenir un pack d.ampolles amb un disseny propi.
 • Wikipedia (Viquipèdia), una enciclopèdia virtual, un fenomen de la col.laboració, amb informació força contrastada. Té 1.300.000 usuaris registrats i podem trobar els seus articles en 250 idiomes.
 • IBM, que planteja cada cert temps una jamming session a tot el món. Llança reptes d'innovació; per exemple, com utilitzar els productes IBM de manera radicalment diferent, per la qual cosa ofereix recompenses de 100.000 dòlars. En la darrera crida van participar 53.000 persones.
Com a innovador del mes, Antoni Paz, director executiu de Kimbcn, va presentar aquesta fundació, que compta amb un equip de vint persones que treballen en mercats, innovació i coneixement; són professionals que tenen diferents orígens, formació i experiència professional.

La fundació, de caràcter privat, té com a objectiu aportar valor tecnològic a les empreses i entitats, tot oferint solucions per a les diverses fases de la cadena de valor; és a dir, des de la recerca fins a la comercialització, passant pel desenvolupament i la protecció.

«Som una experiència de l'open innovation», afirma Paz, ja que la fundació s'ha creat el 2006 a partir d'un projecte comú entre la Cambra de Comerç de Barcelona i el Parc Tecnològic de la UPC. L.objectiu és accelerar el procés de canvi, i fomentar la col.laboració, per «evitar la competència absurda entre diferents empreses que es troben a vint quilòmetres de distància i que no s'adonen que el seu competidor és a milers de quilòmetres», conclou Paz.

És important considerar la innovació com una activitat diària i no com una cosa extraordinària. Les empreses que ho entenen així són les que més progressen, especialment en un present caracteritzat pel canvi i la situació turbulenta dels mercats, de les empreses i de l'economia. En el mateix sentit, és indispensable treballar en col.laboració, cercar el talent en diferents fonts i gestionar-lo. I, sobretot, intentar que la innovació en R+D també ho sigui quant al model de negoci, mirant d.evitar que la patent intel.lectual acabi sent una trava per a la sortida de les noves idees al mercat.

A Europa falta innovació. Les causes en són dues: la manca de diners i la mala gestió d'aquells dels quals es disposa. S'inverteixen diners per generar coneixement, però aquests no reporten al seu torn diners, ja que no es produeixen nous models de negoci perquè els recursos invertits retornin. Per això, és important gestionar des d'una empresa privada, amb objectius independents, la transferència de tecnologia a les empreses, cercant d'aquesta manera l'especialització per tal que la generació de coneixement sigui més eficaç. En aquest sentit, Kimbcn treballa amb l'oferta i la demanda local buscant el patrimoni tecnològic que les companyies necessiten als centres d'investigació nacionals.

Per la seva part, Agustí Ten, vicepresident de l'associació 22@Network, va explicar que el districte compte en aquest moment amb més de vuitanta empreses i que de les darreres que s.hi han incorporat destaquen: Bau, Escola Superior de Disseny; Innotalentum; SINC i CETUC. A més a més, va assenyalar que durant el mes d'octubre i part de novembre tindrien lloc les sessions següents: 22@Voluntariat, Districte Digital, Benvinguda a les empreses del districte, 22@Staying in company i Inside 22@ (Mostra d'Arts Visuals i Músiques Contemporànies de Barcelona).

Per finalitzar, Vicente Guallart, director de l'IAAC (Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya) va presentar aquesta entitat. Es tracta d'un centre internacional d'educació, investigació i desenvolupament orientat a l'arquitectura. Aquesta fundació privada desenvolupa el Màster en Arquitectura Avançada en col.laboració amb la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), al qual assisteixen estudiants de tot el món.

«Treballem amb la idea de fer edificis autosuficients que generin el 100 % de l'energia que consumim», comenta Guallart. Per això, el concepte que tenen de l'arquitectura és ampli, i abraça diverses escales d'anàlisi territorial i desenvolupament urbà, com també diferents projectes arquitectònics, realitzacions digitals i entorns informatius.

IDEES FORÇA


La innovació oberta parteix de la creença que sempre hi haurà més talent fora de la pròpia empresa. Per això és important la col.laboració i l'intercanvi.

La innovació no ha de centrar-se només en R+D, sinó també en els nous models de negoci per a aconseguir que la inversió en coneixement retorni en forma de diners.

L'era d'Internet ha provocat un canvi en la manera de concebre el coneixement i en la forma d'interactuar. La creació de xarxes permet a qualsevol persona connectar-se amb especialistes de tot el món.OPINIONS DEL PÚBLIC


«Molt interessant l'exposició de la innovació oberta. És un concepte que no coneixia i que ha aportat coses addicionals al meu coneixement.»

«Molt bé; em va encantar la iniciativa del Breakfast. Boníssima la iniciativa del 22@ i el 22@Network per l'interès i el contingut d'avui, «Open Innovation» .una iniciativa empresarial que té molt a veure amb l'aportació de valor tecnològic a les empreses.... i pel lloc, que és una passada.»

«Molt interessant dins l'àmbit de la innovació. La innovació és el futur pel qual hem de passar totes les empreses, si volem ser sostenibles. Totes les aportacions, per part de persones amb tant de coneixement, ajuden moltíssim les empreses d'aquest districte a poder col.laborar i avançar en aquests temps que són tan difícils.»INFORMACIÓ EXTRA
 • El 22@Voluntariat és una iniciativa en què poden participar totes aquelles persones que integren el 22@Network per col.laborar amb els projectes socials, educatius i culturals que es duen a terme a les diverses entitats i associacions del districte de Sant Martí: acompanyament de persones amb mobilitat reduïda, alfabetització digital, pràctica del castellà o català amb persones nouvingudes, etc.
 • 22@Staying in company és un projecte que pretén que els millors estudiants puguin fer pràctiques en empreses innovadores del districte. Té com a objectiu atreure, retenir i connectar el talent local i internacional amb les empreses, per potenciar la producció i la innovació.
 • Jamming session. La definició d'una jam session .o sessió d.improvisació. prové de George Frazier; segons la Viquipèdia fa referència a «la improvisació musical en melodies conegudes, sense cap mena de preparació prèvia [...] un fragment curt, improvisat lliurement, per tot el grup». Aquest terme ha passat a l'àmbit empresarial. Per a IBM, una jam consisteix en l'eina Web 2.0 per a la col.laboració en els negocis. Es tracta d'una conversa online multitudinària que dura 72 hores, al voltant de qüestions crítiques i estratègiques de negocis, on s'analitzen tendències emergents en temps real. La primera sessió d'IBM va tenir lloc el 2001, amb un brainstorming global a la recerca de noves oportunitats de negoci.

Podeu descarregar la presentació de Franc Ponti, fent clic aquí (663 Kb)

Podeu descarregar la presentació de Kimbcn, fent clic aquí (4,2 Mb)
Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte