Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast febrer 2008
22@Update Breakfast febrer 2008
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
"L'art i l'empresa: una aliança que potencia la innovació"

La innovació és indispensable per a ser competitius dins d.un context cada vegada més globalitzat. En aquest sentit, l'art pot esdevenir un factor clau per a generar noves idees i potenciar la creativitat. Per això, és essencial superar la distància que hi ha entre el món empresarial i l'artístic i crear sinergies que permetin la col.laboració i l'intercanvi entre empresaris i artistes.Com a part de l'edició de febrer del 22@ Update Breakfast, Pedro Soler, director del centre de producció i investigació artística Hangar, va presentar aquesta entitat tot ressaltant la potencialitat de l'art per a aportar innovació al sector empresarial.

L'Associació d.Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) funda Hangar l'any 1997. En un principi, es tractava de crear un espai d'exploració en el sector de les arts visuals. No obstant això, amb el temps, es va convertir en un centre especialitzat en la producció artística, que brinda suport als artistes i creadors, oferint-los serveis que van des de la planificació del projecte fins a la seva realització, passant per l'elaboració del pressupost, la recerca de col.laboradors o la creació d'un planning, entre d.altres.

Hangar compta amb subvencions de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura, la Diputació de Barcelona i la Fundació Banc Sabadell. Disposa de quinze tallers individuals, un medialab, dos platós, un servei de lloguer d'equips, tècnics i assessorament de producció. A més a més, organitza un programa de tallers de formació d'artistes, un altre d'intercanvis internacionals, i ofereix beques de producció.

La filosofia d'Hangar .de connectar art i tecnologia. no és nova. Neix els anys seixanta, a Nova York, a partir del projecte EAT (Experiments in Art and Technology), finançat pels laboratoris Bell i impulsat pel pintor Robert Rauschenberg i l'enginyer en electrònica Billy Klüver.

Pedro Soler assenyala que un projecte artístic pot ser un factor  d'innovació, com va succeir en el cas de l'artista Antoni Abad. Entre els seus últims projectes, es troba l.anomenat canal*ACCESSIBLE. L'artista va lliurar a dotze participants en cadira de rodes telèfons mòbils perquè fotografiessin els impediments que trobessin a Barcelona per a poder se desplaçar. Les fotografies es carregaven a la web i s.assenyalava el lloc exacte on es trobaven les barreres arquitectòniques. Més endavant, Abad va realitzar, amb totes aquestes imatges, una exposició al Centre d'Art Santa Mònica i va fer visible a la societat aquesta part oculta de la ciutat. Com a conseqüència d.aquest treball, s'està desenvolupant a Ginebra un programari per al mòbil que permet treure una foto, afegir li un tag i carregar-la a la web.

Com a innovador del mes, Sergi Bueno, coordinador general de NIU, va presentar aquesta entitat. Es tracta d'un espai artístic contemporani que produeix, mostra i difon la creació artística audiovisual contemporània, el disseny multimèdia, l'art digital i la música electrònica independent.

NIU té dues línies de treball: una de pública i una altra de privada. La primera està oberta al barri. Es realitzen exposicions de murals, fotografies, quadres, grafits, així com sessions de dansa i música. També es porten a terme tallers formatius sobre noves tecnologies, àudio, vídeo i Ableton Live. La segona línia té a veure amb el treball intern. Artistes de diverses especialitats interactuen dins un espai d'experimentació i col.laboració: música, animació 3D, vídeo, il.lustració. ..La idea és crear sinergies que permetin compartir projectes, col.laboracions, generar noves històries.., afirma Sergi Bueno.

A més a més, NIU ofereix als artistes diferents serveis de qualitat, a un preu econòmic: espais de treball, allotjament web i contractació de dominis, serveis d'impressió, assessoria comptable i gabinet de premsa i comunicació. Així mateix, té a disposició serveis d'assessorament i gestió artística per a empreses, institucions i festivals, i posa en contacte d'aquesta manera artistes i empreses.

Un projecte a destacar és el canal de ràdio online PIU, sorgit durant els treballs d'experimentació al centre i que té com a objectiu difondre la música electrònica vint-i-quatre hores al dia, tant aquella sorgida en les sessions d'experimentació com la provinent de la resta del món i que estan editades en netlabels, amb llicències obertes que en permeten la utilització.

Per finalitzar, Josep Miquel Piqué, conseller delegat del 22@Barcelona, va destacar una sèrie de progressos al districte:
  • El 22@Network va lliurar portàtils a diverses entitats del barri.
  • El regidor va estar a Madrid per presentar el 22@ al Centre Cultural Blanquerna.
  • La Fundació b_TEC avança en un conveni entre l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i el Consorci de l'Escola Industrial de Barcelona.
  • Es va realitzar la II Jornada de Clústers Urbans.
  • Va tenir lloc l'Assemblea General d'APTE (Asociación de Parques Científicos y Tecnológicos de España).
  • S'avança en la creació del Business Park.

IDEES FORÇA

Hangar és un centre de producció i investigació artística que dóna suport als artistes i creadors oferint-los una sèrie de serveis que s'adaptin a les necessitats que puguin anar tenint en el món de la creació.

NIU és un espai artístic que ofereix serveis d'assessorament i gestió artística per a empreses, institucions i festivals. Com té contacte directe amb tota mena d'artistes i creadors, pot proposar els continguts artístics i culturals que s'adaptin millor a les seves necessitats.

Hangar es gestiona amb fons públics, tot i que és una iniciativa privada, dirigida per l'AAVC (Associació d.Artistes Visuals de Catalunya). Per això, els preus que els artistes paguen pels seus serveis són molt baixos i serveixen també per a finançar el centre.

OPINIONS DEL PÚBLIC

..La xerrada em va semblar interessant. A veure si se surt una mica del món empresarial. Penso que és el moment que el món de l'art i el món empresarial interactuïn...

..Nosaltres som del món tecnològic. M'ha sorprès saber tot això; ho veia des d'un món més artístic. L.incorporar aspectes artístics a la creació tecnològica dóna una altra visió. Són interessants i curiosos aquests diversos tracks, perquè ens podem anar coneixent. D'aquí poden sorgir coses que ens poden permetre crear...

..M' ha encantat. Ens va interessar molt el d'Hangar.org i el de NIU. Ara pensem de posar-nos-hi en contacte, perquè portem el tema de producció audiovisual. Ha estat molt interessant...

INFORMACIÓ EXTRA

  • El 1967 l'artista Robert Rauschenberg i l'enginyer Billy Klüver van crear a Nova York EAT (Experiments in Art and Technology), una societat que fomentava l'intercanvi entre artistes i enginyers. Se cercava que els artistes utilitzessin les fàbriques de la mateixa manera que feien amb els seus tallers. Així mateix, es van produir trobades espontànies i personals entre experimentadors del camp de l'art i la tecnologia. Enginyers i tècnics van tenir molt a veure amb l'èxit dels processos creatius, ja que van inventar les eines que farien possibles les ..noves imatges... No obstant això, les obres gairebé sempre van acabar sent firmades només pels artistes.
  • Ableton Live és un seqüenciador d'àudio i MIDI (Musical Instrument Digital Interface) per als sistema operatius Windows i Mac OS X. Està pensat tant per a la composició musical com per a la música en directe. La seva interfície d'usuari consisteix en una sola finestra amb diverses seccions. La secció principal es divideix en dos tipus de vistes: la primera serveix per a disparar en cada pista fragments d.àudio o MIDI .anomenats clips. l'objectiu de la qual és realitzar sessions en directe o gravacions improvisades; la segona vista mostra una seqüència en una regla de temps a l'estil d'un seqüenciador tradicional, amb un enfocament més orientat a la composició i edició en condicions d'estudi.
  • S.anomena netlabel (també online label, web label o MP3 label) als segells discogràfics que distribueixen la seva música en formats digitals (normalment MP3 o OGG) a través de la xarxa. La principal diferència entre els segells online i els tradicionals rau en l'èmfasi que posen els primers en les descàrregues gratuïtes, tot just el contrari del que passa amb les edicions en mitjans físics (CD, vinil o DVD). Amb freqüència, la música es llança amb llicències que en potencien la compartició, com ara les llicències Creative Commons. Els artistes, normalment, mantenen el copyright.

Podeu descarregar la presentació d'Hangar i el dossier corporatiu de NIU, fent clic als següents links:

Hangar

NIU


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte