Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast maig 2008
22@Update Breakfast maig 2008
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
El finançament, element clau per a desenvolupar projectes innovadors.

La innovació és fonamental perquè les empreses siguin competitives en un mercat cada vegada més global. No obstant això, perquè aquests projectes puguin fer-se realitat és necessari comptar amb finançament. En aquest sentit, les administracions públiques tenen un paper fonamental a l'hora de dissenyar polítiques que actuïn de suport econòmic en el desenvolupament de les idees i la seva concreció.Dins l'edició de maig del 22@ Update Breakfast, David Esteban, CEO de l'empresa Techforce, ressalta la importància dels recursos per a portar a terme projectes innovadors.

..Innovar és fer coses, no intentar-ho, sinó fer-les.., afirma Esteban. Per això, considera que el punt de partida sempre ha de ser el projecte. Però aquest necessita recursos suficients per a convertir-se en realitat i acabar sent no sols allò que el seu mentor ha volgut, sinó també el que el mateix projecte, per la seva natura intrínseca, pot arribar a ser. ..A vegades, és el projecte el que decideix el que vol ser.., comenta Esteban.

Actualment, hi ha al país diverses possibilitats d'accedir al finançament, perquè no sols hi ha recursos, sinó que a més a més hi ha voluntat i previsió a escala estatal que abasten les diferents etapes que pot travessar un projecte: creació, innovació, desenvolupament, investigació, internacionalització.

Cal tenir present que el moment de crear sempre ha de ser anterior a la convocatòria, perquè un cop oberta ja és massa tard per a idear. L'important és que el projecte tingui una base per poder accedir a les ajudes que són indispensables perquè les idees esdevinguin realitat.

Com a innovadors del mes, hi participen Albert Pèlach, director general d'Enciclopèdia Catalana, i Alessandro Rancati, fundador i director de Dirección Creativa.

Grup Enciclopèdia Catalana està format per les editorials Enciclopèdia Catalana i La Galera, les distribuïdores DIGEC i Àgora, i un grup d'empreses participades com Edicions 62, Geoestel, Tàndem Edicions o Educionline (ensenyament a distància).

Si bé en els seus inicis Enciclopèdia Catalana es va centrar en un sol producte, al llarg del temps va anar diversificant i, en l'actualitat, es troba en un procés de canvi, producte de la revolució digital que afecta el sector editorial. No obstant això, el veritable canvi no es produeix en el producte en si mateix, sinó en el procés editorial i en la generació de continguts. L'any 2007, l'empresa va produir 2,5 milions de llibres, dos dels quals es van editar mitjançant tècniques digitals i no a través de fotolits, com tradicionalment es venia fent.

Al febrer d'aquest any, la versió en línia d'Enciclopèdia Catalana .que fins aleshores només podia ser consultada pels seus subscriptors. ha estat posada a disposició del públic en general. ..És un esforç per explicar Catalunya al món i el món als catalans, en la nostra llengua.., comenta Pèlach, ja que no ser a la xarxa és el mateix que no existir.

Aquest important canvi en la forma de concebre el producte editorial implica al seu torn assumir un nou rumb: incorporar la Web 2.0, buscar noves formes de negocis i internacionalitzar-se. Quant a aquest últim aspecte, es busca vincular les enciclopèdies dels diversos països de la Unió Europea, amb l'Enciclopèdia Catalana dirigint aquest projecte.

Per la seva banda, Alessandro Rancati va presentar la seva empresa. Dirección Creativa és una consultoria que assessora les empreses per desenvolupar projectes d'innovació, basats en el disseny.

Aquesta firma integra el treball realitzat per Future Concept Lab, un institut de Milà, conegut mundialment, que es dedica a fer estudis de tendències i desenvolupa antologies amb la informació que obté de la mateixa societat: observa com les persones es van relacionant amb les seves necessitats i amb les solucions que els dissenyadors o el món del producte ofereix. ..El que produeix són essencialment informes que expliquen a les empreses i les ajuden a enfocar els seus projectes, perquè s'insereixin en contextos socials que no siguin simplement fruit d'un procés mental del dissenyador.., afirma Rancati.

Dirección Creativa té com a objecte realitzar projectes que tinguin un impacte social i que aportin benefici a tots els actors vinculats al projecte: empreses, institucions i, sobretot, usuaris finals. En aquest sentit, Rancati especifica que, en parlar de benefici, no es refereix al fet de crear diners, sinó a desenvolupament.

La idea de crear l'empresa sorgeix el novembre de 2007 a partir de l'anàlisi de l'escàs impacte que va tenir la Setmana del Disseny a Barcelona i la necessitat d'obrir el disseny a la societat. Per bé que hi havia força casos d'excel.lència en disseny, no hi havia una base comuna d'interpretació. El que feia falta era comprendre si el disseny que es tenia en ment era el que realment sol.licitava l'empresa que el necessitava, investigar les tendències i oferir productes individualitzats.

Dirección Creativa és una empresa petita; per tant, no n.hi havia prou amb la idea, calia buscar finançament. ..L' enfocament del projecte que vull desenvolupar és social, ha de provocar un impacte positiu en la societat, i normalment aquest és un requisit del finançament públic.., afirma Rancati. Gràcies al NetWorking del 22@, l'empresa troba els partenaires divu*Ciencia, Fundació Barcelona Digital i Escola Elisava.

Per finalitzar, Miquel Piqué va comentar les novetats del districte, entre les quals destaquen:

  • El WIST Barcelona Conference, que es realitzarà durant el mes de juny.
  • La trobada Cos Consular que promou les relacions de Catalunya amb els països europeus.
IDEES FORÇA


Encara que el punt de partida sempre ha de ser el projecte, els recursos són indispensables perquè les idees puguin arribar a esdevenir fets, a fer-se realitat.

Dirección Creativa ofereix assessorament en l'aplicació de metodologies d'estudi i definició de tendències per a projectes d'innovació i desenvolupament.

Enciclopèdia Catalana s'obre a la consulta online per donar a conèixer la cultura catalana al món i, per tant, busca noves formes de negoci i finançament.


OPINIONS DEL PÚBLIC


..Jo sóc part d'UGAP i crec que en aquest moment hi ha moltes oportunitats de finançament que les empreses haurien d'aprofitar, perquè no sabem què passarà després del 2012...

..Mida justa; idees justes. I l'última presentació, estèticament exquisida...

..Hi han exposat prou correctament tot el panorama català i espanyol .sobretot aquí a Barcelona. del finançament. I ara totes les empreses han d'anar al 22@ a buscar aquest tipus de finançament públic, que crec que és interessant...


INFORMACIÓ EXTRA
  • La Unitat de Gestió d.Ajuts a Projectes (UGAP) és un instrument creat pel 22@ per donar suport a la investigació i la innovació, i augmentar així la competitivitat de les empreses; ofereix els següents serveis: informació, ajuda per a trobar socis estratègics, assessorament per a preparar propostes, suport en la gestió de projectes, i facilitats per a augmentar la presència de les empreses en els grans consorcis europeus i plataformes tecnològiques.
  • La Fundació Barcelona Digital (FBD) és una entitat privada sense ànim de lucre que busca catalitzar i impulsar les necessitats TIC de les empreses, l'Administració, la universitat i la societat, a fi i efecte d'unir esforços en el desenvolupament i la innovació de l'economia digital .com a factors clau. per fomentar el benestar social, la competitivitat de les empreses, generar activitat econòmica, retenir talent i atreure inversió econòmica estrangera.
  • Àgora 22@ és un programa d'activitats conformat per tots aquells actes que tenen lloc al districte i que són organitzats pels diversos agents implicats: UB, FBD, UOC, UPF, 22@Network i 22@Barcelona. El seu objectiu és projectar les activitats del districte i consolidar la cultura de la innovació.
 

Podeu descarregar la presentació del David Esteban, fent clic aquí (7.8 Mb)


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte