Ajuntament de Barcelona
Inici Webmap Documentació Newsletter Contacte Opinió

Presentació | Innovació Urbana | Innovació Econòmica | Innovació Social
Actualitat | Contractació Pública | Participa
Inici arrow Agenda arrow 22@Breakfast arrow Històric arrow 22@Update Breakfast abril 2007
22@Update Breakfast abril 2007
Versio per a Imprimir Enviar a un amic
El Secretari General d.Energia, Ignasi Nieto, ha explicat que el repte energètic d.Espanya consisteix en avançar en recerca i desenvolupament (R+D) per tal de fer gestionables les energies renovables.Joaquín Sánchez, Director del Laboratorio Nacional de Fusión por Confinamiento,  ha explicat les perspectives de l.agència administrativa que gestiona la construcció de l.ITER

Barcelona, 26 d.abril.- El Secretari General d.Energia, Ignasi Nieto, ha explicat que el repte energètic d.Espanya consisteix en avançar en recerca i desenvolupament (R+D) per tal de fer gestionables les energies renovables. Nieto ha participat en el 22@Update Breakfast del mes d.abril, que ha organitzat la societat MUNICIPAL 22@Barcelona, juntament amb la Fundació b_TEC (que promou el Campus del Besòs) i l.Agència Europea de Fusió que lidera el projecte ITER. L.acte ha estat presidit pel president de 22@Barcelona, Miquel Barceló.

Nieto ha explicat que el biocombustible és el gran repte de la sostenibilitat, tot i que aquesta font d.energia renovable no serà rendible fins d.aquí vint anys. D.altra banda ha assegurat que .en els últims anys estem contribuint en el creixement de l.energia elèctrica i que s.han de potenciar energies alternatives..

En aquest sentit ha explicat que si a finals dels anys noranta només el 6% de l.energia que es consumia era renovable, el 2020 .s.ha pactat d.arribar al 20% de consum d.energia renovable.. Per arribar a aquesta xifra, primer cal tenir present que .els recursos hidràulics estan exhaurits a Espanya, i per això cal pensar en altres energies com el biocombustible i el biocarburant, i a la vegada avançar en R+D i en interconnexions..

Ignasi Nieto ha remarcat que .la política energètica del futur s.ha de basar en l.ús de les energies renovables i en les tecnologies netes del carbó. A més hem de complir el repte europeu, que consisteix en ser capaços de produir energia neta provinent del carbó..

Pel que fa a la situació actual de l.energia, Ignasi Nieto ha explicat que s.ha produït un cas extraordinari a Espanya pel que fa al consum energètic ja que  .el darrer any la demanda energètica a Espanya ha baixat.. Nieto ha recordat que .sempre s.havia dit que Espanya era un país deficient, però ara s.ha demostrat que no és així ja que la demanda del 2006 va ser inferior a la del 2005..  També ha remarcat com a .fet força curiós., el fet que .la punta de consum energètic a l.estiu s.està apropant al de l.hivern..

En referència a la política energètica, Nieto ha explicat que aquesta .ha de tenir present la competitivitat, la sostenibilitat i la seguretat de subministrament, és a dir, aconseguir una adequació de les energies renovables..

D.altra banda, ha recordat que l.any 2000 es va produir l.entrada del gas natural per produir electricitat i que, si històricament les centrals d.energia s.havien de situar on hi havia els recursos, .ara amb el gas tenim l.avantatge de posar-lo prop del consumidor i això ens permet estalviar les pèrdues que es produirien en la xarxa.. Nieto ha explicat també que .l.Estat Espanyol té 6 plantes de gasificació que permeten tenir un subministrament de gas continuat.. Tot i així el repte de futur és .aprofundir en els magatzems subterranis que permeten emmagatzemar gas quan és més barat per poder utilitzar-lo quan és més car..  

Projecte ITER
Per la seva part, Joaquín Sánchez, Director del Laboratorio Nacional de Fusión por Confinamiento, ha exposat la situació i les perspectives de l.agència administrativa que gestiona la construcció de l.ITER.  

En aquest sentit ha explicat que .cal estudiar la fusió com a font d.energia i convertir-la en un servei. i que .la fusió es basa en una reacció, la nuclear, que consisteix en ajuntar nuclis petits per crear-ne de més grans..

Sánchez ha remarcat que .la fusió no és una energia renovable perquè consumeix liti i que al final del procés de fusió es produeix heli, que es deixa anar a l.atmosfera. A més, el propi reactor quan acaba la seva vida es converteix en un residu reciclable..

Finalment, Jaquín Sánchez ha donat a conèixer que la Close Support Unit (l.agència administrativa de l.ITER) ha passat a anomenar-se Empresa Comú pel Desenvolupament de l.Empresa de Fusió. A més, ha anunciat que la construcció del reactor nuclear que es fa a Cadarache finalitzarà d.aquí 9 anys, tot i que la vida de l.agència que està a Barcelona serà de 35 anys.

Innovació en el 22@Update Breakfast
Com a novetat i seguint amb el compromís amb la innovació aplicada del districte 22@Barcelona, en aquesta edició del mes d.abril del 22@Update Breakfast els assistents han pogut fer preguntes als potents mitjançant l.enviament d.un missatge de mòbil (SMS), que s.ha projectat en una pantalla un cop finalitzada la presentació. D.aquesta manera, es vol afavorir la interacció entre el públic i els ponents. La iniciativa ha comptat amb un gran èxit de participació entre els assistents.

Descarregar ponència: Política Energètica
Descarregar ponència: ITER-Barcelona abril07


Membres de:

XPCATAPTEIASPCIDEMTCI OpenLivingLabs Living Labs Global
© Copyright 2006 · 22 ARROBA BCN, S.A.U. · Legal · Crèdits · Opinió · Contacte