Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast desembre 2007
22@Update Breakfast desembre 2007
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
"La creació de coneixement: un camí cap a l.empreneduria"

Els centres d.R+D de les universitats són la base fonamental per a la creació d.empreses innovadores i una manera de retornar a la societat allò que ha invertit en educació. No obstant això, el mercat global determina una nova forma d.interacció: la internacionalització de les empreses i els professionals com a única possibilitat de competir.


 
En l.edició de desembre del 22@ Update Breakfast, Vigyan Singhal va presentar la companyia Elastix Corporation, de la qual és president i CEO. Aquesta empresa és la primera a instal·lar en el districte 22@Barcelona un centre d.R+D, a través del Programa Landing.

Elastix té la seva seu a Silicon Valley, Califòrnia, i va ser creada per emprenedors europeus i nord-americans. Es dedica a la creació d.eines de disseny IC (intel·ligència competitiva) .de manera automatitzada. que després els principals fabricants de semiconductors de tot el món converteixen en microxips de major rendiment i menor consum. Entre els seus clients hi ha empreses dels EUA (Intel, AMD, NVIDIA, Qualcomm, Texas Instruments), d.Europa (ST Microelectronics, NXP, Infineon, ARM) i d.Àsia (Panasonic, Samsung, Renesas i Canon).

Tot i que és cert que Barcelona no té empreses que es dediquin a la producció de xips electrònics, Elastix està creant en aquesta ciutat la tecnologia que permet el disseny de microxips. Això és degut al fet que l.essencial rau en el perfil empresarial que se ha vingut considerant fins al moment: la innovació i un producte adreçat a un mercat global, per a la qual cosa ha de comptar amb talents que també ho siguin.

Com a innovador del mes, Francesc Solé i Parellada, director i promotor del Programa Innova de la UPC, ens presenta el Programa Landing, liderat per les àrees de creació d.empresa de dues universitats tecnològiques importants: el Parc d.Innovació La Salle i la UPC, amb el programa ja esmentat. A més a més, té el suport del 22@Barcelona.

Francesc Solé parteix en la seva explicació de tres conceptes base:

  • Una empresa es pot crear a partir del coneixement. Per tant, la universitat acompleix un rol essencial.
  • Les oportunitats no són homogènies, per això cal focalitzar les per tal de descobrir hi la factibilitat d.un projecte.
  • L.existència de competència en el mercat global marca la necessitat d.estar ben posicionats.
En aquest sentit, el Programa Landing té com a objectiu la cerca de talent especialitzat a fi i efecte de fer més competitiu el context d.innovació a Catalunya. Però, sobretot, és un projecte de coincubació que pretén no solament que les empreses estrangeres s.instal·lin a Barcelona, sinó també dur empreses espanyoles a l.exterior. L.important és connectar els pols d.innovació a escala mundial, posant-hi a disposició de les iniciatives empresarials globals el coneixement que emana dels centres d.R+D de les universitats. ..Els nostres emprenedors neixen per ser globals.., comenta Francesc Solé. I per això el programa ofereix una estratègia, perquè les companyies es puguin internacionalitzar, ajudant-les des del mateix moment de la seva creació i fins a la seva consolidació. ..Nosaltres allò que bàsicament tenim són papers, assaigs, i el treball del nostre programa és fer el recorregut del paper a l.oportunitat.., afirma el director, emfasitzant a més a més la necessitat de recursos per a mantenir les unitats que s.encarreguen de convertir els papers en una unitat de negoci.

Per tancar la sessió de desembre, Josep Miquel Piqué, conseller delegat del 22@Barcelona, va assenyalar que, de les 925 empreses instal·lades al districte, el 47 % és de nova creació i el 53,73 % pertany a algun dels quatre clústers (TIC, Media, BIO i Energia). També va posar en relleu el fet que des de l.inici del projecte s.hagin creat 32.000 llocs de treball.

OPINIONS DEL PÚBLIC


..Molt interessant; sobretot la xerrada de Vigyan Singhal: tot el que ha explicat, la mena d.empresa que tenen...

..Em va semblar molt interessant la proposta que va presentar Paco Solé; visualitza allò que necessita el territori per generar més riquesa per a la societat i, per tant, el sistema de la innovació. D.altra banda, l.empresa Elastix em sembla una expressió d.aquest programa. Hem de continuar en aquesta línia per contribuir a aquest desenvolupament...

..Porto aquí molts anys i m.encanta veure que hi ha iniciatives per fomentar Barcelona, més concretament Catalunya. Qualsevol iniciativa en aquest sentit és molt positiva...

MÉS INFORMACIÓ
  • El Programa Innova de la UPC té com a objectius contribuir a donar valor al desenvolupament de la investigació a la Universitat Politècnica de Catalunya i impulsar la cultura de la innovació i l.esperit emprenedor en tota la comunitat universitària: investigadors, estudiants, professors, personal de l.administració i serveis, i titulats, afavorint la creació de noves empreses, com també instruments de valorització, fruit del coneixement.
  • La plataforma Landing de Barcelona s.ha associat amb plataformes d.altres països com la Xina, Corea, França i Mèxic. Landing estableix el canal de cooperació internacional per mitjà d.una aliança (MoU) amb l.agent del sistema d.innovació estranger, el qual pot detectar i oferir projectes de base tecnològica perquè s.incubin al nostre territori. La idea és establir relacions sòlides i sostenibles amb la finalitat d.atraure institucions (liderant tecnologia i negoci) que estiguin connectades amb la tecnologia internacional R+D+i, per treballar plegats en aquest territori.
  • Una incubadora d.empreses és un projecte o empresa l.objectiu del qual és crear o desenvolupar i donar suport .especialment en les primeres etapes de vida. a petites empreses o microempreses. Han de ser projectes d.empreniment innovador.
En molts casos, es tracta de projectes d.iniciativa pública orientats a crear noves empreses en una zona geogràfica específica. Ajuden els nous empresaris tant en temes de gestió empresarial .pla de negoci, finances, màrqueting.... com en l.accés a instal·lacions i recursos, procurant que el risc que comporta l.empreniment sigui més baix.

En el cas de les incubadores d.iniciativa privada, més enllà d.obtenir ajuda en serveis, consultoria o instal·lacions, obtenen suport financer en forma d.aportacions de capital.

El període d.incubació depèn del projecte, però es pot allargar entre dotze i divuit mesos. Si se supera aquesta fase amb èxit, es passa a l.etapa de creixement, en la qual es requereix finançament addicional.

Per descarregar la presentació d'Elastix Corporation, feu clic aquí.

Per descarregar la presentació del Programa Landing, feu clic aquí.

Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte