Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast abril 2008
22@Update Breakfast abril 2008
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
El sector audiovisual s.ha d.adaptar a les noves formes de consum.

El veritable canvi en el sector audiovisual s.està produint en el seu contingut, especialment en la forma en què les noves generacions s.hi relacionen. En aquest sentit, les TI (tecnologies informàtiques) tenen un paper fonamental, ja que són l.instrument a través del qual els joves accedeixen al món audiovisual i hi interactuen d.una manera completament nova.La sessió del 22@ Update Breakfast del mes d.abril es va centrar en el sector audiovisual de Catalunya, i s.hi van donar a conèixer dos informes del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

El primer va ser presentat per Imma Tubella, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i es titula ..L.audiovisual a Catalunya, un motor en marxa?...

Les societats industrials donen pas a una nova estructura econòmica i social que té com base el coneixement i es desenvolupa en el context de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació). ..El coneixement és la nova fàbrica autòctona global i el motor productiu de la comunitat.., afirma Tubella, i assenyala també que ..el 22@ és una metàfora d.aquesta transició...

A Catalunya, durant els últims deu anys el sector quinari (serveis de sanitat, formació, investigació i govern) ha experimentat un creixement molt fort i ha arribat a representar l.any 2003 el 20% de l.ocupació del país. En aquest percentatge, una quarta part dels treballadors es troba dins del sector audiovisual. No obstant això, cap al 2005 les xifres han anat disminuint com a conseqüència del trasllat de moltes empreses a Madrid.

Catalunya té una indústria audiovisual relativament forta, amb algunes companyies motores amb capacitat de distribució global, i un entramat d.empreses mitjanes i petites que contribueixen a l.expansió i consolidació de la producció. La digitalització de tota mena de continguts relacionats amb la difusió de les TIC i la transformació dels hàbits d.ús i consum fan necessari que la indústria audiovisual s.hi vagi adaptant i esdevingui motor de l.economia.

..La veritable revolució rau en el nostre ús.., comenta Tubella. La manera en què els usuaris es relacionen amb el sector audiovisual difereix segons les edats. Els joves són els qui més utilitzen Internet, s.equipen tecnològicament, participen de xarxes socials, descarreguen i anticipen capítols de sèries televisives mitjançant YouTube.

En conseqüència, hi ha tres reptes que ha d.assumir el sector audiovisual: la consolidació de la indústria per tal que no es deslocalitzi, la internacionalització i l.atracció d.inversions internacionals.

El segon informe va ser presentat per David Xirau, director de Nous Projectes del Grup Mediapro, i es titula ..El mercat de l.alta definició en l.àrea d.influència de la zona metropolitana de Barcelona...

L.aplicació de l.AD (alta definició) en el sector audiovisual implica un repte i alhora una oportunitat, ja que Espanya encara no disposa d.una bona oferta, malgrat la incorporació al mercat de la TDT (televisió digital terrestre).

Pel que fa a Catalunya, hi ha una sèrie de factors que condicionen la introducció de l.alta definició:
 • La necessitat de plataformes digitals on els professionals es dediquin a l.R+D.
 • Els alts costos dels nous equips, que en condicionen la compra.
 • L.escassesa d.ofertes.
És cert que hi ha sectors on ja s.estan desenvolupant continguts en AD: el cinema, els esports, les sèries documentals i de ficció (especialment als EUA), i la informació. De tota manera, per a millorar la incorporació de l.AD a l.àrea metropolitana de Barcelona, s.haurien de dur a terme les accions següents:
 • Una campanya de sensibilització i promoció.
 • Una ampliació de l.oferta existent al mercat.
 • La retransmissió en directe al cinema, com s.ha fet en una sola sala de Barcelona i en diverses de Madrid en l.últim Mundial de Futbol.
 • La creació d.un espai comú on els professionals del sector puguin interactuar, com ja passa a Sant Just Desvern.
 • La realització d.inversions.
 • El foment de l.escaneig en alta resolució per als arxius patrimonials.
Com a innovador del mes, Antoni Esteve, president del Grup Lavinia, va presentar l.empresa i la TV 3.0.

Lavinia és una empresa de serveis i continguts audiovisuals interactius, fundada el 1994. Compta amb 663 professionals, que treballen en el camp del periodisme, l.enginyeria, la producció, la gestió i la consultoria. La seva facturació anual és de l.ordre de 36 M..

..La televisió neix el 1929; en menys de 80 anys ha passat a ser la tercera activitat a la qual es dedica el gènere humà, després de treballar i de menjar.., comenta Esteve. Ara bé, la manera en què les noves generacions es relacionen amb la televisió està canviant. I són les tecnologies informàtiques (TI) les responsables d.aquesta situació.

Els canvis tenen a veure amb els continguts, amb una nova forma d.emetre.ls i de rebre.ls, que difereix dels mitjans tradicionals. Entre els elements diferenciadors, es troben: la possibilitat de retorn; la utilització i simplificació del directe amb càmeres que puguin retransmetre des de qualsevol lloc, sense necessitat d.altres elements; la realitat virtual; l.aparició del programari en línia, i les plataformes de joc que incorporen un sistema de reconeixement de moviments.

En aquest sentit, la Televisió 3.0 ha d.incorporar allò que ve del món anterior i alhora simplificar-ho tot plegat. Hi haurà un únic monitor que servirà tant per a la televisió, com per al mòbil i l.ordinador. Només en canviarà la utilització, que dependrà de les situacions en què es faci servir.

Per tancar la sessió d.abril, Josep Miquel Piqué, conseller delegat de 22@Barcelona, va destacar tres novetats del districte:
 • La inauguració de l.Imagina Centre Audiovisual i d.una seu de Ràdio Nacional d.Espanya.
 • La recent realització del XIV Fòrum d.Inversió a Barcelona.

IDEES FORÇA


LAVINIA és un grup empresarial de serveis, que centra el seu treball en la comunicació i la tecnologia i ofereix solucions que van des de la producció de continguts a la de programari.

Catalunya té una indústria audiovisual forta, amb algunes companyies motores i un conjunt de mitjanes i petites empreses que contribueixen a la consolidació de la producció i de la distribució.

És important analitzar les noves formes de consum per part dels joves, perquè el sector audiovisual s.adapti a una nova manera d.emetre i rebre la informació.

OPINIONS DEL PÚBLIC


..A mi m.ha agradat la xerrada de David Xirau. Es dóna la situació que Mediapro va per davant i arrossega tot el sector audiovisual. Trobo molt important l.intent de cercar noves tecnologies i innovacions en el sector audiovisual, per tal de poder destacar una mica per damunt de les altres coses...

..Hi ha una barreja de conceptes i crec que ningú no ha parlat dels canals; han parlat de l.autodefinició, de la difusió... però ningú no hi ha esmentat el cyber to the home, que és la condició necessària, per bé que no suficient. Necessària per a empènyer tot això...

..A mi m.ha semblat molt interessant. Ha començat bé i ha acabat d.una manera brillant. M.ha agradat la frase de la tecnologia creativa...

INFORMACIÓ EXTRA
 • La Televisió 3.0 és una plataforma que busca ser una televisió democràtica, col.lectiva i personalitzada, basada en les aportacions de tots els usuaris i amb la idea de compartir lliurement tots els continguts de vídeo presents a la xarxa.
 • El terme alta resolució fa referència al nombre de píxels o de línies verticals i horitzontals que formen una escena. Com més píxels, més ben definides estaran les textures, els contorns dels objectes, els degradats... És a dir, hi haurà un major nivell de detall.
 • Les xarxes són formes d.interacció social, on hi ha un intercanvi dinàmic entre persones, grups i institucions en contextos de complexitat. És un sistema obert i en construcció permanent en el qual s.impliquen grups que s.identifiquen amb les mateixes necessitats i problemàtiques, i que s.organitzen per potenciar els seus recursos. En el cas de les xarxes socials a Internet, podem interactuar amb altres persones, encara que no les coneguem, ja que el sistema és obert i es va construint amb allò que cada individu hi aporta. A més, va canviant segons se.n vagi o s.hi incorpori un nou membre.
Podeu descarregar la presentació de l'Imma Tubella i del David Xirau, fent clic als següents links:

Imma Tubella

David Xirau


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte