Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast març 2008
22@Update Breakfast març 2008
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
El talent digital serà la clau per a adaptar-nos a una nova era en els mèdia.

Els antics vincles establerts pels mèdia comencen a desdibuixar-se. El lloc tan destacat ocupat per la televisió deixa pas a Internet i a una generació de joves que es vinculen amb l.audiovisual de manera més lliure. En aquest context, és important cercar i fomentar el talent digital per a adaptar-nos als nous temps i no generar productes obsolets, destinats a un mercat cada cop més limitat.A l'inici de la sessió de febrer del 22@Update Breakfast, es va signar el conveni de col.laboració entre 22@Barcelona i 22@Network. A continuació, Xavier Martí, membre del Patronat de la Fundació Digitalent i director d.Innovació de Cromosoma, va oferir un panorama dels mèdia i va presentar el projecte denominat Factoria del Talent.

A la indústria dels mèdia s.està produint un canvi de valor: s'està desplaçant de les tècniques de producció al contingut, és a dir, a prop del consumidor final. A més a més, s'estan modificant les relacions de poder. La televisió deixa de ser l.eix a través del qual s.estableixen aquestes relacions, i Internet passa a absorbir gran part d'aquest poder, però sense brindar un model de negoci equivalent.

Els canvis que es vénen produint en el sector són els següents:
 • Els creadors són més lliures, per tal com es poden publicitar a Internet i no depenen exclusivament d'un productor.
 • L'usuari final té accés als continguts de forma massiva.
 • Estem anant cap a una societat trilingüe.
 • La societat actual es caracteritza per la immediatesa: es vol consumir d.una manera més ràpida i immediata.
 • S'amplia la presència quotidiana dels mèdia.
 • Augmenta l'oferta de productes, tenint present el concepte Web 2.0.
 • La velocitat del mercat està augmentant.
Com a conseqüència d'això, hi ha una nova generació de creadors que domina perfectament el llenguatge digital i que es relaciona d.una manera diferent amb els mèdia, més propera al videojoc. La idea és incorporar aquests creadors a la indústria, a fi i efecte d.evitar que la televisió acabi sent pensada només per a una part de la societat.

La Fundació, quan parla de talent digital, fa referència tant al contingut com a les eines per a crear-lo, les maneres de produir i la generació de nous negocis. El projecte té com a objectius:
 • Detectar el nou talent de manera activa, anant-lo a cercar a un àmbit global, per a projectar-lo i oferir-lo a la indústria.
 • Reformular la relació productor-creador.
 • Impulsar la indústria perquè també aposti pel nou talent.
La Factoria del Talent no s.està projectant com a viver d.empreses, sinó de creadors. Per això, té ideat disposar d.un canal de difusió per Internet que amb els anys esdevingui un referent en la innovació de contingut. A més a més, compta amb una línia de finançament aprovada pel Ministeri de Ciència i Tecnologia per als primers 15 mesos. Però l.objectiu és constituir un fons de capital creatiu amb la finalitat de permetre i assegurar un flux continu de projectes innovadors dins la indústria. Per això, la Factoria aposta perquè les 10 empreses de referència del sector s.impliquin en aquest projecte, ja que els diners invertits es recuperarien en un any aproximadament.

Quant als recursos, la Factoria compta amb un espai de 900 m², distribuïts entre oficines, plató, sales de producció i projecció de performance. A més a més, està composta per un equip Creative Hunter per a la recerca de talent i un equip de Digital Marqueting. Martí assenyala que cap al juliol del 2009 ja es podrà trobar al mercat alguna cosa d.allò que s.ha començat a produir.

Com a innovador del mes, Fredrik Gillstrom, director general d.ADAMO, va presentar la seva empresa.

ADAMO és una companyia sueca que s.instal.la a Barcelona el 2004. És un dels principals proveïdors de fibra òptica a Europa. Ofereix, en conseqüència, serveis d.alta velocitat d.Internet residencial i empresarial en xarxes d.FTTH, a més a més de telefonia i TV IP (Internet Protocol) d.alta qualitat. ..Nosaltres proveïm el servei; preferim no construir ni invertir en infraestructures. Treballem al costat de la gent que prefereix fer la inversió per ella mateixa.., va assenyalar Gillstrom, qui considera que la infraestructura ha de ser compartida, com passa a Astúries, on el govern .a través de la seva empresa GITPA. ha construït una network de fibra, oberta a diversos proveïdors i amb ADAMO com a primera empresa a fer-la servir.

Gillstrom remarca el fet que, de tots els països del món, només una tercera part té accés a aquest tipus de connectivitat, i Europa és el lloc amb més concentració. D.altra banda, aquestes empreses estan creixent perquè les altres companyies no són capaces de proveir tanta velocitat de connexió, com a conseqüència de l.arquitectura dels browsers i les limitacions de les plaquetes. Cal tenir present que ADAMO està oferint dos serveis d.Internet d.alta velocitat: el bàsic, 100 Mb / 20 Mb; i el PRO, 100 Mb simètrics, tant de pujada com de baixada.

El mercat espanyol és interessant per a ADAMO perquè ara està començant i aquesta és l.única empresa amb aquestes característiques en el sector. Barcelona resulta un lloc interessant per a la instal.lació de la companyia no solament pel clima, sinó també per l.ambient de treball i la possibilitat de trobar talents d.arreu del món.

IDEES FORÇA


ADAMO és un empresa d.origen suec, instal.lada a Barcelona des del 2004, que ofereix serveis d.Internet, TV IP i telefonia d.alta velocitat i qualitat, gràcies a la utilització de la fibra òptica.


La Factoria del Talent és un projecte creat per la Fundació Digitalnet a fi de construir un viver de creadors, on els joves talents digitals que la Fundació mateixa surt a cercar al mercat global puguin desenvolupar la seva feina i projectar-la al mercat.

Talent digital fa referència no tan sols a allò que té a veure amb el contingut, sinó també a les eines que permeten crear-lo, les maneres de produir i la generació de nous negocis.

OPINIONS DEL PÚBLIC


..La xerrada ha estat molt positiva. Vull destacar la capacitat creativa que tenim en aquesta ciutat, en aquest país...

..Molt interessant. Jo assisteixo a gairebé a tots els breakfasts, sempre s.hi comparteix coneixement que és interessant...

..Molt interessant, perquè realment ha manifestat la visió cosmopolita, internacional del sorgiment econòmic de Barcelona. És una realitat que avui, en deu minuts, ha quedat claríssima...

INFORMACIÓ EXTRA
 • El 2004, O.Reilly Media denomina Web 2.0 a una segona generació de web que es basa en comunitats d.usuaris i en una gamma especial de serveis, com les xarxes socials, els blocs, els wikis (lloc web col.laboratiu que pot ser editat per diversos usuaris) o les folcsonomies (indexació professional) que fomenten la col.laboració i l.intercanvi àgil d.informació entre els usuaris. Se supera d.aquesta manera el concepte original de Web (1.0), consistent en pàgines estàtiques HTML, que no s.actualitzaven sovint.
 • La fibra òptica és un conductor d.ones en forma de filament, generalment de vidre, encara que de vegades també de materials plàstics. És capaç de dirigir la llum al llarg del seu recorregut per mitjà de la seva reflexió total interna. Normalment la llum és emesa per un làser o un LED (Light-Emitting Diode). S.utilitza en les telecomunicacions, ja que possibilita l.enviament d.una gran quantitat de dades a alta velocitat, més ràpida que les comunicacions de ràdio i cable. També pot ser emprada en xarxes locals. Finalment, cal destacar que és immune a les interferències.
 • S.anomenen TV IP els sistemes de distribució per subscripció de senyals de televisió i/o vídeo, mitjançant connexions de banda ampla amb protocol IP. La TV IP no és un protocol en si mateixa. La televisió amb protocol IP s.ha desenvolupat basant-se en el videostreaming. Aquesta tecnologia canviarà la televisió actual. El proveïdor no emetrà aquests continguts esperant que l.espectador s.hi connecti, sinó que els continguts arribaran quan el client ho sol.liciti. Per tant, el contingut serà personalitzat i això permetrà el pagament per visió o el vídeo sota demanda. L.usuari tindrà un aparell receptor connectat al seu ordinador o al seu televisor i, a mitjançant una pantalla guia, podrà seleccionar els continguts que desitja veure o descarregar, per a emmagatzemar-los al receptor i així poder-los veure tants cops com desitgi.
Podeu descarregar la presentació de Digitalent


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte